Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.03.2019.
15:52
Vestionline A

Čadež: Dragocena uloga privrednika u izgradnji zajedničkog tržišta

"Nikome iskrenije nije stalo do što bržeg uspostavljanja regionalnog ekonomskog prostora Zapadnog Balkana i niko više - predlozima i iskustvom sa terena, ne može da doprinose uspostavljanju zajedničkog tržišta bez barijera od privrednika i njihovih poslovnih asocijacija", istakao je Marko Čadež, predsednik Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke (KIF ZB6) nakon sastanaka sa Majlindom Bregu, generalnim sekretarom Saveta za regionalnu saradnju, održanog u sedištu KIF-a u Trstu.

Tanjug
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež

Da bi se potencijal zajedničke regionalne komore koja okuplja svih šest privrednih komora zapadnobalkanskih ekonomija sa oko 350.000 kompanija - članica što bolje iskoristio, dogovoreno je aktivno uključivanje Komorskog investicionog foruma i  poslovne zajednice u sprovođenje Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor, kao i u pripreme za predstojeći majski Samit o Zapadnom Balkanu u Poznanu i Digitalni samit Zapadnog Balkana čiji je domaćin Srbija, početkom aprila u Beogradu.

Takođe dve organizacije će ubuduće sarađivati na promociji regiona kao poslovne i  investicione destinacije, unapređenju tržišta rada, povećanju mobilnosti kadrova, u oblasti ženskog i omladinskog preduzetništva i drugim segmentima bitnim za napredak u realizaciji višegodišnjeg plana za Zapadni Balkan.

U stvaranju arhitekture jedinstvenog ekonomskog regionalnog područja, na komore, okupljene u Komorskom investicionom forumu, kao najvećoj biznis platformi u regionu, po rečima Čadeža, mogu da računaju i vlade i privreda.

- Institucije  mogu da iskoriste našu pomoć kako bi što bolje identifikovale probleme i ubrzale rešenja, uklonile prepreke, usaglasile sertifikate i propise međusobno i sa evropskim, obrazovne sisteme prilagodile potrebama privrede a investicionu klimu učinile  što  privlačnijom za ulaganja međunarodne poslovne zajednice. Istovremeno, privrednici, kroz projekte i druge aktivnosti već uživaju našu podršku da se tehnološki i digitalno osavremene, da se što uspešnije uključuju u dobavljačke lance velikih domaćih i multinacionalnih kompanija, da se udružuju, da formiraju zajedničke kompanije, zajednički investiraju i proizvode zajedničke proizvode i zajedno ih, kao regionalnu ponudu, plasiraju na međunarodnom tržištu - ukazuje predsednik Privredne komore Srbije i zajedničke regionalne komore Zapadnog Balkana.

Ključne aktivnosti iz agende KIF-a  za naredni period, po rečima Čadeža, su nastavak dijaloga poslovne zajednice sa vladama radi otklanjanja barijera i izgradnje zajedničkog regionalnog prostora, uspostavljanje  zajedničke  platforme za dijalog privrednika Zapadnog Balkana sa Evropskom unijom, umrežavanje zapadnobalkanskih privrednika međusobno i sa međunarodnom poslovnom zajednicom.

- U  narednim mesecima startuje i novi projekat koji realizuje Komorski investicioni forum - za uvođenje dualnog obrazovanja, digitalno povezivanje i transformaciju  zapadnobalkanskih kompanija i ekonomija, uz podršku austrijskih partnera, kao i projekat za unapređenje konkurentnosti privreda Zapadnog Balkana koji je podržala Evropska unija - najavljuje Čadež.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online