Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 18.09.2016.
10:36
Vestionline A

Bliski istok je uništen, ima li mu spasa?

"Privreda na Bliskom istoku je razorena sukobima i izbegličkom krizom" ocenila je generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard

Reuters
Sukobi i izbeglička kriza starli zemlje Bliskog istoka

Ona je naglasila da bi ogovarajućom politikom razorni efekti mogli da budu ublaženi.

- U tom regionu više od 30 miliona ljudi su postali izbeglice ili je privremeno raseljeno. Osnovna sredstva proizvodnje u zonama sukoba su uništena, gubici kada je reč o bogatstvu i prihodima, su ogromni a ljudski kapital slabi manjkom radnih mesta i obrazovanja - rekla je Lagard u blogu objavljenom uz izveštaj MMF-a o efektima konflikta u tom delu sveta.

MMF je objavio ranije izveštaj o posledicama sukoba u regionu i uticaju izbegličke krize, uoči sastanka o tome, koji treba da se održi u ponedeljak u UN-u.

MMF je u svom izveštaju naveo da su sukobi na Bliskom istoku izbrisali ono što je ostvarila cela generacija i da međunarodna zajednica mora da bude spremna da poveća dugoročnu razvojnu pomoć da ponovo izgradi infrastruturu i institucije. Fond je naveo da su rat i unutrašnji sukobi u Iraku, Libiji, Siriji i Jemenu pogoršali već visoke nivoe nezaposlenosti i siromaštva u tim zemljama, povećale inflaciju i narušile institucije.

U izveštaju se navodi da je bruto domaći proizvod (BDP) Sirije više nego preplovljen od početka sukoba u toj zemlji, da je BDP u Jemenu pao između 25 i 35 odsto prošle godine, a da se ekonomska aktivnost Libije smanjila na gotovo četvrtinu nivoa iz 2014. godine.

POVEZANE VESTI

Nedelja 18.09.2016. 11:01
Čim se otkloni uzrok zbog čega su porušeni i natjerani u izbjeglištvo biće u redu. USA i Britanija kad budu satjerani na njihova ostrva i ne budu imali mogučnost da ubijjaju i pljačkaju, bliski istok će se uzdići za 15-20 godina. Oni imaju i prirodu i bogatstvo i resurse a imaće i sigurnost od buduće USA pljačke. Ko god se otkačio od njih imao je napredak. Ko god se "uortačio" sa njima, propao je i na kraju bio od njih porobljen. To je dokazivo samo kad se okreneš unazad.
Nedelja 18.09.2016. 12:23
Да ли је само Блиски исток уништен од стране дивљег запада ?? Вашингтон,Лондон,Париз,Берлин су својим ратовима уништили индустрију,пољопривреду многих држава света.Људи су се разболели од америчких ратова.На Земљиној кугли је све више становника и за све нема здраве хране,чисте воде и чистог ваздуха и зато је Вашингтон решио да окупира све државе света а затим побиије око 6 милијарде људи и тако да на Земљиној кугли остану само Енглези.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online