Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 02.11.2013.
13:06
M. Roknić - Vesti A

Povratnici u kokošinjcu

Dušan Janjić (67) i njegova žena Branka (72), posle devetogodišnjeg izbeglištva provedenog u kolektivnim centrima u Srbiji, odlučili su 2004. godine da se vrate u svoj Šljivovac, kod Vrginmosta na Baniji. Posle Vračja, Vlasine i Prijepolja, povratak u zavičaj, na svoje imanje, delovao je tako privlačno da se ni trenutka nisu kolebali.

Čardak ni na nebu ni na zemlji: Janjići dobili samo rešenje za gradnju
 

A danas kažu da su pogrešili što su se vratili. Kuću su zatekli u ruševinama, pa su se privremeno smestili u stari kokošinjac. Nisu ni slutili koliko će ta privremenost da potraje. Žive u šest kvadratnih metara oronulog kokošinjca i to je već previše i za Dušana i Branku, iako su navikli na svakakvu muku i nedaće.

Izem ti Evropu

- Evropa je propisala da kokoške nosilje moraju imati više kvadrata, nego što ih imamo ja i baba. Za to nikoga nije briga. Tako imam kuću na papiru. Izem ti takvu Evropu i Hrvatsku- kaže Dušan.

Možda toliko ne bi izdržali da ih sve te godine nisu posećivali brojni gosti, od aktivista iz humanitarnih organizacija, UNHCR-a, u čijoj organizaciji su se i vratili iz izbeglištva do hrvatskih političara koji su obećavali brda i doline.


Prošle su četiri godine od kako je Janjiće sa brojnom svitom posetio i tadašnjih hrvatski predsednik Stjepan Mesić, koji se krstio i levom i desnom rukom kada je video gde žive. Odmah je pred njima izdao naloge da se Janjićima izgradi kuća. Ali oni su još u kokošinjcu.
 

Dušan i Branka Janjić

Mesić je tada bio u misiji ohrabrivanja izbeglih Srba da se vrate. Poručio im je baš iz Janjićevog dvorišta da su takođe žrtve rata i da kao hrvatski državljani treba da se vrate kućama. Povratak Srba, rekao je još Mesić, Hrvatsku će potvrditi kao prepoznatljivu i verodostojnu državu u kojoj vladaju zakoni, a ne samovolja.


U Mesićevoj pratnji tada je bio i državni sekretar zadužen za obnovu Stanko Janjić, kadar SDSS-a poreklom iz susednog Ostrožina, koji je svojim prezimenjacima obećao početak gradnje nove kuće za mesec dana. Bilo je to u maju 2009. Od tada su se promenili i predsednik i državni sekretar, a Dušan i Branka u svojoj sobici čuvaju prikucanu ekserom požutelu fotografiju, na kojoj su sa bivšim predsednikom.
 

Obećanje: Poseta Stjepana Mesića
 

Ljubomorno je čuvaju da ih podseća na olako dato obećanje. Državni aparat se ipak pokrenuo. Janjići su dobili pozitivno rešenje za izgradnju nove kuće, čak su im poslali i projekat da za dugih zimskih noći ne gledaju samo u Mesićevu sliku već da se naslađuju lepo nacrtanom svojom kućom.

Bolje u izbeglištvu

- Posetili su nas i Vesna Pusić, Vojislav Stanimirović i mnogi drugi. Niko nije imao takve goste, a mi još živimo u kokošinjcu. Kajem se što smo se vratili iz Srbije. Dostojnije bi živeli na Kosovu nego ovde, kod svoje kuće - kaže Dušan, potpuno sluđen objašnjenjem nadležnih da ne mogu pristupiti gradnji pošto nema pristupnog puta. Jer, puta ima, ali nije ucrtan u katastarske mape.

Subota 02.11.2013. 15:42
A da je kojim slučajem obratna situacija o hrvatskim povratnicima u Srbiji pa da žive ovako kako žive ovi nesretni ljudi....pa da vidiš kako bi ustala čitava EU i HR! Digli bi halabuku oko toga kako Srbija ugnjetava manjine....A sto se tiče Mesića i njegovog obećanja tada 2004...važi ono....OBEĆANJE LUDOM RADOVANJE !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online