Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 09.01.2012.
00:14 >> 06:52h
Beta, Srna A

Dodik odlikuje Tadića na Dan RS

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik danas će, povodom Dana Republike Srpske, predsednika Srbije Borisa Tadića odlikovati Ordenom Republike Srpske na lenti.

Boris Tadić i Milorad Dodik
 

Kako je najavio Dodikov kabinet, tim ordenom biće odlikovani i bivši predsednici RS Rajko Kuzmanović, Dragan Čavić, Mirko Šarović i Nikola Poplašen.

Isti orden biće uručen i mitropolitu dabrobosanskom Nikolaju, i episkopima Srpske pravoslavne crkve – zvorničko-tuzlanskom Vasiliju, banjalučkom Jefremu, bihaćko-petrovačkom Hrizostomu, zahumsko-hercegovačkom Grigoriju i umirovljenom episkopu Atanasiju.

Muftija odbio orden

 

Muftija Edhem Čamdžić

Muftija banjalučki Edhem Čamdžić odbio je da primi Orden časti kojim ga je odlikovao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik , uz obrazloženje da to odlikovanje ne može prihvatiti zbog "činjenice da Bošnjaci nisu zadovoljni sa poštovanjem njihovih ljudskih prava u RS".

 

"Muslimani Bošnjaci žele skrenuti pažnju domaćoj i međunarodnoj javnosti da hoće da se osećaju slobodno i sigurno u svojim kućama ,na svojim imanjima ,u svojim džamijama ,u svojim školama i na svakom mestu u svojoj domovini" saopšteno je iz muftijine kancelarije.

 

Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić izjavio je da odbijanje banjalučkog muftije da primi orden predstavlja "plitak dnevnopolitički potez na granici uvredljivosti".

 

"Iako je u izjavu uložen diplomatski trud da ona izgleda uljudno, simptomatično je naglašavanje da muftija Čamdžić ima ličnu podršku reisa Cerića i da mu vera uči da nagrada dolazi od uzvišenog Alaha. Potpuno je lažna propagandna tvrdnja da Bošnjaci u Srpskoj žive pod diskriminacijom u zapošljavanju, u neslobodi i u strahu u svojim kućama i džamijama", rekao je Vasić.

 

On je konstatovao da Bošnjaci u Republici Srpskoj žive kao i svi ljudi u BiH, "jednako dobro i jednako loše", ističući da im muftija Čamdžić na ovaj način samo otežava položaj jer ih "veštački odvaja i getoizira u odnosu na njihov zavičaj, Republiku Srpsku i BiH".

Povodom Dana RS, ambasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko će predsedniku RS uručiti Orden Družbe kojim ga je odlikovao predsednik Rusije Dmitrij Medvedev.

Patrijarh Irinej predvodi liturgiju u Banjaluci

 

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej doputovao je u Banjaluku, gde su ga ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja dočekali predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Vlade Aleksandar Džombić.

 

Njegova svetost predvodiće danas Svetu arhijerejsku liturgiju i slavski obred u Saborom hramu u Banjaluci, čime će početi obeležavanje Dana i krsne slave Republike Srpske - Svetog arhiđakona Stefana. Liturgija će početi u 9 časova, a prethodno će, već od 8.30 časova, biti organizovan dvoredni špalir za zvanični doček Negove svetosti.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.01.2012. 00:24
jel to neki obicaj ? koliko je meni poznato orden se dobija za zasluge ! mozda nisam dovoljno informisan ?
Ponedeljak 09.01.2012. 07:38
e moj presednice kome ti dajes orden, jednom najveceem izdajniku srpskog naroda, koji je pohapsio srpske heroje Ratka i Radovana, koji polako raparcava Srbiju ko zna sa ce u buducnosti od nje ostati. eto kome ti dajes orden.
Ponedeljak 09.01.2012. 09:34
Mile sad si mi se zgadio.kome dajes orden?sta ti je to trebalo?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online