Sreda 5. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.08.2013.
08:21
Đ. Barović - Vesti A

Tajni dokument obaveštajne službe BiH (5): I Bošnjaci u timu za likvidacije

Svakako najalarmantniji podatak za sve građane BiH jeste saznanje Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH (OSA) da u okviru tajne službe IRGC-a egzistira i deluje specijalna tajna jedinica, koja je obučena za likvidacije čak i visokih stranih dužnosnika.

Iranski specijalci u jedinicu za ubistva bosanskih čelnika ubacili su i više Bošnjaka (Foto: Arhiva)


"Spomenutom jedinicom koja je označena kao Specijalni tim za likvidacije rukovodi Mohamed Bakir Sherifzade, zvani Jaser poznat i po nadimku Asad. On se na čelu jedinice nalazi od 2000. godine, a pre njega jedinicu je vodio Emir Ajub Alipur, koji se trenutno nalazi u Iranu. U navedeni tim prema raspoloživim saznanjima Službe inkorporirani su i pojedini građani BiH, koji su obučavani za takve aktivnosti."

OSA u svom poverljivom izveštaju nastalom na osnovu rezultata operativne akcije Platon navodi da je stvarna uloga ove specijalne jedinice stacionirane u BiH da u "slučaju potrebe", automatski preuzima određene, već unaprijed planirane "korake", odnosno da "radi" isključivo u "posebnim slučajevima".

Čuvali papu u Banjaluci

OSA se pozabavila i posetom pape Banjaluci u junu 2003. godine tvrdeći da su za bezbednost katoličkog poglavara podjednako brinule i iranske obaveštajne službe!
"Raspolažemo podacima da je u interesu Irana bilo da ova poseta pape BiH protekne u najboljem redu sa sigurnosnog aspekta. Pretpostavljamo da je u tom cilju i bio Murtezija u BiH, a prema dosadašnjim saznanjima Iranci su bili spremni da učine dodatne napore kako bi navedena poseta bez ikakvih problema. Devet njihovih obaveštajaca ušlo je u Banjaluku sa automobila diplomatskih oznaka. U vreme papine posete ovde je boravio i Jašir sa hadži Emirom", stoji u poverljivom izveštaju OSA.

OSA je došla do podatka da u okviru ove jedinice postoje dva tima za likvidaciju od kojih je jedan "Specijalni tim za likvidacije", a drugi "Specijalni tim obučen za likvidaciju predsednika i visokih funkcionera".


"U prvom timu za 'Specijalne likvidacije", prema podacima Službe, od BiH građana nalazi se Amel Hadžimejlić i Halil Elezović, rođen u Stocu. On je bio prevodilac jednoj grupi državljana BiH koji su završili obuku kod Iranaca u Pazariću, najverovatnije trenutno boravi sa suprugom u kasarni u severnom dijelu Teherana. Na spisku su i Midhat Hadžalija i Esmir, izvesni Meho, kao i Ramiz Mulaomerović."


OSA je najviše podataka sakupila upravo za ovog poslednjeg koji je jedno vreme bio odbornik u Skupštini opštine Trnovo, ali je radio i SJB Trnovo i PU Tarčin, te u Agenciji za istraživanje i dokumentaciju (AID).


"Prema raspoloživim podacima Ramiz Mulaomerović je boravio u Iranu tokom 1995. kada se nalazio u grupi državljana BiH koji su upućeni u Iran i tom prilikom je koristio lažnu putnu ispravu na ime Amer Hodžić. Tom prilikom sa njim su u Iran otputovali i Abaz Ćutuk, Mevludin Babajić i Salih Pindžo. Radio je za 'Mois' Irana, u Pazariću ga obučavao lično Ali Bajet. U toku 1995. godine bio na obuci u Iranu. Nakon povratka u BiH, održavao stalne kontakte sa Iranskom obaveštajnom službom", navodi se u izveštaju OSA.


Obuka u Iranu je imala za cilj da se polaznici edukuju i osposobe za izvođenje određenih terorističkih akcija, kao se navodi, prema "licima, ratnim zločincima u dubini agresorske teritorije na području BiH".

Plaćenici u Hezbolahu

U izveštaju OSA se navode i podaci o brojnim plaćenicima koji su odlazili iz BiH.
"Raspolažemo saznanjima da su neki BH državljani, koji su kao dobrovoljci, odnosno plaćenici, u službi Hezbolaha u Libanu. Tako su izvesnog Hadžibajrića iz Sarajeva, pripadnika Hezbolaha zarobili, a kasnije i likvidirali Izraelci. Osim navedenog, još tri su NN osobe sa područja Ključa aktivni i vezani za Hezbolah."

"Njihov odlazak u Iran bio je pravdan radnim angažmanom na obezbjeđenju jednog od DKP-a BiH u nekoj od islamskih zemalja. Prilikom odlaska insistiralo se na tajnosti i konspirativnosti. Mulaomerović je na obuci proveo oko 10 meseci u Iranu. Na aerodromu ih je dočekao u Teheranu Mehdi Nurijan, čije su obaveštajne aktivnosti već bile prethodno registrovane u BiH. Tom prilikom on im je uzeo pasoše i avionske karte, te ih upoznao da je ispred iranske službe zadužen za njihove aktivnosti. Posle informativnog razgovora upućene su u jednu kuću u prigradskom naselju Danbar gde su proveli oko mesec dana", precizira se u izveštaju OSA.


Posle obilaska grada i učenje persijskog jezika počeli su sa obukom. Učili su da voze motor i specijalni automobil, da prate, osmatraju i opažaju, da šalju i pišu tajne šifrovane poruke, da dešifruju poruke... Upoznavali su se sa raznim vrstama eksploziva, učili o osnovama tajnih poslova, izvorima maskiranja, o bravama, ključevima, slikanju, o metodama dobijanja informacija i ispitivanja, a uz to imali su i versko obrazovanje i filozofiju islama.


"Ramiz Mulaomerović je u toku svog boravka završio obuku poznavanja ekspoloziva i minsko-ekspolozivnih naprava. To je vrlo kvalitetno savladao kao i ostale specijalističke obuke i svoje znanje može kvalitetno obavljati po potrebi", samo je deo iz obimnog izveštaja OSA o obuci pripadnika diverzantskih jedinica iz BiH u Iranu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online