Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 19.12.2016.
10:56
Srbija Danas A

Hrvatska više od deset godina vrši okupaciju Srbije, treba uzvratiti udarac

Izvinjenje hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović zato što je u Dubrovniku delila srpske čokoladice, izazvalo je kod građana Srbije revolt. Beograđani su, prošle nedelje, na izlozima lanaca prodavnica Idea, oblepili plakate s natpisom "Kupuj domaće".

pixabay.com
Hrvatska ekonomskim putem preko korupcije i tajkunskih privatizacija "napada" Srbiju

Komentarišući zašto su baš te prodavnice bile oblepljene plakatima, Saša Borojević medijski strateg i analitičar javnog mnjenja, kaže za portal SrbijaDanas.com, da je podrobnom analizom došao do zaključka da je sve posledica i reakcija na ekonomsku okupaciju Hrvatske nad Srbijom.

- Naime, Hrvatska država je još 2006. godine napravila plan da se Srbija ekonomski okupira, da se kupe srpski korumpirani politički lobisti, angažuju srpski tajkuni i da se izvede masovna invazija sa Hrvatskim kompanijama na srpsko tržište. Novcem iz evro fondova nije bilo teško pokoriti razorenu Srbiju koja je tada na čelu imala korumpirane političare bez vizije i ekonomskog patriotizma - kaže Borojević.

Deset tačaka okupacije

Objašnjavajući plan "okupacije" Borojević je izdvojio sledećih deset tačaka kroz koje je taj plan i sproveden:

* Ekonomski okupirati Srbiju do 2013. godine, kupovinom kroz kriminalnu privatizaciju;
* Blokirati Srbiju da ima pristup evropskim fondovima;
* Blokirati Srbiju ka EU putu;
* Zabraniti pristup svim srpskim firmama na Hrvatskom tržištu, a uzeti sve srpske brendove pod svoje kako bi se koristili kao avatari za privlačenje srpskih kupaca u trgovinskim lancima u Srbiji;
* Raditi na podizanju nacionalne svesti i kampanje "kupujmo domaće" u Hrvatskoj;
* Da Srbija postane talac sopstvenih radno sposobnih građana koji će biti zaposleni u hrvatskim firmama koje posluju u Srbiji;
* Kupiti plodno obradivu zemlju isključivo u Vojvodini i to sa novcem iz fondova Evropske unije;
* Novcem koji se akomulira u Srbiji puniti PIO i vojne fondove republike Hravatske;
* Raditi na anti-kampanji Srbije u Hrvatskoj, zabraniti ćirilicu, filmove, koncerte... pa i čokoladice iz Srbije;
* Tražiti deo Vojvodine u pristupnim pregovorima Srbije do 2025. godine.

Zbog toga smo došli, kako navodi Borojević, da danas imamo situaciju da “hrvatski ekonomski okupatori imaju u vlasništvu oko 30.000 hektara obradive zemlje u Vojvodini“, a mediji o svemu što se radi ćute zbog kontrole koja im se nameće kupovinom oglasnog prostora.

- Hrvatske kompanije imaju preko 10.000 zaposlenih državljana Srbije u Srbiji. Oko 200 hrvatskih kompanija radi u Srbiji, a srpskih u Hrvatskoj samo 5 i to sa veoma malim kapitalom. Hrvatske kompanije apsolutno kontrolišu većinu medija i to kupovinom oglasa koje plaćaju avansno, zato se ćuti i zato su blokirani mediji, zato nema masovnih informacija po ovom pitanju. Hrvatska na svakom koraku blokira Srbiju, ćirilicu, a evo sad su i čokoladice zabranjene – objašnjava Borojević.

Građani srbije pune PIO Hrvatske

Govoreći o ekonomskoj okupaciji Borojević naglašava da se preko džepova građana Srbije puni PIO fond Hrvatske

- Hrvatski PIO fond se puni sa oko 40 milijardi dinara godišnje iz Srbije preko Atlantik grupe (31% vlasnik Atlantik grupe je PIO fond Hrvatske).

Borojević je naglasio i to da Hrvatska, koja po obimu ima tri puta manju poljoprivredu od Srbije, sada kao članica EU ima agrarni budžet i do četiri puta veći od Srbije, a da blokiranjem našeg ulaska u EU onemogućava Srbiji da ima puni pristup EU fondovima za poljoprivredu:

- Duži period već javno upozoravam da Republika Hrvatska od 2008. godine koristi evrofondove Evropske banke za obnovu i razvoj kako bi napunili svoje agrarne budžete što će im omogućiti veći uticaj na srpskom tržištu. Politički izazov bilo kome ko vodi našu zemlju, u cilju dobrosusedskih odnosa je to da moramo da obezbedimo da EU dodatno podrži i srpsku poljoprivredu i privredu. U protivnom, ukoliko ne dođe do smanjenja ovako prevelikog uticaja naših suseda preko vlasništva nad poljoprivrednim gazdinstvima i kompanijama na tržište hrane i ekonomije u Srbiji, Srbija moze da računa na ekonomsku kapitulaciju! Srbija mora tražiti od suseda, ali i od EU, da se desi ekonomski reciprocitet.

Uvesti ekonomski reciprocitet Hrvatskoj

Kako napominje Borojević, da bi došlo do nekog balansa i kako bi se smanjila prevlast hrvatske na našem tržištu EU mora da obezbedi, da kao što hrvatska preduzeća slobodno posluju u Srbiji, što je u našem interesu, isto tako treba i srpske firme da imaju pristup hrvatskim trgovinskim lancima i da im se omogući da preuzmu i neka hrvatska poljoprivredna i prehrambena preduzeća.

- To se za sada nije desilo i bitno je da se u godinama koje dolaze, to desi, jer u protivnom, neće biti u nacionalnom interesu Republike Srbije da bude ovako otvorena, kao što je bila do sada. Potrebno je hitno se osloboditi ekonomske okupacije Republike Hrvatske i zahtevati ekonomski reciprocitet- kaže on.

Za kraj razgovora Saša Borojević je naglasio da je važno što je počelo buđenje ekonomskog patriotizma koje je pokazano gestom lepljenja plakata na prodavnicama Idee uz reči:

- Srpski ekonomski patriotizam se probudio i to uglavnom kod mladih ljudi koji vole svoju zemlju i imaju svest koliko je bitno da se ekonomija Srbije ojača, a to je možda čak i bitnije od naoružavanja Srbije.

POVEZANE VESTI

Sreda 21.12.2016. 20:12
ЕУ мора да обезбиједи, да као што хрватска предузећа слободно послују у Србији, што је у нашем интересу, исто тако треба и српске фирме да имају приступ хрватским трговинским ланцима и да им се омогући да преузму и нека хрватска пољопривредна и прехрамбена предузећа.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online