Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.12.2016.
10:39
Vestionline A

Cela zemlja strepi: Preti im potpuna nacionalna katastrofa

Škotska će u utorak izneti predloge o tome kako može da ostane na evropskom jedinstvenom tržištu nakon što Velika Britanija istupi iz Evropske unije.

Reuters
Škoti strahuju da će Bregzit načisto da ih upropasti

Oni se trude da izbegnu "nacionalnu katastrofu" ili "težak Bregzit", najavila je škotska vlada.

Planovi za pregovore Britanije o izlasku iz Unije obavijeni su velom tajne, pa privrednici i investitori strepe da bi London mogao da teži ka "teškom Bregzitu" pri čemu bi kontrola imigracije imala prioritet nad pristupom evropskom jedinstvenom tržištu, piše britanski "Telegraf". 

Iako je Ujedinjeno Kraljevstvo kao celina glasalo za napuštanje EU na referendumu 23. juna, Škotska je snažno podržala ostanak u bloku, podseća londonski list. 

Škotska vlada je saopštila da želi da ostane deo EU kada ostatak Britanije istupi iz Unije, a u utorak će izneti planove za ostajanje na jedinstvenom tržištu od 500 miliona potrošača u slučaju da se to pokaže kao nemoguće. 

- U skladu s našim obećanjima da ćemo ispitati sve opcije kako bismo zaštitili interese Škotske, iznećemo kompromisne predloge koji bi, iako ne bi doneli punu korist od članstva u EU, ublažili štetu od Bregzita - rekao je Majkl Rasel, ministar škotske vlade za pregovore sa EU. 

Kako je istakao, u središtu tog plana je okvir za zadržavanje mesta Škotske na evropskom jedinstvenom tržištu. Rasel je napomenuo da se taj plan suočava sa "kompleksnim pitanjima", ali je naglasio da "težak Bregzit" ugrožava 80.000 radnih mesta u Škotskoj u 10-godišnjem periodu. 

- To bi bila nacionalna katastrofa za Škotsku. Bregzit je za sve izazov bez presedana, a uz političku dobru volju svih strana i spremnost na saradnju, ovi predlozi mogu da donesu Škotskoj rešenje - zaključio je škotski ministar. 

Britanska premijerka Tereza Mej saopštila je da će aktivirati Član 50 Lisabonskog sporazuma, odnosno formalnu proceduru izlaska iz EU, do kraja marta 2017. čime će otpočeti dvogodišnje pregovore o izlasku. 

Mej je obećala da se sarađivati sa vladama Škotske, Velsa i Severne Irske kako bi postigli jedinstvenu pregovaračku strategiju za Bregzit, koji nosi rizik po viševekovnu uniju Engleske i Škotske. 

Škoti su odbacili otcepljenje na referendumu 2014, ali je vladajuća Škotska nacionalna partija upozorila da bi mogla da održi i drugo glasanje o nezavisnosti, podseća "Telegraf".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online