Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 13.12.2015.
07:45
J. Arsenović - Vesti A

Propao još jedan tender za Telekom

Telekom, ipak, neće biti prodat! To je jednoglasan stav Vlade Srbije koja je zbog težine odluke dva puta zasedala u petak. Na kraju je u kasnim popodnevnim satima premijer Aleksandar Vučić u prisustvu članova Vlade, rukovodstva i sindikata Telekoma, održao konferenciju za medije na kojoj je objasnio da tender nije uspeo zato što nijedna od šest pristiglih ponuda nije zadovoljila cenom.

A. Čukić
Ostaje državni: Telekom Srbija

- Od šest ponuda izdvojila se jedna, bolja od one koja je dobijena 2011. godine. Iako smo dobili dobru ponudu, shvatili smo da ona nije dovoljno dobra da idemo u privatizaciju Telekoma Srbije - rekao je Vučić.

On nije saopštio o kojoj je sumi reč, niti o kom ponuđaču jer bi, kako kaže, tako prekršio zakon. Jedino što je potvrdio bilo je to da je najozbiljnija ponuda došla od jednog američkog investicionog fonda. Podsetimo da su "Vesti" ranije pisale da se radi o investicionom fondu Apolo, dok su beogradski mediji navodili da je ovaj Fond za 58 odsto akcija u državnom vlasništvu ponudio 1,2 milijarde evra.

Sledi reorganizacija

Mahmut Bušatlija smatra da sada treba da usledi depolitizacija i profesionalizacija kompanije.
- Uz dobro restrukturiranje, optimalizaciju rada, profesionalizaciju upravljanja, moglo bi se od Telekoma u budžet godišnje sliti od 350 do 400 miliona, što je znatno više od ušteda koje smo napravili smanjenjem plata i penzija - rekao je ovaj stručnjak.
Premijer Vučić je takođe spomenuo mogućnost prodavanja manjinskog paketa akcija, kao i uvođenja profesionalnog menadžmenta, po ugledu na Železaru.

Vučić je istakao da je za njega odluka bila teška, a neznalicama je nazvao sve one koji su se protivili prodaji i koji su otuđivanje najprofitabilnijeg državnog preduzeća doživljavali kao rasprodaju porodične srebrenine.

- Znao sam da priče o srebrnini dolaze od najvećeg broja lažova, od političara do drugih. Nisam srećan, ne sijam od zadovoljstva, ali gledam u budućnost i znam probleme. Radimo ovo zbog države, a ne zbog toga što će neko nešto da kaže. Oni koji govore da prodajemo Telekom da napunimo budžet ništa ne znaju ni o čemu, razarali su srpske finansije ranije, a vidim da još manje znaju i sada - rekao je vidno iznerviran premijer.

Veći deo javnosti je pozdravio iznuđenu odluku Vlade, dok su ekonomisti podeljeni.

- To je jako dobra vest za građane. Izgleda da država počinje da shvata da državna imovina može da se umnožava, da se može zarađivati pravilnom upotrebom, a ne samo jednom uzeti pare od prodaje - smatra savetnika za razvoj i investicije Mahmut Bušatlija.

Nasuprot njemu, savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević smatra da je odustajanje od prodaje Telekoma loša vest, ali očekivana, jer se tokom čitavog postupka "traljavo postupalo".

Nedelja 13.12.2015. 07:59
Dobro je što nije prodat Telekom na žalost izzdaajnika i ološa koji je navijao za prodaju . Ono što sada sledi je otpuštanje najstručnijih ljudi u Telekomu pod izgovorom racionalizacije . Naravno da SNS ološ neće biti otpuštan jer cilj je da Telekom padne na najniže grane i da se u sledećem pokušaju proda za "koliko daš" uz dobri proviziju za Vučića . Voleo bih da grešim ali ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online