Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Sreda 10.07.2013.
15:57 >> 17:46h
Beta A

Dačić: Ne teramo RS da se otcepi iz BiH

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Banjaluci da Srbija nikada neće vršiti pritisak na srpski narod u BiH i Republiku Srpsku da promeni svoju poziciju i status u okviru države Bosne i Hercegovine.

Srbija poštuje Dejtonski sporazum: Ivica Dačić
 

"Naš stav o Dejtonskom sporazumu je jasan i nepromenjiv. Mi nikada nećemo vršiti pritisak na srpski narod u BiH i RS da promeni svoje stavove u vezi sa ravnopravnošću naroda i entiteta u BiH", kazao je Dačić novinarima u Banjaluci posle sastanka sa predsednikom RS Miloradom Dodikom.

On je istakao da u razgovorima sa međunarodnim zvaničnicima i predstavnicima EU nikada nije bila pomenuta BiH ili RS u kontekstu razgovora o rešenju odnosa Srbije i Kosova. Dačić je još kazao da Srbija nije promenila svoj temeljni stav o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, ali da mora pregovarati kako bi se normalizovali odnosi Beograda i Prištine.

"Sa druge strane, moramo da preduzimamo korake da normalizujemo naše odnose sa Prištinom, jer je nemoguće ostati u jednoj ovako zaleđenoj situaciji dugi niz godina i decenija, a da se pri tome sačuva neutralnost razgovora", naveo je premijer Srbije.

Vučić nije došao zbog obaveza

 

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić nije doputovao u Banjaluku na zajedničku sednicu dve vlade, jer je
imao druge obaveze i zato što Republika Srpska nema ministarstvo odbrane.

 

"On (Vučić) ima drugi plan za posetu u koju će doći, a imajući u vidu da ministarstvo odbrane ne postoji u RS, tako smo se dogovorili. On danas ima neke druge poslove koje obavlja, ali on svakako učestvuje i učesvovaće u radu Saveta za saradnju između RS i Srbije", kazao je Dačić novinarima u Banjaluci. Prema njegovim rečima, ne postoje nikakva sporna pitanja u vezi sa Vučićevim dolaska u Banjaluku.

Govoreći o današnjoj sednici vlada Srbije i RS u Banjaluci, Dačić je ocenio da će to doprineti unapređenju odnosa Srbije sa RS.

"Želimo da imamo jasan, korektan i pošten stav – da imamo specijalne i najbliže moguće odnose sa RS, što je i normalno jer ovde živi veliki broj pripadnika srpkog naroda. Srbija želi da razvija te odnose, to je predviđeno i Dejtonskim sporazuma", istakao je on.

S druge strane, dodao je Dačić, Srbija razvija odnose i sa ostalim institucijama u BiH, zbog čega je predsedavajućem Saveta ministara BiH Vjekoslavu Bevandi predložio da se održi zajednička sednica Vlade Srbije i Saveta ministara BiH.

"To je zajednički interes, i politički i ekonomski", poručio je premijer Srbije, ocenjujući da zemlje u region imaju mnogo zajedničkih interesa i problema, zbog čega je potrebno da usaglase stavove kada je reč o evropskim integracijama.

Pri tome, istakao je Dačić, za Srbiju je neprihvatljivo da se srpski narod i RS izlažu pritiscima u smislu promene Dejtonskog sporauzma, bez njihove saglasnosti.

"Naš principijelan stav je da je za nas prihvatljivo sve ono o čemu se dogovore dva entiteta i tri naroda. Sve drugo, što znači nametanje stavova, za nas je neprihvatljivo. Sve ono što Srbija i treba i može da uradi kako bi se razvijali odnosi sa BiH, mi ćemo učiniti", dodao je Dačić.

POVEZANE VESTI

Sreda 10.07.2013. 16:32
Мрш,лажљиви коферџијо,прочитана је ваша политика према РС одавно.Само да вам подвикну ваши господари из Брисела и Вашингтона има да се и отворено залажете за унитарну БиХ и за укидање РС...сад на томе радите потајно.
Sreda 10.07.2013. 16:00
Pa na to ne bi trebalo da se "teraju" nego da im se pomogne ? Doduše - na koga li ti još možeš da izvršiš pritisak ??
Sreda 10.07.2013. 21:03
Чуј " не терамо "... Па да се РС отцепи и пође ка прикључењу са Србијом, што би свакако требала што пре, ви би помрли од муке, јер шта би рекле газде забога... Најлакше вам је да се одрекнете Срба, отпаду.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online