Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
29
Četvrtak 30.01.2014.
04:41
M. Roknić - Vesti A

Afričko lice srpskih sela u Hrvatskoj

Kada je Hrvatska prošlog leta postala punopravni član Evropske unije, Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća i saborski poslanik, važno je izjavio da od tog "istorijskog dana problemi srpske zajednice nisu više isključiva briga Zagreba, već prelaze i u nadležnost Brisela". Istina, malo je to ko ozbiljno shvatio, a kako vreme prolazi pokazuje se da u Briselu i nisu previše zaokupljeni problemima Srba u Hrvatskoj, pogotovo ne njihovim rešavanjem.

Mala Vranovina, selo u koje se niko nije vratio
 

Ili još preciznije, prema informacijama koje oni imaju, srpsko pitanje u Hrvatskoj odavno je rešeno i skinuto sa dnevnog reda, barem što se tiče visoke politike.


Ono je sada u nadležnosti komunalnih službi i lokalnih političara, koji samo sabiraju i broje mrtve po pustim srpskim selima, čiji stanovnici još priželjkuju samo dostojan ukop.


Upravo su nam o tome svedočili opštinski načelnici i zamenici načelnika nekad srpskih opština na Baniji, Gline, Vrginmosta, Dvora, Kostajnice i Sunje. Do rata su to bili većinski srpski krajevi, a posle Oluje u njih su se vratili uglavnom stari i nemoćni, tek da statistiku učine podnošljivijom.


Tako je Glina uoči rata imala 24.000 stanovnika, a po poslednjem popisu ima nešto preko 9.000. Ranije su Srbi bili većinski narod, a danas ih je oko 27 odsto. Ti podaci najslikovitije govore što se dogodilo na ovim prostorima - kaže Đuro Stojić, zamenik glinskog gradonačelnika koji predstavlja srpsku manjinu.


- I to Srba što se vratilo poodmakle je životne dobi. Mi nemamo sveže krvi, mladih ljudi. I ovo što ih ima, dok završe školu, odlaze u inostranstvo ili velike gradske centre. Ovde nemaju nikakvih šansi - ističe Stojić, navodeći i podatak da se za godinu dana rodi šezdesetak dece a 160 starih umre.

Mrtva slova

Svi sagovornici "Vesti" saglasni su u jednom - da je Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, kada je reč o zapošljavanju, mrtvo slovo na papiru. U službama opštinskih i gradskih uprava, kao i u državnim preduzećima, gotovo da i nema zaposlenih pripadnika srpske zajednice. Od 1995. godine do danas na tom se planu ništa nije promenilo. Srbi su isključeni iz rada u državnim institucijama i ustanovama, oni ne mogu biti ni poštari, drvoseče, smetlari, o policajcima da se i ne govori.

RAZBACANI ŽITELJI
Na području glinske opštine 32 su srpska sela, do kojih vode izlokane i zapuštene makadamske ceste, električna mreža u tim je selima na ivici upotrebljivosti, potpuno je dotrajala, a još ima delova sela i naselja bez struje i vodovodne mreže.


Ništa bolje nije ni u opštini Sunja, u koju se posle rata vratilo oko 1.200 Srba. Dušan Šipov, zamenik opštinskog načelnika, ističe da će svaki putnik namernik lako prepoznati srpska sela i u toj opštini. Odmah će mu zapeti za oko truli, nahereni električni stubovi, loši putevi kojima se teško prolazi i pešice.

- Selo Crkveni Bok je do rata imalo 3.200 stanovnika, a sada ih u njemu živi manje od 400, ako neko u međuvremenu nije umro, jer im je prosečna životna dob 83 godine. Ja sam tamo omladinac sa svoje 64 godine - našaliće se Šipov, naglašavajući da se "vlast prema tim starcima odnosi katastrofalno". Ne uređuju se putevi, električna mreža, vodovod... Ništa se ne preduzima da se život u srpskim selima učini bar donekle podnošljivim.


