Nedelja 2. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 28.04.2013.
13:41
Srna A

"Neprihvatljivo da se dešavanja u Srebrenici definišu kao genocid"

Bečki publicista Hanes Hofbauer ocenio je da je neprihvatljivo što je međunarodni sud dešavanja u Srebrenici u julu 1995. godine definisao kao genocid i što je to postalo tabu. Hofbauer, koji je i ekonomski istoričar, istakao je da se u službi novih geopolitičkih i ekonomskih interesa javljaju "zakoni o kontrolisanom sećanju" koji sprečavaju diksusiju i sumnju u zvanično mišljenje o pojedinim događajima, pa tako "genocid u Srebrenici postaje tabu".

"O nečemu što se desilo treba da postoji otvorena naučna diskusija, a ne da se istorijski događaji definišu i osiguravaju na pravnoj osnovi"
 

"Imate međunarodni sud koji je nešto definisao kao genocid i to je poslednji  autoritet. To, prema mom, ali i mišljenju mnogih istoričara, nije prihvatljivo, jer o  nečemu što se desilo treba da postoji otvorena naučna diskusija, a ne da se istorijski događaji definišu i osiguravaju na pravnoj osnovi", rekao je Hofbauer za "Večernje novosti".

Navodeći da treba sačekati ishod krize u EU, Hofbauer je ocenio da ulazak Srbije u EU nije svrsishodan, jer je Unija sada u kritičnom stanju i možda će se raspasti.

Rešenje vidi u bližim vezama sa susednim zemljama i alternativnim investitorima iz Kine, Rusije, Indije.

Hofbauer smatra da Srbija ni u narednih 10 do 15 godine neće biti deo EU, navodeći da su Pariz i Berlin ti koji daju okvir za proces integracije Srbije i da glavne figure u EU nisu raspoložene za širenje Unije u ovom momentu.

Naglasivši da se od 1991. godine kroji novi poredak evropskog kontinenta, on ističe da je na delu strategija ne samo na Balkanu, nego i u celoj istočnoj Evropi, koja podrazumeva ekspanziju zapadnih kompanija, preuzimanje najvažnijih delova privrede, deindustrijalizaciju.

"NATO bio veoma loš za Srbiju, sad kao dobar"

On smatra smešnim da je NATO, koji je bio veoma loš po Srbiju, sada dobar, jer može da bude garant sa sever Kosova, te ističe da je alternativa u regionalnim integracijama.

U svojoj knjizi "Naručena istina - kupljena pravda", Hofbauer navodi da je istina o razlozima i uzrocima jugoslovenske tragedije, kao i o interesima koji su stajali iza nje, sudski naručena i da se svako suprotno mišljenje kažnjava.

"Na taj način se zatvara luk od vojne intervencije NATO preko Haškog tribunala, koji je uveden na inicijativu UN i plaćen zapadnim novcem, do kontrolisanog sećanja i tumačenja događaja na osnovu sudskih odluka, pretnji i kažnjavanja u slučaju otvorenog suprotstavljanja kupljenoj pravdi", navodi Hofbauer.

POVEZANE VESTI

Nedelja 28.04.2013. 13:56
ma sto nije bio genocid hahahha 10 tisuća ljudi se samo ubilo bože sačuvaj koji izgoren narod.Hrvat.
Nedelja 28.04.2013. 16:10
Hanes Holfbauer je veci Srbin od mnogih koji se ne skidaju sa tv-a.Neka Nikolic sad zove Holfbauer-a ako sme, da mu uruci orden.
Nedelja 28.04.2013. 19:26
malo su takvi ljudi,,ali sada je i tako kasno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online