Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 15.04.2016.
04:15
N. S. Preradović - Vesti A

Izvukli iz Srbije 4,4 milijarde dolara

Za razliku od BiH koja je treća izvozna destinacija i četvrti spoljnotrgovinski partner Srbije, robna razmena sa Hrvatskom potpuno je drugačija. Hrvati su poslednju deceniju okupirali tržište Srbije i pokupovali ovdašnje firme, dok je srpskim preduzetnicima Hrvatska i dalje nedostupna!

www.mc.rs
Ekonomsko porobljavanje: Trgovinski lanac Idea

Nenad Popović, predsednik Srpske narodne partije, nedavno je za nedeljnik "Vreme" podsetio da je izvoz hrvatske robe u Srbiju "eksplodirao" krajem 2007. kada su Hrvati upali u recesiju. Za poslednjih osam godina oni su na tržištu u Srbiji prodali robu za čak 4, 4 milijarde dolara.

Popović smatra da su velikom minusu u robnoj razmeni sa Hrvatskom doprinela i srpska vlast pristajući na "čudnu odredbu" CEFTA sporazuma po kojoj su hrvatske kompanije imale povlašćen status na srpskom tržištu.

Uzeše i "Karađorđa"

Mnogi srpski brendovi - Smoki, čokolada "Najlepše želje", ulje "Dijamant", keks "Bakina tajna", odavno su u hrvatskom vlasništvu. Ni najstarija srpska voda "Karađorđe" nije više u domaćem vlasništvu.

Agroekonomista Milan Prostran podseća da su firme iz Srbije i u bivšoj Jugoslaviji imale problem da nađu mesto na tržištu Slovenije i Hrvatske.

- Oduvek je postojala neka odbojnost prema našim kompanijama što nije smetalo biznismenima iz Hrvatske da nastave sa agresivnim nastupom na srpskom tržištu investirajući u dobre i zdrave firme - objašnjava Prostran.

Uvaljuju i cement

- Ako već moramo da kupujemo sardine, moramo li od Hrvata kupovati posuđe i cement? Da li smo samo u jednoj godini (2007) za kupovinu poljoprivrednih i prehrambenih pića morali da potrošimo golemih 1,2 milijarde dolara - pita Nenad Popović.

U Srbiji danas posluje pregršt hrvatskih firmi počev od Agrokora, Atlantika, Nekse, Vindije, Podravke, Lure, Kroacija osiguranja, Našice cementa...

- Ivica Todorić i Emil Tedeski, prvi i treći na Forbsovoj listi najbogatijih biznismena u regionu, ponaosob su jači od svih srpskih privrednika zajedno. Kao vlasnik tri velika trgovinska lanca Todorić više kontroliše srpsko tržište nego što je to svojevremeno činila Delta Miroslava Miškovića - navodi Popović. On je uveren da iza jednog broja hrvatskih investicija u Srbiji direktno stoji kapital hrvatske države.

POVEZANE VESTI

Petak 15.04.2016. 09:10
Postoji rešenje i danas ali ološ koji vodi Srbiju je korumpiran i briga ga za narod i državu . Danas treba slati inspekcije svakog dana u Hrvatske firme i drakonskim kaznama puniti budžet Srbije . Za robu iz Hrvatske koja je preplavila Srbiju uvesti obavezne carine od 50 % tako da ni pod kakvim uslovima ne može da bude konkurentna Srpskoj robi . Tako se štiti Srbija i puni budžet kod ozbiljnih ljudi a kod korumpiranih skotova bogate se Hrvati i svi Srpaski dušmani .
Petak 15.04.2016. 21:21
Није ИДЕА само по Србији покуповала ланце продајних трговина већ су стигли и до ЦГ. Преузели су све РОДА објекте, бившег ПКБ-а.....! И шта је ту чудно? Хрватима је дозвољено све и раде свашта! Њихови пјевачи које су чак и комшије заборавили наравно да их у Србију и у ЦГ дочекују са сузама радосницама и уз овације....А исти ти пјевачи су 90-их пљували против нас и сипали дрвље и камење....Нека ми неко наброји српске фирме које послују на територију ХР-а....?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online