Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 31.01.2017.
20:09
Vestionline, Tanjug A

Rusima jaka rublja zadala glavobolju

Ruske vlasti odlučile su se na korak koji je pre godinu dana bio nezamisliv - da zaustave preterano jačanje rublje, piše francuska agencija Frans pres.

euters
pixabay.com
Usponu rublje su dodatno doprinele i nade u poboljšanje odnosa sa Zapadom posle pobede Trampa

Koliko u januaru 2016. godine, rublja je pala na rekordno nizak nivo prema dolaru od samo 85 rubalja za dolar, usled kombinovanog pritiska koji su na rusku privredu vršile poniruće cene nafte i zapadne sankcije.

Od tada je ruska valuta ojačala oko 40 odsto, jer su se cene nafte u međuvremenu oporavile, a počeli su da se pomaljaju i prvi znaci ekonomskog opravka zemlje. 

Usponu rublje su dodatno doprinele i nade Moskve u poboljšanje odnosa sa Zapadom posle pobede Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima. 

Mada bi na prvi pogled revitalizovana rublja mogla da izgleda pozitivno za ruske vlasti, za brojne stručnjake koji barataju brojkama u Ministarstvu finansija to baš i nije najbolja vest, budući da strahuju da bi jaka domaća valuta mogla da ugrozi novostečenu konkurentnost ruske ekonomije. 

Zato su sredinom prošle srede, umesto popodrške domaćoj valuti, najavili plan kupovine deviza od viška prihoda od prodaje nafte - koji su proistekli iz činjenice da su cene tog energenta za oko 15 dolara više od procenjog nivoa od 40 dolara po barelu na kom je baziran federalni budžet za ovu godinu. 

Zvanično objašnjenje je da na taj način žele da naprave tampon zonu koja će pomoći da se o energentima ovisna ekonomija zaštiti od uticaja oscilacija cena na naftnim tržištima, budući da rublja često jača i slabi u tandemu sa cenom "crnog zlata". 

Ali, dok u centralnoj banci insistiraju na tome da im cilj nije ograničavanje plutajućeg kursa rublje, ekonomisti kažu da je poruka takvog poteza jasna. 

- Povratak centralne banke na devizno tržište bio bi važan psihološki faktor i signaliziralo bi snažnu spremnost države da zadrži kurs rublje na niskom nivou - navode u komentaru analitičari Alfa banke. 

Iako bi plan trebalo da stupi na snagu tek od februara, uticaj najavljenih koraka države se već oseća. 

Nakon što je jačala od početka ove godine, rublja je prošlog četvrtka ponovo oslabila na 60 rubalja za dolar, krećući se u suprotnom smeru od cena nafte, piše Frans pres.

POVEZANE VESTI

Utorak 31.01.2017. 21:18
"rublja jaka" !? Kakvo je ovo lupetanje ???
Sreda 01.02.2017. 00:44
"rublja jaka" !? Kakvo je ovo lupetanje ???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online