Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 11.08.2011.
13:50
Vestionline A

Mile Dakić izručen Hrvatskoj, Srbija mu pomaže

Mile Dakić, nekadašnji predsednik Srpskog nacionalnog vijeća SAO Krajine, izručen je Hrvatskoj i nalazi se u pritvoru u Karlovcu, potvrđeno je u hrvatskom ministarstvu pravde.

Mile Dakić
 


Dakić je uhapšen 26. maja na graničnom prelazu Rača na osnovu međunarodne poternice koju je raspisala Hrvatska, koja ga je pre 12 godina u odsustvu osudila na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina, odnosno podstrekivanja na ubistvo trojice hrvatskih policajaca avgusta 1991. godine na području opštine Krnjak nedaleko od Karlovca.
 

Hrvatska je u junu zatražila od Federacije BiH izručenje Dakića, koji je posle hapšenja bio u ekstradicionom pritvoru u Sarajevu. Dakić ima i hrvatsko i srpsko državljanstvo.
 

Županijski sud u Karlovcu pravosnažno je osudio Dakića u odsustvu na 20 godina zatvora zbog podstrekivanja na ubistvo trojice hrvatskih policajaca Mile Butine, Josipa Milčića i Zlatka Škrleca 4. avgusta 1991, a Dušan i Milan Tomić osuđeni su za ubistvo.
 

Homen: Podrška Dakiću

 

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen izjavio je danas da će Srbija pružiti punu podršku nekadašnjem predsedniku Srpskog nacionalnog vijeća SAO Krajine Miletu Dakiću.

 

 

- Srbija će pružiti punu podršku Dakiću kroz zvaničan zahtev da se postupak protiv njega što pre okonča. Tražimo da se ukine presuda na koju je u Hrvatskoj u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora i da se ponovi postupak - rekao je Homen.

 

 

Homen je istakao da će Srbija dati garanciju da se Dakić brani sa slobode, i da će, u dogovoru sa Udruženjem Srba iz Hrvatske, finansirati njegovu odbranu pred hrvatskim pravosudnim organima. Homen je precizirao da Dakić nije bio na spisku Srba osumnjičenih za ratne zločine u Hrvatskoj.

 

Državni sekretar je ocenio da postupak ekstradicije Dakića nije obavljen kako bi trebalo. On je kazao da ga je o izručenju Dakića obavestila Ambasada Srbije u BiH, a ne pravosudni organi BiH, i da Dakiću nije uručeno rešenje o ekstradiciji.

Još trojica Srba - Darko Kresojević, Đorđe Radujković i Stanko Tomić osuđeni su na po 20 godina zatvora, ali ta presuda nije pravosnažna. S obzirom da je Dakić osuđen u odsustvu, on ima zakonsko pravo da traži ponovno suđenje.
 

Mile Dakić bio je istoričar, političar i pesnik, a pre rata bio je upravnik spomen područja na Petrovoj gori kod Karlovca, gde je bila velika partizanska bolnica koju okupatori i ustaše nikad nisu otkrili.

Bio je i predsednik Komisije za ratne i zločine genocida RSK i proučavao je ustaške zločine, pa je učestvovao na naučnom skupu o zločinima u Jasenovcu i genocidu nad Srbima održanom u Banjaluci, da bi samo nekoliko časova kasnije bio uhapšen na granici.

Koalicija udruženja izbeglica osudila  izručenje

 

Koalicija udruženja izbeglica osudila je danas vlasti Bosne i Hercegovine zbog izručenja Mila Dakića Hrvatskoj, gde je u odsustvu osuđen na 20 godina za ratne
zločine.

 

Posle sastanka sa državnim sekretarom Ministarstva pravde Srbije Slobodanom Homenom, Koalicija udruženja izbjeglica je navela da su se njeni predstavnici dogovorili s Homenom da Srbija da garancije da se Dakić brani sa slobode.

 

"Ministarstvo pravde Srbije tražiće od nadležnih Hrvatske da dostave spisak osumnjičenih, optuženih i osuđenih za ostala krivična dela iz ratnog perioda", kaže se u saopštenju.

 

Koalicija udruženja izbjeglica je podsetila da je Hrvatska 2010. godine dostavila Srbiji spisak osumnjičenih, optuženih i osuđenih za ratne zločine, ali ne i za ostala krivična dela iz ratnog perioda.

 

To udruženje je upozorilo da zbog toga i dalje postoji opasnost da budu uhapšene osobe koje nisu na spisku osumnjičenih za ratne zločine u Hrvatskoj.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.08.2011. 19:37
По истој оптужници би могли оптужити комплетан војнополитички врх Хрватске! Сви су они учествовали у подстицању или помагању при извршењу кривичног дела ратног злочина против Срба али нема ко написати оптужницу!? На крају крајева имају пречег посла,ваља хапсити и процесуирати оне који су како-тако бранили свој народ! Нека му је Драги Бог на помоћи а од Србије нека се не нада ничему добром јер они не штите ни своје грађане а камо ли "неког" преживелог Србина из Хрватске!!! Могли су да науче од непријатеља како се брину о "својим" заслужним борцима попут доказаних злочинаца Ганића,Див(љ)јака,Јуришића,Пурде...! Еј,моја Србијо,шта ће с тобом бити када ти твоји Срби нису важни?!
Četvrtak 11.08.2011. 20:17
Homene goni se u t.p.m.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online