Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.11.2012.
13:12
Blic A

Na prodaju: Telekom, Skijališta, Aerodrom i Skloništa

Vlada Srbije će dogodine prodati Telekom ako dobije odgovarajuću ponudu, pokušaće da nađe partnera za Jat, Galeniku i Železaru, dok je član vladajuće koalicije iz PUPS-a Milan Krkobabić najavio privatizaciju Skijališta, Skloništa i Aerodroma "Nikola Tesla".

Član vladajuće koalicije iz PUPS-a Milan Krkobabić najavio i privatizaciju Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu
 

- Za privatizaciju su spremna preduzeća Skijališta Srbije, Skloništa Srbije, Aerodrom Beograd i Telekom Srbije. Od posebnog interesa za državu, dakle ona koja nisu još spremna za prodaju su PTT, Železnice Srbije i EPS - kaže potpredsednik PUPS-a i novopečeni direktor PTT-a Milan Krkobabić.

Prema saznanjima "Blica", dogovor da se ova preduzeća dogodine prodaju još ne postoji u Nemanjinoj 11, izuzev Telekoma koji neće otići ispod 2,5 milijardi evra. Ovo međutim nije prvi put da se pominje prodaja preduzeća koja imaju konkurenciju, budući da je Fiskalni savet ranije ocenio da su Telekom, Skijališta i Galenika dobri kandidati za privatizaciju.

Otpremnine za 40.000 ljudi

Već od sledeće godine će preduzeća koja su u restrukturiranju i koja ne mogu da opstanu na tržištu ići u bankrot. Prema saznanjima „Blica”, reč je pre svega o manjim preduzećima, dok će se za ITM, IMR, Resavicu još neko vreme tražiti strateški partner. U Vladi procenjuju da bi u 170 preduzeća gde je oko 60.000 zaposlenih, njih 40.000 moglo ostati bez posla do juna 2014. Za sve njih će biti obezbeđene otpremnine, jer na tome insistira Svetska banka koja je partner Srbiji u ovom poslu. Prema procenama Fiskalnog saveta, za socijalni program bi trebalo izdvojiti barem 300 miliona evra.

Konačno, Havijer Suarez iz Svetske banke je rekao da se u okviru zajma od 400 miliona dolara razgovara o prodaji velikih komercijalnih državnih preduzeća u kojima država ne želi da zadrži udeo.

Vlajko Senić, državni sekretar u Ministarstvu finansija, kaže da će država pre svega pokušati da nađe partnera za kompanije koje su joj teret, a to su Jat, Železara Smederevo i Galenika.

- Očističemo Jat od dugovanja i onda pokušati da nađemo strateškog partnera za njega, kao i za Galeniku. Za Železaru je interesovanje već pokazao ruski Uralvagonzavod i nadamo se da će taj posao biti uspešno okončan - kaže Senić i najavljuje da će država pokušati da nađe strateškog partnera i za mnoga preduzeća u restrukturiranju. Njih je ukupno 170 i sudbina će im biti zapečaćena do leta 2014.

Oleg Petropavlovski, metalski analitičar iz ruske investicione banke BCS, ocenjuje da Uralvagonzavod u trenutnoj situaciji kad cena čelika pada na svetskim tržištima nema ekonomskog interesa da preuzme Železaru.

- Ukoliko se UVZ odluči da uđe u Železaru, to će pre biti iz političkog interesa nego ekonomskog, budući da je reč o kompaniji u ruskom državnom vlasništvu koja može da podrži neke političke odluke koje bi cementirale odnose Rusije i Srbije - kaže Petropavlovski.

Poslovanje javnih preduzeća (u dinarima)

Kad je reč o drugim preduzećima, ekonomisti ocenjuju da državi neće biti problem da nađe kupca za Skijališta, Skloništa, Aerodrom, Galeniku, ako se odluči da ih proda, budući da je reč o profitabilnim ili preduzećima koja mogu da posluju sa dobitkom.

- Galenika bi verovatno mogla da bude profitabilna, a drugo je pitanje što je dosad na njenom čelu bio politički postavljen menadžment kome to nije bio cilj. Lekovi međutim nisu roba kao svaka druga, a ovo je jedina domaća kompanija za proizvodnju lekova, pa bi za državu možda bolje bilo da ostane u njenom vlasništvu - ocenjuje ekonomista Ljubodrag Savić.

Prema njegovim rečima, i Jat, kad se očisti od dugova i kad se nabavi nova flota, makar i kroz zakup polovnih aviona, može da bude interesantan potencijalnim strateškim partnerima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online