Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 22.01.2012.
08:47
Srna A

19 godina od ratnog zločina nad Srbima

Danas se navršava 19 godina od kada su hrvatske oružane snage izvršile agresiju pod nazivom "Maslenica" na Ravne Kotare, južne delove Republike Srpske Krajine (RSK), tokom koje je poginulo 348 Srba, među kojima 35 žena i troje dece.

U Hrvatskoj za ove zločine još niko nije procesuiran. U ovoj, trećoj po redu agresiji Hrvatske na zaštićenu zonu UN, osam lica se još vodi kao nestalo, nekoliko sela je uništeno, a bekstvu je umrlo još 165 lica, uglavnom starije populacije.

Foto: Ilustracija

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac rekao je Srni da nije optimista da će nova hrvatska vlast nešto učiniti povodom ovog zločina, kao što nisu ni prethodne, iako će hrvatsko pravosuđe biti pod pažnjom međunarodne zajednice posle potpisivanja pretpristupnog sporazuma Hrvatske za ulazak u EU.

Prema njegovim rečima, iako je agresija izvršena na zaštićenu zonu UN i pred očima brojnih pripadnika Unprofora, do sada ni pred međunarodnim, niti pred domaćim sudovima, niko nije procesuiran za zločine nad Srbima počinjene u ovoj akciji.

U toj agresiji najviše su stradala tri srpska sela - Islam Grčki, Kašić i Smoković, kao i etnički mešovita sela Murvica, Crno, Zemunik Gornji, Poljica i Islam Latinski.

Srbi iz ovih sela su ubijeni, prognani ili odvedeni u zatvore i logore, njihova bogata imanja su opljačkana, opustošena i uništena, a kulturni spomenici, groblja i crkve devastirani, oskrnavljeni ili porušeni.

Među njima su i Dvori Janković Stojana u Islamu Grčkom sa crkvicom Svetog Georgija u kojoj je sahranjen poznati književnik Vladan Desnica, crkve Svetog Georgija u Smokoviću i Svetog Ilije u Kašiću. Jedan od težih zločina, već prvog dana agresije, dogodio se na prevoju Mali Alan na Velebitu, u neposrednoj blizini osmatračnice Unprofora, kada su pripadnici hrvatske specijalne policije, mučki iz zasjede ubili i masakrirali 22 pripadnika Srpske vojske Krajine (SVK) s područja Gračaca.

Operaciju "Maslenica" planirali su i izveli hrvatski generali Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač, uz znanje i odobrenje tadašnjeg predsednika države i vrhovnog komandanta oružanih snaga Hrvatske Franje Tuđmana.

Tadašnji načelnik artiljerije sektora "Velebit" bio je Agim Čeku, donedavni predsednik Vlade samoproklamovane republike Kosova, od čijih je granata najviše civila stradalo.

Štrbac navodi da je Čeku učestvovao i u akcijama "Medački džep" i "Oluja" i da je dobio hrvatski čin brigadnog generala. Nakon toga bio je komandant OVK na Kosovu, pa Kosovskog zaštitnog korpusa. Po poternici Srbije hapšen je najmanje četiri puta, ali je uvek oslobađan na intervenciju međunarodne zajednice.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.01.2012. 08:53
Nemoj samo da pitate Ferala da zapali svecu,jer ce odmah da se seti Skabrnje i Kijeva.
Nedelja 22.01.2012. 10:42
Све мој до мојега, генерали, ха, ха! Ма каква заштићена зона УН; Геншерица њима рекао да је то њихово, и готово - убијај, терај, пљачкај - ПРИСВАЈАЈ! Још се моја баба сећа како су усташе волеле да пљачкају, ФУЈ!
Nedelja 22.01.2012. 13:03
19 godina = 1993. a sta se desavalo 1990, 1991 i 1992 na podrucju bivse Juge IZVAN Srbije?? svaki zlocin MORA da se procesuira, nema veze s'koje strane, ALI isto tako treba cijeli kontekst razumijeti. A te komentare za NDH su tipicne za neobrazovane ljude ili eto cobane. Zivio mir na Balkanu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online