Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.11.2014.
20:59
blic.rs A

Stop bahatosti: Javna preduzeća pod lupom

Od novca koji je u ovoj godini “Pošta Srbije“ planirala za reprezentaciju moguće je napraviti 147.000 obroka u narodnoj kuhinji. Ovakav odnos prema državnom novcu Vlada neće više dozvoljavati. Već u programu poslovanja svi troškovi koji ne donose novu vrednost moraće da se smanje.

Manji troškovi i za Krkobabića: Samo od novca koji je Pošta Srbije planirala za reprezentacije moguće je napraviti 147.000 obroka u narodnoj kuhinji
 

To važi bukvalno za sve, od velikih JP koje kontroliše Vlada do onih najmanjih, po opštinama. Kako saznajemo, ovih dana o merama štednje sa svakim direktorom JP posebne razgovore vodiće ministar privrede Željko Sertić i njegov tim.

- Iznosi reprezentacije regulisani su internim pravilnicima, ovlašćenjima, kriterijumima. Taj segment je najčešći predmet reakcija javnosti. Uloga nadzornih odbora će u ovom delu biti ključna kako u postavljanju smernica, tako i kod kontrole rada rukovodstva i svih zaposlenih. Svačiji trošak reprezentacije mora da odobri viša instanca i najčešće je to sve regulisano valjano, ali se ne sprovodi. Neosnovana reprezentacija, neplanirani trošak, neprimereni trošak ne smeju biti odobreni. Neko to mora da uoči na vreme, da postavi sistem i da kaže ne! Na taj način stvaramo novi sistem vrednosti kako treba da se ponašaju i da delaju rukovodioci najvažnijih preduzeća. Onda će i javnost i zaposleni drugačije gledati na rukovodstvo - kaže za “Blic” posebni savetnik ministra privrede Milan Todorović.

Ograničene naknade

Sva javna preduzeća moraće da poštuju odluku o ograničenju naknada za predsednike, zamenike i članove nadzornih odbora. Za predsednike naknada u narednoj godini ne može biti veća od 67.407, zamenike do 53,925, a za članove do 44.938 dinara.

Sponzorstva i donacije takođe će biti predmet posebnih kontrola.

- Sponzorstvo koje ne rezultira boljim imidžom, ugledom preduzeća nije ispunilo svoju funkciju. Sponzorstvo je deo marketing strategije, a donatorstvo je pomoć društvu, ali te aktivnosti ne smeju da ugroze uspešno obavljanje osnovne aktivnosti. I javna preduzeća su deo profitnog sektora i tako treba da se ponašaju, a ne da preuzimaju na sebe obaveze finansiranja društvenih aktivnosti van okvira njihovog poslovnog segmenta - konstatuje Todorović.

Većina firmi u većinskom državnom vlasništvu je, kako za “Blic” nezvanično kažu neki od njihovih rukovodilaca, pri kraju izrade novih planova.

- Aerodrom “Nikola Tesla” završava posao pripreme programa poslovanja za narednu godinu. Mi smo, rebalansom plana, po mom dolasku već smanjili troškove reprezentacije na osam miliona, a za narednu godinu planiramo tri miliona dinara za ove namene - kaže za “Blic” direktor Aerodroma „Nikola Tesla“ Saša Vlaisavljević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online