Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 10.12.2009.
07:50
vecernji.hr A

Udba planirala atentat na Tuđmana 1987.

Tuđmana je za vreme posete Americi 1987. trebalo da ubije srpski vojni likvidator, piše hrvatski Večernji list na osnovu razgovora sa srpskim publicistom Markom Lopušinom.

"Beogradu je smetala Tuđmanova veza s Hrvatskim narodnim otporom (HNO) u Kanadi, koji se zalagao za stvaranje Hrvatske. Zbog toga je isplanirano da ga ubije srpski likvidator Bogoje Panajotović, konobar iz Niša koji je emigrirao u SAD“, rekao je za Večernji list Lopušina.


Prema rečima bivšeg načelnika srpske tajne policije dr. Obrena Đorđevića, Služba državne bezbednosti (SDB) Jugoslavije je ime Franje Tuđmana upisala 1987. na listu političkih emigranata koje treba likvidirati.

Tuđman na jednom od svojih predavanja u Štutgartu tokom evropske turneje 1988.

Razlog su bile njegove političke aktivnosti 1987. i 1988. godine, prvo pripreme za posetu i turneju u Kanadi i SAD-u, a zatim i delatnost u Nemačkoj i Evropi, kaže Marko Lopušina (58).

Čelnici jugoslavenskih tajnih službi i posebno JNA, odnosno vojne tajne službe, bili su ogorčeni što je Tuđman posle godina izolacije dobio pasoš i “pušten da izađe iz zemlje”. Tuđmana je, prema Lopušini, trebalo da likvidira srpska tajna služba, a ne hrvatska koja je bila “nadležna“.

“Čini se da su Služba državne sigurnosti (SDS) Hrvatske i SDS BiH kao domicilne službe za Tuđmana i Šuška odbile da obave svoj posao. Onda je napravljena ponuda da Tuđmana ukloni srpska tajna policija preko svog likvidatora u SAD-u, čuvenog Bogoja Panajotovića“, prenosi hrvatski Večernji list saznanja Lopušine.

Dragiša Kašiković

"Panajotović je bio konobar iz Niša, doseljenik u SAD, koji je za Udbu likvidirao prvaka srpske emigracije Dragišu Kašikovića u Čikagu 1977. Tom prilikom ubijena je i njegova poćerka, devetogodišnja Ivanka Milošević, koja je bila svedok likvidacije. Ubistva su obavljena nožem, a FBI nikad nije pronašao ubicu. Ne zna se koliko je još emigranata Panajotović likvidirao“, kaže Lopušina.

Politički događaji u Jugoslaviji krajem 80-ih godina brzo su se odvijali pa je detaljno planiranje atentata na Tuđmana u inostranstvu propalo. Pisani tragovi o tome, tvrdi Lopušina, ne postoje jer su uništeni. Prema njegovom mišljenju, glavešine jugoslovenskih tajnih službi znale su za svaki Tuđmanov korak u Kanadi i SAD-u, ali ne toliko zbog rada doušnika Udbe, nego zahvaljujući razmeni političko-sigurnosnih informacija između SAD-a i SFRJ.

Lopušina kaže da američke i kanadske tajne službe, posebno CIA i FBI, u redovima svih etničkih grupa imaju svoje doušnike koji im prosleđuju informacije o događajima unutar zajednica. Izveštaji saradnika američkih službi redovno su završavali na stolovima šefova tajnih službi u Beogradu.

Ko je Lopušina?

 

Bio saradnik "Politike", "TV Politike", "Ilustrovane politike", "Revije 92","TV novosti", "Evropskih novosti","Dnevnika","Jedinstva","TV Politike","Arene", "Starta" i "Profila"/"Dame". Autor pedesetak feljtona o iseljenicima, obaveštajnim službama i delinkvenciji. Uvršćen u ediciju Kongresne biblioteke u Vašintgonu za 2008/09. godinu “Who is who in USA and Canada”. Član Kongresa srpskog ujedinjenja iz SAD i član asocijacije Srpska veza iz Beograda. Saradnik SANU i Matice srpske na SRPSKOJ ENCIKLOPEDIJI, poglavlje o iseljenicima i dijaspori.

“Vašington i Beograd su još od vremena Josipa Broza Tita imali direktnu saradnju na suzbijanju antijugoslovenske emigracije u SAD-u, a mnogi emigranti su radili za CIA i FBI“, objašnjava Lopušina.

Ono što je posebno zaintrigiralo šefove tajnih službi u Beogradu bila su Tuđmanova predavanja o položaju Hrvatske u Jugoslaviji i susreti s poslovnim ljudima i “otporašima”, članovima Hrvatskog narodnog otpora u Torontu i Otavi.

Tuđman je u Kanadi bio gost ne samo biznismena, poput Zlatka Čaldarevića i Ivice Zdunića, nego se susreo i s tzv. “norvalskom skupinom” - Gojkom Šuškom, Antom Beljom, Marinom Soptom, fra Ljubom Krasićem, ondašnjim izaslanikom Hrvatskoga franjevačkog reda “Kraljica mira” u Norvalu, i drugima.


Praćen je svaki Tuđmanov korak uz znanje i odobrenje tadašnjeg saveznog šefa jugoslovenskih tajnih službi Zdravka Mustača, bez obzira na to što je likvidaciju trebalo da obavi srpska tajna policija. Prema mišljenju Marka Lopušne, pripadnici jugoslovenskih tajnih službi, nekadašnji udbaši, i danas vladaju u Hrvatskoj i stoje u pozadini mnogih hrvatskih stranaka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online