Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 05.04.2015.
21:38
Tanjug A

Deficit duplo manji od planiranog: Biće povećanja plata i penzija?

U prva tri meseca deficit u državnoj kasi je dva i po puta manji od planiranog, pokazuju zvanični podaci Ministarstva finansija. Raste naplata PDV-a, akciza i neporeskih prihoda. "Ako ovako nastavimo, stvoriće se uslovi za razmatranje povećanja plata i penzija", rekao je večeras ministar finansija Dušan Vujović.

Beta/N. S.
Možemo da odahnemo i popijemo kiselu vodu?

Vujović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je planirana visina prihoda bila 23 milijardi dinara, a da je ostvareno skoro duplo više.

- Ostvarili smo preko 42 milijarde. Tu udeo imaju i javna preduzeća koja su krajem 2014. tražila da dividende uplate u narednoj godini. To je bilo planirano, rekao je ministar Vujović.

On je naveo da se "od septembra beleži poboljšanje uplata PDV-a i to je rezultat rada, većeg stepena smanjenja sive ekonomije i višeg stepena discipline".

- Čini mi se da se potrošnja ne smanjuje, ljudi troše i PDV od potrošnje se povećava, rekao je Vujović i istakao da je to, u dobrom delu, znak poboljšanja ekonomske discipline i trenda.

Ministar finansija očekuje i veći udeo PDV-a i neporeskih prihoda u ukupnim prihodima.

- Očekujem da ćemo naplaćivati više, kazao je Vujović.

On je istakao da se "po jutru dan poznaje" i da je najveća briga bila kako će se program naplate odraziti u prvih nekoliko meseci, a očekuje vrlo dobre rezultate na reviziji programa.

Upitan da li je realno da se plate i penzije povećaju u jeseni, kao što je najavio premijer, Vujović je rekao da je moguće da se za to stvore uslovi.

- Ako ovako nastavimo u drugom i trećem kvartalu, fond (MMF) će sigurno tražiti reviziju programa, i to će značiti i razmatranje mogućnosti za reviziju plata i penzija, kaže ministar.

- Ipak, nije svuda išlo po planu. Najveća su odstupanja - i to za 44 odsto kod potrošnje novca za kapitalne investicije. Nije samo potrošeno manje nego što se planiralo za ovu godini, nego i u poređenju s prethodnim godinama, rekao je Vujović.

Ministar finansija ističe da je prvi kvartal uvek spor u realizaciji projekata.

- Zbog zime i problema sa zemljištem problem je i priprema projekata za realizaciju. Radimo na tome da poboljšamo kapitalne pripreme i budemo spremni za nove projekte, kazao je ministar finansija Dušan Vujović.

Nedelja 05.04.2015. 22:05
Ocigledno da nam je ekonomija enormno napredovala od kada su smanjene plate i penzije, pa je sad u najavi povecanje. Klasicno ispiranje mozga narodu... samo se pitam dokle vise???
Nedelja 05.04.2015. 22:04
Обећања лудом радовања.ДОС је обећавао у демократији живот као у рају.Зоран Живковић је обећавао Србију у ЕУ 2007.год. Динкић је обећавао 1 000 евра сваком грађанину Србије ако победи Тадић за Преседника Србије.Дачић,Вучић су обећавали бољи живот народа Србије у 2014 а затим у 2015.год. бољи живот је само политичарима а народ Србије из дан у дан све горе и горе живи.Све док Србија не буде сама себи газда нема побољшања живота у Србији.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online