Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 13.07.2012.
22:19
Večernje novosti A

Bosna (ni)je turska begovina?

Izjavom da mu je Alija Izetbegović pred smrt poručio da mu ostavlja "u amanet Bosnu" i da je "Bosna ostavština Osmanlija", turski premijer Tajip Erdogan izazvao je pravu pometnju i buru reakcija u BiH, posebno u Republici Srpskoj.

Turski premijer Tajip Erdogan izazvao buru reakcija Srba i Hrvata u BiH. Dodik: Očigledno pojačana aktivnost Turske na Balkanu
 

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se i iza ove izjave prepoznaje pojačana aktivnost Turske u BiH i selektivan pristup nekim pitanjima.

- Videćemo sa turskim ambasadorom o čemu se tu radi. Erdogan svojom izjavom šalje jasnu poruku o svemu - rekao je Dodik.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić smatra izjavu turskog premijera lošom porukom za međunarodne odnose, evropsku budućnost BiH i iritirajućom za deo ljudi u BiH.

- Takva izjava svakako ne pomaže ni BiH, ni Turskoj, a sigurno iritira i EU. BiH nije nešto što je nasledna begovina ili bilo šta drugo, da bi bilo ko kome ostavljao BiH - rekao je Radojičić.

Istoričar Čedomir Antić ocenio je da je ovakva izjava provokacija na koju treba da odgovore i da je osude BiH, Srbija, Hrvatska, ali i Savet za provođenje mira.

- Bilo bi lepo da Predsedništvo BiH postigne konsenzus i odgovori Erdoganu. Savet za provođenje mira sigurno bi se oglasio da je premijer Srbije ili Hrvatske rekao da je BiH srpska ili hrvatska zemlja. Reč je o provokaciji na koju treba prvo da odgovore ustanove BiH, koja je država sva tri naroda, zatim Srbija i Hrvatska, kao garanti Dejtonskog sporazuma, a potom i Savet za provođenje mira koji tu izjavu treba da osudi - rekao je Antić.

Izjavu Erdogana osudili su i hrvatski političari ističući kako "niko ne voli čuti da je BiH ostavština Osmanlija".


PRIVATNA DRŽAVA?

Oštro je, povodom izjave turskog premijera, reagovao i Mladen Bosić, lider SDS-a, koji kaže da RS mora poslati jasnu poruku da Turska nema što tražiti u BiH. - Inače, ja zaista verujem da je to Alija Izetbegović rekao - ističe Bosić.

- Ako je Alija Izetbegović toliko moćan da može ostaviti u amanet bilo što, bilo kome, ja bih rekao "aferim" - poručuje Dragan Čović, lider HDZ BiH.

I Veso Vegar, portparol "HDZ 1990", podvlači da ono što je rekao Erdogan nije dobro primljeno kod građana BiH.

- Ne verujem da neko voli čuti da je Bosna otomanska ostavština - kaže on.

Slobodan Popović, iz SDP BiH, ocenio je da ozbiljan političar ne može sebi dozvoliti da izjavi da mu je neko ostavio u amanet državu i ljude.

- Nisu država i narod privatno vlasništvo da bi se nekome ostavljali u amanet - kaže Popović.

POVEZANE VESTI

Petak 13.07.2012. 22:23
Kao da je trebalo da neko nesto govori. Sve se lepo,cisto ko sunce vidi na terenu.
Petak 13.07.2012. 22:55
Зна се добро чија је то дедовина :) Може турчин само да сања
Petak 13.07.2012. 22:30
Mora da se Vatikan i PAPA obradovali ovoj izjavi !!? Islam u komsiluku i to od coveka koji polako rusi ideje Ataturka !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online