Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 13.01.2018.
19:19
b92.net A

Od Dinkićevih 1.000 evra, jedva da možemo i do 200

Ako ste kao i bivši ministar finansija Mlađan Dinkić verovali da imate pravo na 1.000 evra, razuverilo vas je vreme, ali i nova dešavanja na tržištu akcija.

EPA/Arne Dedert
Foto: Ilustracija

Dinkić je priznao i javno da je kao ministar verovao da je moguće da građani dobiju po 1.000 evra za besplatne akcije javnih preduzeća, a danas, kada se govori o akcijama beogradskog Aerodroma, pitanje je da li će nekada biti realno dostići tih famoznih 1.000 evra.

I važnije - koliko smo stvarno zaradili ovih godina, a da nismo prstom mrdnuli. Na kraju, šta je najbolje da radite s tim "papirima"? 

Da li uopšte imate pravo na besplatne akcije? 

Pravo na akcije Aerodroma Nikola Tesla, kao i druge akcije javnih preduzeća koje su građanima podeljene u skladu sa Zakonom o pravu na besplatne akcije iz 2007. godine imali su građani koji su bili punoletni na dan 31. decembra 2007, i koji su ispunili ostale uslove propisane tim Zakonom, a koji, između ostalog uključuju i to da su građani bili upisani u evidenciju nosilaca prava koju vodi ministarstvo nadležno za poslove privatizacije, objašnjavaju iz Beogradske berze za B92. 

Jednostavnije rečeno, punoletni građani koji su pre deset godina podneli zahtev za besplatne akcije dobili su u međuvremenu akcije Naftne industrije Srbije i Aerodoma Nikola Tesla, koje su 2010, odnosno 2011. godine uključene u trgovanje na Berzi, kao i akcije Telekoma, za koje još uvek nije stigao zahtev preduzeća za uključenje u trgovanje.

Neuključivanje akcija Telekoma na berzu je faktički onemogućlo građane da raspolažu do sada najvrednijim delom besplatnih akcija, preciziraju iz Berze.

Akcije Aerodroma "Nikola Tesla" oborile su rekord u trgovanju na Beogradskoj berzi posle vesti o koncesiji. Cena od 1.720 dinara po akciji najviša je bila postignuta cena na berzi otkako se, od februara 2011. godine, trguje akcijama beogradskog aerodroma.

Oni koji su odmah prodali svoje akcije mogli su da zarade oko 2.500 dinara. Oni koji su čekali, nemaju hiljadu evra, ali imaju 7.000 dinara više na računu. 

Akcije građana (sa dosad dobijenim dividendama) trenutno vrede oko 9.600 dinara, ali tu treba dodati i paket od 31 akcije Telekoma koje trenutno nije moguće prodati. 

- Vrednost ovog paketa se procenjuje u rasponu 30-50 evra, ali bi se prava vrednost saznala tek kada ova kompanija izađe na berzu. Zasad država ne pokazuje nameru da ovu kompaniju izvede na tržište - kaže za B92 Nenad Gujaničić, broker Momentum sekjuritis. 

- Iz obećanog paketa besplatnih akcija ostalo je još da se podele akcije Elektroprivrede Srbije (EPS) i one bi trebalo da budu najvrednije s obzirom na veličinu kapitala ove kompanije - kaže Gujaničić. Međutim, ovaj proces nije daleko odmakao i pitanje je kada će se to desiti. 

- Dakle, nije realno u bliskoj budućnosti da ukupna vrednost svih akcija ukupno dostigne obećanih hiljadu evra, pre bismo mogli da govorimo da bi u slučaju momentalnom listiranja EPS-a i Telekoma bila reč o sumi od oko 200 evra - ističe on. 

Šta uraditi sa akcijama? Da li čekati ili ih odmah prodati?

Svi građani Srbije koji su ostvarili pravo na besplatne akcije do sada su dobili pet akcija NIS-a, jednu akciju Aerodroma Nikola Tesla, sedam akcija Akcionarskog fonda i 31 akcija Telekoma Srbija. Očekuje se i da će nakon koncesije Aerodroma Nikola Tesla francuskoj kompaniji Vansi eirports svako dobiti i po 12,4 evra neto. To bi, sudeći prema najavama, trebalo da se desi u narednim mesecima.

"Ono što je najvažniji savet koji se građanima može dati u vezi sa besplatnim akcijama jeste da se prema njima odnose kao prema svakoj drugoj imovini. Kretanje vrednosti akcija zavisi i od opštih uslova u jednoj ekonomiji i od pojedinačnog uspeha kompanije, tako da se ne može sa sigurnošću znati buduće kretanje cene akcija bilo koje kompanije igde u svetu, a dubinske analize kretanja cena predmet su profesionalne investicione analize", kažu iz BG berze. 

Ipak, ukoliko ste danas vlasnik jedne akcije Aerodroma odnosite se prema njoj u skladu sa vašim potrebama i procenama, savetuju. Ukoliko niste u mogućnosti sami da procenite, savet za sve je da se obrate onima koji imaju ovlašćenja da u tome pomognu - investicionim društvima ili brokerima. 
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online