Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 06.12.2012.
13:48
D. N. Petrović - Vesti A

Kupaju se u koritu

U selu Mitrova kod Tutina, u kućerku od blata, sa bolesnim ocem Markom i ostarelom bakom Desom žive Anica (19) i Milica (18) Savić, koje se prehranjuju i školuju od jedne krave i koze koje muzu zajedno sa bakom, prodaju po koje kilo sira i tako kupe: sveske, knjige, retko ponešto od odeće i obuće... Anica je četvrti razred ekonomske, a Milica treći razred srednje tehničke škole u Tutinu.

TEŠKO ŽIVE: Anica i Milica sa ocem i bakom
 


- Majka Jovanka nas je ostavila, ni danas ne znamo zbog čega, kada sam ja imala godinu i po, a moja seka samo pet dana, majka ju je ostavila u zamotuljku na stolu, u hladnoj kolibi i otišla bez pozdrava i javljanja, pre toga bila je u braku negde kod Rožaja, kako čujemo i tamo je imala troje dece sa kojom, kao ni sa majkom, nemamo nikakav kontakt, ne znamo gde je i da li je u životu - priča roneći suzu za suzom, starija Anica.

Hido obećao krevete


Čim je čuo za nevolje Anice, Milice i njihovog oca i bake, poznati novopazarski humanitarac Hido Muratović odneo im je namirnice, a obećao je da će im, čim se za to ukaže prilika, obezbediti i krevete da, ako već ne mogu da se okupaju i kako treba ugreju, kao ljudi spavaju.

- Baka Desa nas je othranila i sačuvala, da nje i njene dobrote nije bilo ne bi bilo ni nas... Otac je bolestan i ne može da radi, ni zaradi, živimo u kući, bolje reći kolibi, oblepljenoj blatom, otac i baka spavaju na jednom metalnom krevetu, a ja i sestra na drvenim daskama prekrivenim starim jorganom. Dok smo bile manje nekako smo lakše podnosile ovu sirotinju, a sada, kad smo pri kraju srednje škole i kad imamo društvo i kad bi trebalo negde da izađemo patimo i plačemo, jer u kuću niko ne može da nam uđe, stidimo se da bilo koga pozovemo, stidimo se i pred drugovima i drugaricama, a i neprijatno nam je da se oblačimo i svlačimo pred ocem - dodaje mlađa Milica.

Pokušavale su ove dve pametne (dobri đaci) i vredne devojke da beru šumsko bilje i tako zarade koji dinar, želele su da bar kupe pristojne krevete ili kauče, omalterišu kućerak i dozidaju sobicu u kojoj bi mogle da spavaju i uče...

- U ovoj krizi teško se i prehranjujemo, moramo da zaradimo i za lekove ocu i baki, o investicijama u kuću, bez neke pomoći, zasad i ne razmišljamo. A ne maštamo mnogo: sanjamo samo da je kuća topla i sa televizorom, da imamo sobičak za nas i da sagradimo kupatilo u kojem bi se, kao što priliči ljudima našeg uzrasta i ovog vremena, okupale. Od rođenja se kupamo u koritu, najčešće ispred kuće, a kad je baš hladno u našem kućerku, nekad, da nas svet ne gleda, i u štali - priča svoju tužnu priču Anica.

- Bog vam pomogao što ste ih posetili, ne verujem da se igde na jednom mestu sakupilo toliko sirotinje i dobrote, divna su to deca, pametna i radna, ali eto, lošu sreću su do sada imala. Verujem da će ih bog pogledati, ako im opštinari nisu pomogli, ako im je i država okrenula leđa, nadam se da će im bar vaši čitaoci pomoći, a i mi komšije ćemo, iako smo lošeg materijalnog stanja, nešto pokušati - priča komšija Ramiz Hadžić iz Mitrove.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Devojke dosanjale i kupatilo
HUMANITARNI MOST Neka vas sreća svuda prati!
Četvrtak 06.12.2012. 13:55
Важно је да се политичари гуше у сопственом лоју.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online