Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 15.07.2016.
04:12
Lj. Ivanović - Vesti A

Socijalna bomba za Šumadiju

Uzalud je premijer Vučić obećao, nakon povratka sa blic posete Torinu, da će Fijat ostati u Srbiji. Predsednik samostalnog sindikata fabrike FCA u Kragujevcu Zoran Marković obznanio je da sa "gorkim ukusom u ustima mora da saopšti da je socijalni program završen".

Tanjug
Fijat (ne) ostaje u Srbiji: Altavila i Vučić

Za isplatu otpremnina i odlazak iz fabrike izjasnilo oko 700 radnika. Kako je precizirao, od 3.200 radnika, ostaće njih 2.500.

On je dodao da će isplata otpremnina početi 28. jula i da će one iznositi od 4.800 evra do 14.000 evra.

Prema njegovim saznanjima iz Fijatovih kooperantskih firmi u Srbiji otišlo je oko 600 radnika, takođe zbog smanjene proizvodnje. Kompanija je već prešla na rad u dve smene umesto u tri i sada dnevno sa proizvodne trake izađe 400 automobila.

Marković je ocenio da je odlazak oko 700 radnika iz Fijatove kompanije i oko 600 radnika iz kooperantskih firmi socijalna bomba za Kragujevac.

Stručnjaci su skeptični u vezi budućnosti Fijata u Srbiji.

Ugovor Vlade u Beogradu i Fijata ističe u decembru 2018. godine. Posle toga Italijani više nemaju nikakvu obavezu da održavaju fabriku u Kragujevcu. Jedini mogući spas je da se pokrene proizvodnja novog modela, ali niko iz Torina nije obećao da bi to moglo da se i dogodi. Da stvar bude gora - nema ništa ni od izvoza automobila u Rusiju.

Zaposleni u kooperantskim firmama navode da za razliku od radnika u FCA, njihovi poslodavci drže ljude zaposlene preko agencija i oni će otkaze dobiti bez materijalnog obeštećenja.
Ti radnici rade sa ugovorima na tri meseca, a posle pola godine potpisuju otkaz i ponovo "dobijaju" posao preko nove agencije.

POVEZANE VESTI

Petak 15.07.2016. 09:19
SVE se to znalo i ranije . NIKADA Srbija nije trebala da proizvodi automobile a pogotovo ne sada i u ovo vreme gde je poplava jeftinih automobila iz Azije . NIKADA Srbiji neje trebala železara jer jednostavno nema rude i tu je kraj svih priča . Međutim i Zastava i Železara "postoje" da bi Vučić preko njih pljačkao i mazao oči glupom narodu . SPAS Srbije je u poljoprivredi i gajenju NAJVALITETNIJE ORGANSKE HRANE koju traži ceo svet . Srpska zemlja nije mnogo zagađena pesticidima jer seljak nije imao novca za to tako da je lako može napraviti za proizvodnju organske hrane po najstrožijim svetskim standardima . Korist je mnogostruka nacija se zdravo hrani a kroz izvoz se ostvaruje ogroman profit . Naravno da to ne može sa Vučićem i njegovim zlikovcima koji svakog dana uništavaju sve po Srbiji i ostavljaju pustoš gde god oni prođu . Najnoviji primer je Kragujevac .
Petak 15.07.2016. 14:33
Ponadao se vucic da ce "ulaskom" u EU izvoziti Fiat u Rusiju. XD))) :D)))
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online