Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.03.2018.
14:13
Vestionline A

RAS pokreće pilot projekat akceleracije

Razvojna agencija Srbije (RAS) će u okviru projekta "Razvijanje akceleratora za poboljšan pristup finansiranju inovacija mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP)", ovog proleća pokrenuti pilot projekat akceleracije, koji će trajati pet do šest meseci, a čiji je cilj unapređenje uslova za poslovanje MMSP.

pixabay.com
Primarna ciljna grupa projekta su mikro, mala i srednja preduzeća (MMSP) kojima je potreban kapital, ali im nedostaju veštine da ga obezbede

Akceleratori su organizacije koje nude širok dijapazon usluga i investicionih mogućnosti za početnike u poslovanju, cilj im je uključivanje startapova u višemesečne programe, koji sadrže mentorstvo, poslovni prostor, uvezivanje u lance vrednosti i što je najvažnije, početnicima u poslovanju je na raspolaganju pristup kapitalu i investicijama u zamenu za udeo u vlasničkom kapitalu firme.

Ta vrsta podrške MMSP je u Srbiji još nedovoljno razvijena, te će RAS u okviru svojih projektnih aktivnosti raditi na podizanju svesti preduzetnika o značaju te vrste inicijative i usluga.

Glavni cilj projekta je poboljšanje pristupa finansijskim sredstvima za inovacije, kroz unapređenje uslova institucionalnog okvira i odgovarajućih instrumenata javnih politika, razvoj praktičnih rešenja za usluge akceleracije i sprovođenja uticaja na relevantne strateške okvire u partnerskim regionima i na programskom nivou.

Takođe, uz pilot projekat radiće se i na povezivanju ključnih institucija koje imaju velikog uticaja i na program akceleracije i uopšte na preduzetnički ekosistem u Srbiji, kao što su finansijske organizacije, organizacije poslovne infrastrukture, državni sektor, univerziteti i slično.

S tim u vezi, jedan od projektnih ciljeva je i integracija finansijskih institucija, koje obezbeđuju kapital, u regionalne inovacione ekosisteme, kao i integracija javnog sektora, zbog sve veće pažnje koja se poklanja finansijskim programima iz evropskih strukturnih i investicionih fondova.

Primarna ciljna grupa projekta su mikro, mala i srednja preduzeća (MMSP) kojima je potreban kapital, ali im nedostaju veštine da ga obezbede. Inovativna MMSP u svim regionima, imaju ograničen pristup kapitalu, posebno u ranoj fazi razvoja, te iz tog razloga, projekat radi na istraživanju i testiranju inovativnog pravca programa za akceleraciju, kao nove vrste programa za unapređenje spremnosti za investicije. Bitna ciljna grupa projekta su i organizacije za poslovnu podršku, u kojima će se pružiti nove i unapređene usluge akceleracije i za koje je predviđeno uvezivanje u transnacionalnu dunavsku mrežu.

Kao rezultat projekta "Accelerator" se očekuje uvođenje programa akceleracije u partnerskim zemljama, koje nemaju ili imaju skromna iskustva u vezi sa programom kao što je slučaj sa Srbijom, ili unapređenje već postojećih programa kod iskusnijih partnera.

RAS je, u okviru međunarodne i međuregionalne saradnje, započela sa implementacijom projekta "Razvijanje akceleratora za poboljšan pristup finansiranju inovacija MMSP (Accelerator)", koji je deo Dunavskog transnacionalnog programa (DTP), u januaru, 2017. godine.

Prema međunarodnim izvorima, u SAD je u 2005. godini postojao samo jedan akcelerator, a danas ih je oko 600. S obzirom da su se inicijative akceleracije pokazale veoma značajnim, jer kroz svoje razvojne projekte kreiraju uspešne kompanije, one su se vrlo brzo raširile i ukorenile i u Evropi.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online