Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 11.01.2018.
11:21
Danas A

Zašto Putin nije ispunio obećanje?

Ako je suditi prema oficijelnim izjavama i saopštenjima, predsednici Rusije i Srbije, Vladimir Putin i Aleksandar Vučić, koji su se u decembru sastali u Moskvi, nisu ni pomenuli (osim ako se to nije dogodilo u razgovoru u četiri oka) mogućnost bescarinskog plasmana "fijata 500L" na rusko i tržišta ostalih zemalja Evroazijske ekonomske unije (Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgizija), piše Danas.

EPA/Yuri Kochetkov/Pool
Akeksandar Vučić i Vladimir Putin (Foto: Arhiva)

Ništa od aranžmana sa Rusima...

Povlašćeni izvoz kragujevačkog "velikog fiće" i eventualna ruska kontraisporuka (bescarinska prodaja "lade" na srpskom tržištu), po svemu sudeći, nije bio tema razgovora ni ostalih učesnika nedavnog susreta državnih delegacija Rusije i Srbije u Moskvi.

Da li to, onda, znači da je saga o bescarinskom plasmanu srpskih automobila neslavno okončana, i da Putin nije ispunio, u više navrata data, obećanja srpskim zvaničnicima, najpre Ivici Dačiću i Mlađanu Dinkiću, a potom i Aleksandru Vučiću, da će dozvoliti povlašćeni izvoz 5.000, ili 10.000 "fijata 500L" u Rusiju?

Reklo bi se da je tako, što znači da od trgovinskog aranžmana sa Rusima, koji bi podrazumevao i tzv. uzajamne kvote, odnosno povlašćeni plasman jeftinih ruskih "lada" u Srbiji, neće biti ništa.

Ovakav ishod bi, nesumnjivo, obradovao većinu aktera u domaćem auto-biznisu, među kojima je i kragujevačka fabrika koja će, zahvaljujući tome, da izbegne nepotrebnu poslovnu avanturu.

Stručnjaci upozoravali, ali...

Analitičari procenjuju da jednokratni izvoz 5.000, ili 10.000, automobila ne bi značajnije pomogao kompaniji Fijat-Krajsler automobili Srbija koja je prisiljena da zbog pada izvoza "fijata 500L" na svetska, pre svega severnoamerička tržišta, sve češće zastavlja proizvodne linije.

S druge strane, dugoročniji poslovni aranžman sa Rusima, koji bi podrazumevao uzajamne kvote, ugrozio bi plasman proizvoda Fijatove fabrike i na domaćem tržištu, na kojem već nekoliko godina prednjači kad je u prodaja novih automobila u pitanju.

Ostaće, međutim, upamćeno da su srpski zvaničnici, od aprila 2013. godine, uporno insistirali da Putin odobri sklapanje tog sporazuma, i to uprkos upozorenjima stručne javnosti da je reč o trgovinskom aranžmanu štetnom po domaću automobilsku industriju.

Vučić: Moliću Putina i 50 puta ako treba

Hroničari ove svojevrsne latinoameričke (ili turske) sapunice podsećaju da je Aleksandar Vučić, po povratku iz Moskve (u novembru 2015. godine) govorio da će "ako treba i 50 puta da moli Putina da odobri izvoz Fijatovog automobila u Rusiju". Godinu i kusur dana docnije, iz Moskve i Beograda, nema informacija o sudbini tih pregovora...

Povlašćeni izvoz "fijata 500L" trebalo je da startuje do kraja 2013. godine, ali je taj rok prolongiran na 2014, da bi u oktobru te godine, na osnovu obećanja Putina pred TV kamerama u Beogradu, bio pomeren za 2015. Zatim je najavljeno da će "fijat 500L" na tržišta Rusije stići do kraja maja 2016. a zatim do početka 2017. do kada je trebalo da bude verifikovano proširenje Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije.

Ali, ono što u vezi sa kompanijom Fijat-Krajsler automobili još više intrigira, i brine, kako šumadijske "automobildžije", tako i dobronamerne poznavaoce (ne)prilika na domaćoj privrednoj sceni, jeste činjenica da u septembru 2018. ističe desetogodišnji ugovor Fijata i države Srbije o zajedničkoj fabrici u Kragujevcu. Kakva je dalja sudbina tog projekta, pitanje je na koje pouzdanog odgovora - nema.

Gde naći jeftiniju radnu snagu?

Ne treba zanemariti ni podatak da Italijani nigde neće naći jeftiniju, a tako obučenu, radnu snagu i manje troškove poslovanja nego u Americi, Italiji, Brazilu, Argentini, Poljskoj, Turskoj... gde ima fabrike.

Država Srbija bi, međutim, morala da insistira na tome Fijat-Krajsler grupacija uposli više kapaciteta u kragujevačkoj fabrici, na šta kao njen suvlasnik ima puno pravo. Ovo utoliko pre što proizvodnja od 70.000 do 80.000 automobila godišnje, kakav je bio slučaj u ovoj i prethodnoj godini, počinje da gubi smisao.

Pitanje je, takođe, da li u narednim godina rentabilnost poslovanja treba da se zasniva na jeftinoj, preopterećenoj i obespravljenoj radnoj snazi, zaključuje se u tekstu Danasa.

POVEZANE VESTI

Petak 12.01.2018. 02:24
Dokad ce A. Veliki biti trgovacki putnik u FIAT-u? To nije srpski proizvod, FIAT ima svoju mrezu za prodaju, ostaviti se toga. Slovacka ima pet auto-fabrika i niti jedan auto nije njihov proizvod vec kompanije koja samo tamo ima proizvodnju. Nas proizvod su maline, jabuke....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online