Branko Jovičić odrađuje već treći mandat u načelničkoj fotelji opštine Gvozd (Vrginmost, kako se do rata zvala), pa bi se moglo pomisliti da je Srbima bolje u sredini gde je njihova vlast. Sam načelnik to demantuje, ističući da se ne može mnogo napraviti u opštini u kojoj živi 10 stanovnika na jednom kvadratnom kilometru.


- To je problem svih problema. Za bilo kakav razvoj morali bismo imati bar četiri puta više stanovnika - reći će on, podsećajući da je do "Oluje" tu živelo oko 9.000 stanovnika, a sada ih je nešto preko 2.000.


SAHRANE KAO BIZNIS
Jovičić kaže da se teško nositi sa činjenicom da su najsiromašnije opštine u Hrvatskoj upravo one povratničke, u kojima je do rata bilo većinsko srpsko stanovništvo. Da sve bude gore, poslednjih nekoliko godina broj zaposlenih i u Vrginmostu se prepolovio, prihodi su pali preko 80 posto, dotaklo se dno, dalje se nema kud. Zato i nije čudno što je najbolja firma u Vrginmostu baš Komunalac. Oni održavaju više od 50 grobalja i obavljaju svaki ukop, a prošle godine imali su 82 sahrane, a samo deset babina.

Starci i nezaposleni

Nikola Arbutina, načelnik opštine Dvor, kaže da manje od 200 dece pohađa osnovnu školu, ima preko 800 nezaposlenih i tri potpuno prazna sela.
- Svi sada pričaju o evropskim fondovima, projektima koje će finansirati evropskim novcem. A ja se pitam kako ćemo mi obrazložiti održivost i opravdanost naših projekata sa takvom strukturom stanovništva. Strah me i pomisliti koliko će naših sela biti prazno do sledećeg popisa stanovništva - ističe on, podsećajući da je preko polovine stanovništva starije od 65 godina.

Gotovo je isto i u Hrvatskoj Kostajnici, gde je zamenik načelnika u ime srpske manjine Stevo Rušnov. Za ilustraciju lošeg stanja on navodi podatak da je do poslednjeg rata u Kostajnici bilo više zaposlenih nego što sada ima stanovnika. Bilo je, kaže, 3.000 zaposlenih u pet velikih firmi, a danas ne radi nijedna.


- I mi smo prošle godine imali preko 60 umrlih i 17 novorođenih, a preko 300 nezaposlenih - navodi sumorne podatke Rušnov, napominjući da srpskih mladića i devojaka nema zaposlenih ni u policiji, državnim preduzećima, pravosuđu, zdravstvu...


I u Hrvatskoj Dubici Srbi su suočeni sa humanitarnom katastrofom, ocenjuje zamenik opštinskog načelnika Milinko Simić. Stari i nemoćni žive u udaljenim i zapuštenim selima, oni mlađi su nezaposleni i odlaze, obnova nije završena, vodovod je stao pred srpskim selima, gotovo identično kao u još jednoj banijskoj opštini - Donjim Kukuruzarima, gde je zamenik načelnika Dalibor Kukuruzar. Mala je to opština sa 16 seoskih mesnih zajednica, u kojima su do rata živeli Srbi, a sada ih je 33 odsto.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 30.01.2014. 10:33
Videli izbeglice civilizaciju kada su dosli u Vojvodinu pa im se ne vraca u te zabiti. Ovde su se prvi put susreli sa bojlerom,vodokotlicem,wc soljom, strujom, telefonom....
Četvrtak 30.01.2014. 10:30
Koji plan Z-4? Pa vojni napad je planiran godinama, uz pomoć SAD. Z-4 je bio samo mamac za naivne. A što se tiče "Slobine izdaje". Pa sa kime da Milošević vodi rat? Sa debelim titovim generalima i srbima dezerterima? Koliko ljudi se odazvalo mobilizaciji u Srbiji a koliko je pobjeglo? Npr kompletna brigada iz Valjeva je dezertirala 1991.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online