Ponedeljak 27. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 18.07.2013.
09:35
Srna/Radoje Tasić A

Priča o Drini starog čamdžije Ljubiše

Ljubiša Kovačević poznat je kao uzoran domaćin u selu Đurevići kod Višegrada, ali ljubitelji zelenooke lepotice Drine, njenih tajanstvenih virova i dubina poznaju ga kao predusretljiva, vedra i vredna čoveka koji se trudi da im izađe u susret i pomogne u nevolji. Kovačević je jedan od retkih brodara na Drini na mestu gde je ova plahovita reka pre punjenja akumulacionim jezerom HE "Bajina Bašta" bila najplića, gde je bio jaz i jedini bezbedan prelaz sa jedne na drugu obalu.

Ljubiša stavljao bubnjaru u čamac da se deca ogreju
 

Ovde se sa teritorije rogatičke opštine prelazilo na višegradsku, u blizini je iz stene iz izvora kuljala voda, na njoj radio stari mlin, a preko puta, na desnoj obali ponosito su vremenu prkosile zidine srednjovekovnog Hrtar grada.


"Nasledio sam stare skeledžije koje su ovde na drvenim skelama okačenim na željezne sajle vozile stoku, robu i putnike, a danas prevozim turiste motornim čamcem da vide šta je 's onu' stranu reke ili da uživaju ploveći ogledalom vode", priča Kovačević.

Ovaj nasmejani čamdžija pun je priča o tome kako turisti pristižu automobilima iz Višegrada do njegovih Đurevića, "dignu" ga sa kakvog seoskog posla da ih "voza" jezerom, a usput, kaže, ko svaki dokon svet zanovetaju i zapitkuju čas ovo čas ono, kao da je on u najmanju ruku profesor geografije ili istoričar.

"Ove godine navalilo ko nikad. Na desetine nekih čamaca, brodića i dva velika broda svaki dan špartaju drinskim jezerom na Starom Brodu. Pridružio im se nedavno i veliki beli brod režisera Emira Kusturice. Valjda narod beži od gradske vreve u šumu i na vodu, leči živce šta li... Pristanu tako uz obalu... traže vode za piće, da kupe mrsa i pršute, pitaju koliko je još vožnje do Žepe i Bajine Bašte", zbori Kovačević.

Turisti dolaze na Drinu da odmore živce i kao svi dokoni ljudi stalno nešto zapitkuju
 

Dogodi se i to, kaže starina, da se nekom ribaru ili izletniku pokvari čamac na sred jezera pa viče i doziva da mu se pomogne. "Šta ću kud ću, batalim svoj posao, pa u čamac da mu priteknem u pomoć. Tako sam, nesvesno, postao neki servis na vodi, šta li?", pita se Ljubiša.

Prevozio je Ljubiša na svom starom teretnom čamcu i đake dok su iz sela Stari Brod i Tatinica prelazili Drinu i išli u školu u Prelovo i Višegrad. "Bila su to neka druga vremena. Po pet-šest đaka se ukrca u pet sati ujutro u čamac, severac bije nad rekom, deca se šćućurila, drhću, lica im pomodrela. Kad su veliki mrazevi u čamac sam ubacivao peć bubnjaru da se bar malo oko nje ogreju", seća se čamdžija.

"Dovlačio" je on komšijama i "namiru" iz grada, pa čak i stoku i "po par volova je znalo u čamac stati". "Od svega je mi je najteže padalo kad sam morao da učestvujem u potrazi za potopalcima, jer Drina je čudna reka, mnogo daje i mnogo uzima. Zna da se razbaškari u koritu, umiri i utiša, zasija zelenom bojom i primami njene zaljubljenike, ali zna da pobesni, ražesti se, povileni i pomami pa krši i nosi sve pred sobom", opisuje LJubiša ćudi velike reke.

Drina je njegovo dvorište: Ljubiša Kovačević

Za Ljubišu je Drina prostrano dvorište, jer mu je kuća kraj vode, koje vredna nevesta u nedeljno jutro pospremi i pomete da se pred gostima ne obruka. Svaki dobar domaćin voli da mu je dvorište čisto, da u dokolici uživa u pogledu na njega, da sedi s uživanjem u hladu stare kruške jeribasme i pije jutarnju rakijicu.

"Ali muka me spopadne kad vidim kako Drinom plovi smeće ono koje 'građani' Višegrada i drugih gradova u njenom slivu 'frljakaju' u bistru vodu reke. Kao da mi ga u zenice meću. Zamisli kako bi bilo da odlažem svoje smeće u tuđu avliju. A Drina je najlepša avlija svih koji je vole i uživaju u njenoj lepoti", kaže Ljubiša.

I još nešto – on je kivan na ribokradice koji mrežama u Drini uništavaju riblji fond, a u ratu su to čak činili i dinamitom. "Uništavati prirodu to ti je kao da ubijaš deo po deo sebe samog", zaključuje priču Ljubiša, dok njegov stari motorni čamac "teretaš" lagano klizi drinskim jezerom.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.07.2013. 22:52
Dugo na ovom portalu nisam pročitao ovako inspiritivan i lep tekst! Dođe mi da odmah sednem u auto i zapucam na Drinu...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online