Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 27.12.2017.
17:33
J. Arsenović - Vesti A

PKS: Dijaspora najveći investitor, ali joj treba i podsticaj

Dijaspora je najveći investitor i mogla bi u značajnoj meri povećati svoja ulaganja u Srbiju i Republiku Srpsku, saglasili su se učesnici današnje sednice Poslovnog saveta za dijasporu u okviru Privredne komore Srbije.

M. Karović
Sa današnjeg skupa u Privrednoj komori Srbije

Program za razvoj UN (UNDP) preko projekta "Dijaspora - unapredjenje investiranja i razvoja biznisa u Srbiji" značajno pomaže matičnoj državi da privuče svoje državljane koji rade u inostranstvu da vlastiti biznis prenesu ili započnu novi upravo u zemlji svog porekla.

- Dijaspora je najveći investitor u Srbiji i zaslužuje posebno mesto u programu i politikama Vlade, posebno gledano kroz transformaciju doznaka od lične potrošnje ka razvojnim investicijama - izjavila je Stelijana Nedera iz kancelarije UNDP u Srbiji.

Kako je objasnio predsednik PKS Marko Čadež, cilj je da na jednom mestu svi zainteresovani sunarodnici mogu da dobiju sve informacije neophodne za investiranje, od potencijala za ulaganje jedne opštine do izvoznih mogućnosti. U tom smilsu, on je najavio da će u prvim mesecima sledeće godine početi da radi Investicioni i poslovni centar srpske dijaspore kao tačka kontakta, povezivanja i podrške onima koji rade u inostranstvu a nameravaju da investiraju u maticu.

Najavljujući za početak juna naredne godine novi poslovni samit u Cirihu, predsednik Udruženja srpskih privrednika Švajcarske Stojan Stevanović se osvrnuo na mogućnost ulaganja u hotelijerstvo. Polazeći od sopstvenog iskustva, kao vlasnik hotela koji je u Švajcarsku prvi doveo grupne posete kineskih turista, Stevanović je istakao veliku zainteresovanost gostiju iz Azije da posete Srbiju, pre svega Beograd.

M. Karović
 

- Nemojte potceniti Kineze, to su dobri turisti, ali za njihov masovniji dolazak su neophodni veći hoteli koji Beogradu sada nedostaju - ukazao je ovaj poslovni čovek iz Švajcarske.

I Međunarodni Centar za razvoj migracione politike iz Beča je zainteresovan da se dijaspora uključi u razvojnu ekonomsku politiku Srbije, kao i za to kako da se kroz transfer znanja podstakne razvoj matične države. Za to su izdvojili i određena sredstva, ali su kao precizni zapadnjaci prethodno sproveli istraživanje.

Boško Knežević, programski asisstent u Centru, kaže da je skoro 60 odsto ispitanika spremno da podrži pokretanje ili razvoj već postojećeg biznisa svog prijatelje ili rođaka, dok je nešto preko 37 procenata Srba u Austriji koji su anketirani iskazalo i ličnu zainteresovanost za pokretanje biznisa u rodnoj zemlji. Istovremeno preko 90 odsto njih nije znalo da navede neku instituciju u Srbiji koja radi na privlačenju investicija dijaspore.

Za deset godina million Srba otišlo u pečalbu

Da je Srbiji neophodna strategija za privlačenje kvalifikovane radne snage kako bi zaustavila depopulaciju i smanjila jaz koji je nastao zbog postojećih emigracionih tokova, ukazala je iz Stelijana Nedera iz UNDP.

Ona je iznela i zabrinjavajući podatak o iseljavanju iz Srbije zbog ekonomskih razloga.

- U periodu između 2005. I 2016. godine, preko 1,1 milion stanovnika potražilo je priliku za bolji život, pre svega u zapadnoj Evropi - ističe Nedera.


 


 


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online