Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.01.2018.
22:29
rts.com A

Uzburkano tržište nafte, u Srbiji bez poskupljenja goriva

Od Nove godine cene sirove nafte na svetskim berzama rastu. Prošlogodišnje cene kretale su se između 50 i 60 dolara za barel, a neke analize pokazuju da bi 2018. mogle da dostignu i 80 dolara, pa čak i 100 dolara. Na našim pumpama, naftne kompanije za sada obećavaju da to neće uticati na maloprodajne cene derivata.

pixabay.com
Cene u Srbiji za sada miruju

Cene crnog zlata poguralo je smanjenje američkih naftnih zaliha i jednonedeljni antivladini protesti u Iranu.

Barel američe lake nafte na Njujorškoj berzi već je 62 dolara, a "brenta" na Londonskoj berzi premašuje 68 dolara.

Ipak, u OPEK-u ne očekuju drastične turbulencije na naftnom tržištu.

- Očekujemo da će se u prvih nekoliko meseci 2018. godine cene nafte ujednačiti ili rasti, što je i tipično sezonski trend na tržištu nafte, pogotovo na strani potražnje - navodi Halid el Falih, ministar energetike Saudijske Arabije.

U prvoj polovini prošle godine, cena sirove nafte je padala, ali na našim pupama je izostalo očekivano pojeftinjenje goriva.

- Kupci odnosno potrošači očekuju uvek da ta cena bude nešto niža u odnosu na onu koju mi pratimo na berzi. Reakcija tržišta je spora što se tiče smanjenja cene nafte, zato što imamo zadršku nekih mesec do mesec i po dana kalkulacije sa cenama na berzi - ukazuje Ljubinko Savić iz Odbora za energetiku PKS.

Ali u dugom polugođu, i pored berzanskog rasta nafte, cene derivata kod nas su uglavnom mirovale, što se očekuje i nadalje.

- Taj ozbiljan rast cena nafte nije uticao na promenu cene goriva zato što su drugi uticaji – kurs dolara, opšti uslovi na tržištu, ponuda i potražnja – na strani rafinerija, a sve je to drastično da cene goriva ostanu stabilne. U tom pogledu, većih promena cena goriva zbog promena cena nafte ne možemo očekivati - objašnjava Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Kada je reč o regionu, do sada je od 30 do 50 dinara litar goriva bio jeftiniji u Bosni i Hercegovini i Makedoniji, pa je u pograničnim mestima bilo i šverca.

Od ove godine, već je izvesno da naši vozači neće toliko hrliti na komšijske pumpe jer ni tamo gorivo ne može više biti toliko jeftinije.

Bosna i Hercegovina povećava akcize na naftne derivate, a povećanje cena goriva zbog državnih zahvatanja očekuje se i u Makedoniji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online