Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.07.2016.
17:43
Tanjug A

EBRD: Ovo su naši planovi za Srbiju

Direktor EBRD-a za Srbiju Daniel Berg ocenio je nedavnu posetu Borda direktora te banke Srbiji kao veoma uspešnu. Berg je naveo da su mnogo naučili o ovoj zemlji, što je važno za njen napredak jer, kako je rekao, Bord odobrava sve projekte te banke, pa je potrebna njihova podrška strategiji EBRD za Srbiju.

Tanjug
Uspešna poseta Srbiji: Danijel Berg

- Dosta su naučili o Srbiji tokom trodnevne, veoma intenzivne posete. Ova poseta je veoma vazna za naš dalji rad u Srbiji budući da Bord i više rukovodstvo EBRD-a odlučuju o aktivnostima kancelarije, tako što ih kancelarija predlaže, a oni razmatraju i odobravaju - rekao je Berg i podsetio da je u Srbiji boravilo 10 od ukupno 23 direktora, koji u Bordu predstavljaju 35 od ukupno 65 akcionara EBRD.

Posete Borda se obično organizuju svake tri do četiri godine a ovo je prvi put, nakon četiri godine, da su u ovom sastavu boravili u Srbiji.

Njihov zadatak je bolje upoznavanje sa zemljom, a nakon posete direktora Borda EBRD-a nema formalnih zaključaka kao nakon posete Misije MMF-a, niti zajedničke izjave.

Bord ima zadatak da o svojim zaključima obavesti rukovodstvo banke i druge članove Borda uz nadu lokalne kancelarije da će bolje razumevanje nakon posete, omogućiti bolju implementaciju strategije te banke u Srbiji.

- Želeli smo da im pomognemo da razumeju šta je najkorisnije od projekata EBRD-a u Srbiji, da vide što više toga i da podrže strategiju banke u Srbiji i da ona napreduje. Voleo bih da su mogli da ostanu duže u Srbiji i da su stigli da vide i više projekata i lepota ove zemlje. Ali mislim da je poseta bila uspešna - rekao je Berg.

Berg je naglasio da s obzirom da su direktori želeli da vide što je više moguće i u tri dana uspeli su da se sastanu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, ministrima u Vladi Srbije, ambasadorima, predstavnicima drugih međunarodnih finansijskih institucija koje rade u Srbiji, nevladinim organizacijama...

Prema njegovim rečima, EBRD je u 2015. u projekte u Srbiji uložila 480 miliona evra, što je veoma visok nivo i čini oko pet odsto ukupnog poslovanja EBRD-a.

Od kad ta banka posluje u Srbiji, uložila je 4,2 milijarde evra, od čega oko 2,3 milijarde čini aktivni portfolio, pola u privatnom, a pola u javnomi sektoru.

- Neki od ključnih projekata na kojima ćemo raditi uključuju i dodatno finansiranje za bankarski sektor, što pomaže malim i srednjim preduzećima, zatim učešće u velikim infrastrukturnim projektima i privatizacijama kao što je deponija Vinča, Aerodrom i Telekom uz uporedno finansiranje sa srednjim i velikim investitorima - rekao je Berg i dodao da je o svim tim pitanjima bilo reči tokom posete Borda direktora te institucije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online