Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 09.02.2010.
11:22 >> 15:59h
Tanjug A

Počeli razgovori sa MMF-om

U Narodnoj banci Srbije (NBS) danas su počeli zvanični razgovori delegacija Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Vlade Srbije o trećoj reviziji kreditnog stend-baj aranžmana, koji će trajati sve do 23. februara.

Delegaciju MMF-a na plenarnoj sednici predvodi šef Misije Albert Jeger, a u razgovorima učestvuje i stalni predstavnik Fonda u Beogradu Bogdan Lisovolik. U delegaciji Vlade Srbije su potpredsednici Božidar Đelić i Mlađan Dinkić, ministarka finansija Diana Dragutinović, ministar energetike Petar Škundrić, guverner NBS Radovan Jelašić i viceguverneri Ana Gligorijević, Mira Erić-Jović i Bojan Marković.

Posle plenarne sednice, premijer Mirko Cvetković i ministarka Dragutinović imaće u Vladi Srbije odvojene razgovore s Misijom MMF-a.

 

Aranžman sa MMF-om se u potpunosti sprovodi

Na današnjem sastanku premijera Srbije Mirka Cvetkovića sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) potvrđeno da se svi elementi kreditnog aranžmana sa tom finansijskom institucijom u potpunosti sprovode, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Misija MMF-a boravi u Beogradu da bi se obavili razgovori u okviru treće revizije stend-baj aranžmana, zaključenog 15. maja 2009, kao i konsultacije po članu 4. Statuta MMF-a, koje predstavljaju statutarnu obavezu svih zemalja članica.

U razgovorima sa predstavnicima Srbije biće razmotrena najnovija fiskalna, monetarna i makroekonomska kretanja, realizacija utvrđenih kriterijuma izvršenja za decembar 2009. godine, kao i sprovođenje dogovorenih strukturnih mera.

MMF je 15. maja 2009. Srbiji odobrio kredit od 2,9 milijardi evra za jačanje deviznih rezervi i do sada su povučene dve tranše tog kredita u ukupnoj vrednosti od 1,12 milijarde evra. Povlačenje treće tranše kredita od 350 miliona evra zavisiće od novog izveštaja Misije MMF-a, a NBS planira da se ta tranša povuče u maju ove godine.

Srbija se sporazumom sa MMF-om obavezala da će smanjiti izdatke za isplate zarada budžetskih korisnika, odnosno da će te plate, kao i penzije, biti zamrznute u 2010. godini. Sporazum predviđa i otpuštanje viška zaposlenih u državnoj administraciji i usvajanje novog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Predstavnici MMF-a su konstantovali da su u Srbiji u 2009. godini merama vlade ublažene negativne posledice ekonomske krize i da je naša zemlja prošlu godinu završila sa boljim makroekonomskim pokazateljima nego zemlje istočne Evrope.

U naredne dve nedelje sa misijom MMF-a će se, u okviru treće revizije aranžmana, razgovarati o daljem sprovođenju dogovorenih strukturnih mera, navedeno je u saopštenju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online