Sreda 5. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Subota 26.10.2013.
19:29
Srna A

Josipović: Srbi zaslužni za uspeh Hrvatske

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović poručio je da je identitet srpske zajednice u Hrvatskoj "deo ukupnog nacionalnog identiteta i njegovo bogatstvo".

"Kad prošetate gradom Zagrebom, pogledate ploče, zgrade, prelistate stranice istorije, vidite koliki je doprinos Srba Hrvatskoj i našem uspehu", rekao je Josipović, koji je učestvovao danas na kongresu stipendista Srpskog privrednog društva "Privrednik" o temi "Mladi Srbi u Hrvatskoj: potraga za identitetom".

On je ocenio da je u istoriji tih odnosa bilo i neuspeha, a najveći je bio rat.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i hrvatski predsednik Ivo Josipović

"I tu trebamo, i jedna i druga zajednica, objektivno videti koji su bili uzroci, posledice i kako ih najbolje možemo otkloniti", rekao je Josipović.

On smatra da danas u hrvatskom društvu postoje ozbiljni problemi u međunacionalnim odnosima, ali je uveren da će oni biti "jedna od epizoda koja će na kraju krenuti dobrim putem".

Josipović je rekao da veruje da je među Hrvatima i Srbima većina onih koji poštuju jedni druge i znaju da bi trebalo da sarađuju. Položaj Srba i drugih manjinskih zajednica u Hrvatskoj Josipović vidi u formuli - integracija ne asimilacija.

Pod integracijom on podrazumeva pravo zajednice da gradi svoje kulturne i naučne institucije, te političke stranke, ali smatra da pripadnici manjinskih zajednica moraju da se aktiviraju i u opštim institucijama hrvatskog društva.

"Mislim da stati samo na nacionalnim institucijama u Hrvatskoj nosi opasnost getoizacije", rekao je.

On je izrazio nadu da će sve veći dio Srba, posebno mladih, biti aktivan u opštim institucijama hrvatskog društva, opisavši to kao "dvostruki kolosek koji je karakteristika otvorenih demokratskih društava".

Josipović se osvrnuo i na odnose sa Srbijom, navodeći da postoje brojni problemi koji te odnose opterećuju, ali je izrazio uverenje da obje države imaju snage za otvoren razgovor, a vlade snage za reševanje problema.

Subota 26.10.2013. 19:51
Kad nosite srpske gene, jezik i kulturu samo ste ime dobili i Vatikana po perijskij hordi.
Subota 26.10.2013. 20:19
Ono što treba da vidimo Josipoviću jeste da se zadrži tužba i napravi kontinuitet genocida i etničkog čišćenja Srba u Hrvatskoj 1941-1995. i od 1995-danas. E to treba mi Srbi pravoslavni da vidimo - da zamrznemo veće saradnje liše oko kriminala još nekoliko decenija, da vam ne naplaćujemo manje takse pri uvozu nego kao i svima, "plati pa se klati", i da zapošljavanje nacionalnih manjina bude na poslednje mjesto. Sve proporcionalno uraditi, a ne raditi kako to srramno hoće Nikolić-Vučić-Dačić koji bi da pljunu po svim pobijenim i protjeranim Srbima. Sram bilo moderne zavojevače politike novog "bratstva jedinstva" u okviru EU na uštrb ubijenih i protjeranih Srba.
Subota 26.10.2013. 20:46
Latinsko mazanje meda oko usta, sad ce da se jave NVO, ambasadori, regionalci bezalternativci i da pljescu. Prvo ih izderu, pobiju, proteraju, pokrste, a onda vicu imamo i mi Srbe, ali samo da se ne javljaju. Auuu.... sta rece, koliko licemerstvo....tc....pa radje bi da popijem kavu i sa ustasom koji drzi do svojeg nego sa ovakvima. Naredio valjda Vatikan, ipak je Scola bio u Nisu. Na njegovu zalost pred praznim i zatvorenim stadionom. Ima Srba jos.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online