Nedelja 2. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 23.12.2011.
09:49
Alo A

"Da se Sveti Sava 1219. registrovao policiji ništa od ovog ne bi bilo"

Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije kaže da su se prema Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i Turci odnosili bolje nego sadašnje crnogorske vlasti. Vladika Joanikije reagovao je na odluku da se nekoliko desetina sveštenika Srpske pravoslavne crkve s porodicama protera iz Crne Gore pošto nisu dobili traženu privremenu dozvolu boravka.

Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije

"Mi smo u Crnoj Gori opstali osam vekova u svim pravnim sistemima, a sada od nas traže da se registrujemo u MUP- Crne Gore kao nova verska zajednica. To je opravdanje države za progon našeg sveštenstva. Mitropolija je bila priznata i uvažena u svim pravnim sistemima, pa čak i u doba viševekovnog turskog ropstva i mi sada ne smemo poništavati i brisati svoj pravni kontinuitet", rekao je za "Alo" vladika Joanikije.

On kaže da se ovakav policijski tretman sveštenstva "ne može okvalifikovati nikako drugačije, osim kao nasilje nad crkvom i životima sveštenika što nije dobro ni za SPC ni za Crnu Goru".


Zahtevi sveštenika i monaha SPC za privremeni boravak u Crnoj Gori su odbijeni, jer nisu imali potrebnu dokumentaciju, rekao je ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović. Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore je u državnom parlamentu izjavio da je do sada odbijeno 35 zahteva sveštenika i monaha SPC za privremeni boravak zato što je ova crkva registrovana u Srbiji.


Poslanik Nove Budimir Aleksić kaže da je nepristojno tražiti da SPC dokazuje svoje prisustvo u Crnoj Gori. "Po logici ministra, za sve je kriv Sveti Sava što 1219. godine, kada je osnovao Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, nije otišao u policijsku stanicu da se prijavi i registruje", rekao je Aleksić.

Strazbur: Srbija će svedočiti o imovini SPC


Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbio je zahtev Podgorice da se iz predmeta isključe spisi koje je Vlada Srbije dostavila o imovini SPC u Crnoj Gori. To praktično znači da je, u procesu koji vodi Eparhija budimljansko-nikšićka protiv Crne Gore, za povrat oduzete imovine Srbiji potvrđen status prijatelja suda, a njeno viđenje situacije oko imovine biće uzeto u obzir prilikom odlučivanja.

POVEZANE VESTI

Petak 23.12.2011. 10:22
To je liberalna demokratija,sve sto propagira ljudske vrednosti je nepozeljno. .I ne cudi me od drzave koja ima najvecu Katolicku crkvu na Balkanu. Mafija nema duhovnu veru,vec jednog Boga - $
Petak 23.12.2011. 11:29
Проклета да је црногорска власт.Жао ми је само што се црногорски народ није огласио,али ни то не чуди јер ни ми у Србији нисмо ништа бољи и њима је као и нама уништена свака помисао на било какве промене.
Petak 23.12.2011. 12:31
Још једна срамота на образ Црне Горе!Имају ли римокатолички и муслимански свештеници,проблема са боравишном дозволом?!Владика Његош се у гробу окреће од срамоте!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online