Utorak 11. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 06.01.2012.
14:19
Nacional A

Koji je bio (pravi) cilj hrvatskog rata i koliko je on koštao?

Novinar, publicist i direktor Hrvatskog helsinškog odbora Dražen Rajković je u svom magistarskom radu pokušao tačno da izračuna ratne troškove i modele njihovog finansiranja, pa je po dostupnim podacima izračunao da je za pet godina potrošeno tek 10,47 milijardi ondašnjih nemačkih maraka, odnosno oko 10,5 milijardi evra. "U magistarskom radu koji bi trebalo da bude objavljen kao knjiga, Rajković prvi put sistematski dokazuje da cilj Domovinskog rata nije bila jeftina i brza pobeda, nego socijalni prevrat i stvaranje društvenog sloja koji bi novoj vlasti garantovao dugogodišnju vladavinu", piše hrvastki "Nacional".

Ovo je ujedno i prvi naučni rad na temu troškova rata od 1990. do 1995. godine, koji ruši niz ukorenjenih verovanja, dodaje "Nacional".

Hrvatska vojska


 

Do sada, podseća list, niti jedna hrvatska vlada nikada nije jasno ni tačno izvestila javnost o finansiranju rata i načinu trošenja novca, a Rajković dokazuje da je netransparentnost trošenja i prikupljanja novca bila namerna i da je tadašnje vođstvo, na čelu sa prvim predsednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom, imalo na raspolaganju i bolje, modernije modele prikupljanja novca.

Rajković je iz raspoloživih podataka izračunao da je pet godina rata Hrvatsku stajalo tek 10,47 milijardi tadašnjih nemačkih maraka, ali su to samo direktni troškovi dobijeni oslanjajem na podatke hrvatskog ministarstva odbrane, za plate, uvoz i proizvodnju oružja, uvoz municije, izbeglice... Potrošena je minimum još milijarda maraka, a da se nema podataka na šta, piše "Nacional".

Gde je nestala još milijarda maraka?: Franjo Tuđman


 

Rajković u radu analizira i kako je država ignorisala klasične načine finansiranja rata: izostale su ratne obveznice, državna potrošnja nije se iskoristila za ratnu proizvodnju, porez na profit, umerena inflacija...

Umesto toga, retki pojedinci obogatili su se na konverziji dinara u devize, paradržavni šverc nafte nije bio oporezovan, društveni i vojni stanovi su rasprodati, a građani su čak uplatili 770 miliona maraka u "lance sreće" koji su propali i za koje niko nikad nije odgovarao...

"Hrvatska vlast je do danas ostala dužna da svom narodu podnese završni izveštaj o finansiranju Domovinskog rata do poslednje pojedinosti. Dok čekamo takav izveštaj, ovo istraživanje može poslužiti kao njegova privremena zamena", zaključio je u radu Rajković.

POVEZANE VESTI

Petak 06.01.2012. 15:00
Pravi cilj ustaskog rata je poznat-ubiti Srbe i zauzeti njihovu teritoriju!!!U tom zlocinu ih je podrzala evropa bas kao i u prethodnim ratovima!evropa i hrvati su ista sekta i od njih se moze ocekivati samo zlo!
Petak 06.01.2012. 14:57
Pirov pokusaj pobede..jer srbi ce doci po svoje i na svoje!
Petak 06.01.2012. 16:12
postoje izvestaji u BND-u i alpe-adrija organizaciji o svim troskovima
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online