Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 10.06.2013.
02:31
Beta A

BiH: Mir Božji, ali bez Srpske pravoslavne crkve

Predstavnici verskih zajednica u Bosni i Hercegovini, osim Srpske pravoslavne crkve (SPC), potpisali su u Banjaluci Deklaraciju o miru i pomirenju posle molitvenog skupa kojim je počeo Međunarodni samita o miru i pomirenju "Korak napred".

Potpisana Deklaracija: Franjo Komarica, Vinko Puljić, Husein Kavazović, Edhem Čamdžić, Igor Kožemjakin (sleva)
 

Deklaraciju su potpisali nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić, banjalučki biskup Franjo Komarica, poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, banjalučki muftija Ethem Camdžić i Igor Kožemjakin u ime Jevrejske zajednice u BiH. Predstavnici SPC-a su prisustvovali molitvenom skupu kao posmatrači.


Kardinal Puljić rekao je da verski predstavnici na ovaj način poručuju da žele mir i mole se za njega, i traže put do njega.


"Svi smo mi graditelji tog mira", istakao je kardinal Puljić, dodavši da mir počiva na istini, pravdi, solidarnosti, praštanju i pomirenju.


On je dodao da treba poštovati to što predstavnici SPC-a nisu aktivni učesnici skupa u Banjaluci.


"Moramo poštovati njihovu slobodu. Ne možemo nikoga prisiliti, ali otvoreni smo da tražimo put za svaku saradnju s drugima", dodao je kardinal Puljić.


Poglavar IZ BiH Husein Kavazović izrazio je nadu da je potpisivanje deklaracije "istinski korak napred", naglašavajući da je najvažnije da se verski poglavari i sveštenstvo ponašaju u njenom duhu.


"Mislim da iz Banjaluke šaljemo snažnu poruku suživota i tolerancije", rekao je Kavazović.


Potpisivanju deklaracije prisustvovali su i političari - Valentin Incko i Doris Pak. Iako je moderno i politički korektno navesti šta su oni rekli, s obzirom na to da oni nisu religiozni poslenici, mi nećemo prenositi njihove izjave.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 10.06.2013. 09:13
Deklaracija protiv Srba i pravoslavlja.
Ponedeljak 10.06.2013. 10:02
Валентин Инцко и Дорис Пак присуствовали. Е кад су ово двоје, непријатељи човечанства, присуствовали зна се о каквом се помирењу ради. Католици и муслимани су овим доказали да ни то нису способни сами. Није ни чудо што Срби нису присуствовали. Спуштава' се ја на ваше уже, умало се уже непретрже !
Ponedeljak 10.06.2013. 10:51
Што то не потписасте у сарајеву, већ у БЛ...провоцирате.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online