Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 24.07.2012.
13:10
Đ. Barović - Vesti A

Dug je put do pravde

Direktor Dokumentaciono-informativnog centra Veritas Savo Štrbac tvrdi da odluka Vrhovnog suda Hrvatske kojoj je utvrđena odgovornost ove države za smrt devetoro srpskih staraca 28. septembra 1995. godine, u selu Varivode kod Knina "suštinski ništa ne znači" ni na preostale tužbe Srba, ali i kontratužbu za genocid koju je Srbija podnela protiv Hrvatske.

SKROMNO OBELŽEJE: Mesto u Varivodama na kome su ubijeni Srbi
 

- Vrhovni sud je odlučio da ovo delo kvalifikuje kao "izvršen teroristički čin iz političkih namera s ciljem izazivanja straha, užasa i osećaja lične nesigurnosti građana" čime je utvrđena odgovornost na osnovu Zakona o odgovornosti za štetu nastalu usled terorističkih akata. To bi hipotetički značilo da su te ljude mogli da pobiju i članovi Al Kaide. Suština je da je Vrhovni sud Hrvatske po svaku cenu želeo da prizna da je u pitanju zločin hrvatskih oružanih snaga koji je bio deo udruženog zločinačkog poduhvata da se Hrvatska istrebi od Srba - kaže Štrbac.


Prema njegovim rečima, ova presuda bi mogla da označi i prekretnicu u daljim postupcima pred sudovima u Hrvatskoj, ali da "nije isključeno i da u ponovljenom postupku, niža sudska instanca ne ispoštuje stav Vrhovnog suda".


- Ti slučajevi su se događali u Hrvatskoj, posebno kada su Srbi bili oštećena strana - tvrdi Štrbac i dodaje da se do sada u Hrvatskoj vodilo oko 105 slučajeva u kojima je tužena država zbog ubistva bliskog rođaka, ali da je samo u jednom presuda pozitivno rešena.

Savo Štrbac
 


- Reč je o jednom slučaju iz Gospića gde je lokalni sud još pre dve godine doneo presudu da je država kriva za ubistvo brata i sestre jednog čoveka. Međutim, on do danas nije dobio novac i taj slučaj se i dalje vuče po sudovima.


Štrbac naglašava da su svi drugi Srbi, koji su tužili državu ne samo izgubili sudske sporove, već na kraju morali da plate visoke sudske troškove.


- Ti troškovi su se kretali u rasponu od 9.000 do 99.000 kuna (od 1.200 do 10.000 evra), a najviše je do sada platila jedna žena iz Daruvara, oko 20.000 evra zbog čega je na kraju morala da proda i stan. Ta žena je tužila čoveka koji je zbog tog zločina i osuđen na 15 godina, ali je sud ustanovio da, iako je u to vreme bio pripadnik Hrvatske vojke, "to ubistvo počinio u slobodno vreme". Kada je njen advokat promenio optužnicu "da su ubijeni oružjem Hrvatske vojske", sud je ustanovio da je reč o pištolju koji je bio "ratni trofej iz perioda čišćenja terena Hrvatske vojske" - navodi Štrbac. 

Troškovi


I za zločin u Varivodama, Hrvatska je najpre naložila potpisnicima tužbe, Jovanu Beriću iz Kistanja, Branki Kovač iz Zagreba i Nevenki Stipišić iz Čakovca da plate plate sudske troškove od 900.000 kuna (oko 120.000 evra), što je poništeno odlukom Vrhovnog suda.


Apsurd i cirkus


- Apsurd ovog slučaja je i što su osumnjičeni za ovaj zločin, u istrazi priznali ne samo ta ubistva, već i zločin nad sedmoro civila u susednom selu Gošće. Na nagovor advokata, oni su na suđenju povukli te iskaze, a da cirkus bude još veći, ne samo što su se branili sa slobode, već im je sudija naložio da dostave "oružje koje su koristili tokom rata" i posle veštaćenja su oslobođeni uz konstataciju da "nema dokaza". Voleo bih da vidim jednog ubicu koji bi, da mu se pruži prilika, pokazao ono oružje koje bi ga oteralo u zatvor. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online