Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
24
Četvrtak 24.10.2013.
10:04
Nezavisne novine A

Škola u Goraždu nosi ime po SS oficiru

Husein ef. Đozo u Drugom svetskom ratu bio je imam 28. Regimente 13. SS Waffen Handžar divizije sa činom "haupsturmfuehrera", odnosno kapetana. Posle rata je odležao pet godina zatvora zbog saradnje s neprijateljem i "jer je svojim radom podigao moral u neprijateljskim jedinicama". Danas osnovna škola u Goraždu nosi njegovo ime.

Husein Đozo - drugi s leva, odmah do nemačkog SS-ovca
 

Roditelji koji u strahu od reakcije okoline žele da ostanu anonimi, napisali su pismo medijima u kome kažu da su ogorčeni što škola u koju idu njihova deca nosi ime po čoveku koji je služio u nacističkoj vojsci i čije se fotografije u nacističkoj uniformi mogu lako naći na internetu. Pre promjene, škola je nosila ime Nikole Tesle.
 

Interesantno je da je Đozo bio i Titov prevodilac na njegovim putovanjima po Arapskim zemljama.

Đozo je posle rata osuđen na kaznu "robije u trajanju od 5 (pet) godina i gubitak časnih prava u trajanju od 5 (pet) godina" jer je, kako piše u presudi, "svojim radom podigao moral u neprijateljskim jedinicama". Prema dostupnim podacima, Đozo nije učestvovao u vojnim operacijama, ali je kao imam 28. regimente učestvovao u brojnim aktivnostima i nosio je oficirsku uniformu za nacističkim obeležjima i karakterističnom mrtvačkom glavom na fesu koji je bio zaštitni znak Handžar divizije.


Na jednoj od fotografija on prisustvuje obuci nacističkih vojnika u Neuhammer trening centru, zajedno sa kontroverznim Jerusalimskim muftijom Haj Amin el Huseinijem koji se lično susretao s Hitlerom. Đozo je, navodi se na sajtu Liveworldnews.co, lično pisao Hajnrihu Himleru zahvaljujući mu na donacijama i podršci u osnivanju imamske škole.


"Smatram svojom dužnosti izraziti zahvalnost Rajhfireru u ime divizijskih imama i stotina i hiljada siromašnih u Bosni. Spremni smo položiti naše živote u borbi za velikog vođu Adolfa Hitlera i Novu Evropu", piše u pismu.


O Đozovoj saradnji sa Himlerom pisao je i nemački magazin "Fokus".
U biografijama Huseina Đoza period od 1941-1945. se uglavnom preskače, a ističe se njegovo reformatorsko delovanje, kao i podatak da je studirao na čuvenom Al-Azharu u Kairu. Rođen je 1912. u Barama, Ilovača, opština Goražde. Godine 1960. Husein Đozo pocinje da radi u Vrhovnom islamskom starešinstvu gde ostaje sve do smrti 1982. Tokom šezdesetih i ranih sedamdesetih honorarno je radio i kao profesor Gazi Husrev-begove medrese. Đozo je 1964. izabran za presednika Udruženja ilmijje u Socijalističkoj Republici Bosni i Hercegovini, a 1970. godine on pokreće list "Preporod" čiji je glavni i odgovorni urednik bio do 1972. godine.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.10.2013. 10:15
Свако се поноси оним чиме може...зна се на чијој страни су били приликом сваке окупације.
Četvrtak 24.10.2013. 10:24
danas ime jedne škole đozo....sutra druge bin laden
Četvrtak 24.10.2013. 12:39
'Interesantno je da je Đozo bio i Titov prevodilac na njegovim putovanjima po Arapskim zemljama.' Nemojte tako molim vas. Zasto zatirete suze uplakanih drugova koji ridaju za njegovom zenom, preminulom a ne streljanom i to u 89.godini usred Dedinja? Neko ce pomisliti da ste bezosecajni.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online