Sreda 12. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 03.05.2012.
13:13
Lj. Ivanović - Vesti A

Nemci preuzimaju Komercijalnu banku

Opasno prazna državna kasa prinudila je vlast u Srbiji da se odluči na prodaju Komercijalne banke, poslednje velike i uspešne banke koja je u većinskom srpskom, odnosno državnom vlasništvu.

Vredna 129 miliona evra: Komercijalna banka



Prema nepotvrđenim informacijama, novi većinski vlasnik banke postaće Dojče banka koja uveliko pregovara o kupovini većinskog paketa deonica države, ali i drugog najvećeg deoničara - Evropske banke za obnovu i razvoj u Londonu.


Kako sada stvari stoje, prodajom će upravljati EBRD, a obaviće se posle dokapitalizacije Komercijalne banke. Taj poslednji čin pred prodaju koštaće državu 102 miliona evra, bar prema sredstvima planiranim u budžetu.


Piter Tils, šef Dojče banke za centralnu i istočnu Evropu, kaže da je Srbija zanimljivo tržište pre svega zbog velikog broja nemačkih kompanija koje ovde posluju, a najavljuje se i dolazak novih.


U ovom trenutku se ne zna koliko deonica će država prodati, ali je gotovo izvesno

Vlasnička struktura


Država trenutno u najvećoj banci sa učešćem domaćeg kapitala ima 42,6 odsto akcija, EBRD ima 25 odsto, a najveći udeo u kapitalu od malih akcionara imaju fond Artio internešenel 4,8 odsto. Prema poslednjim podacima Komercijalna banka je druga po veličini na srpskom tržištu. Poseduje 44 milijarde dinara kapitala i 275 milijardi aktive. U njoj je zaposleno 3.000 ljudi. Prema cenama akcija na berzi, vrednost Komercijalne banke je oko 129 miliona evra.

da će ona zadržati određeni paket akcija, možda čak i pojedinačno najveći, ali to ostaje da se vidi.


Slučajno ili ne, tek još u januaru se prvi put pojavila informacija da će Komercijalna banka biti prodata i to posle "sugestija" Međunarodnog monetarnog fonda koji je vlastima u Beogradu objasnio da pritisnuti besparicom neće moći postojećim budžetom da finansiraju sve obaveze.


Ovo je u delu beogradske političke javnosti protumačeno kao diktat, svojevrstan pritisak na Srbiju da se oslobodi najuspešnijih preduzeća koje još država kontroliše.


- Država želi da zadrži većinski paket u Komercijalnoj banci do kraja 2012. godine. Dugoročno, planirano je da se banka proda - kaže Jurij Bajec, ekonomski savetnik premijera.


U januaru ideja je bila da se kapital proda EBRD, ali je Beograd izgleda pregovarao na drugoj strani i to u strogoj tajnosti, te je navodno sad izgledniji aranžman s Dojče bankom, finansijskim džinom iz Frankfurta čiji je kapital vredan 53 milijarde evra i koji zapošljava 100.000 ljudi u 72 zemlje sveta.  

Četvrtak 03.05.2012. 13:47
Na kraju će i nas sve prodati u roblje..ako im ne kažemo DOSTA !
Četvrtak 03.05.2012. 13:42
Да ли је ово крај Србије? Остала нам је још само једна једина домаћа банка у већинском србском власништву (и она је добрано мањински већ продата) и сада и њу треба продати да би издајничка власт финасирала буџетске расходе. А буџет је неуравнотежен због тога што због привредне смрти, лоше царинске и пореске политике нем довољно прихода. То је парадигма неспособне и небронамерне власти. Ненародне власти. Држава која је продала финансијски систем, све значајније привредне ресурсе и омогућила слободан трансфер капитала и укинула скоро царине - нема шансе да преживи. Али, србски крвождери досманлијске пасмине ће свакако преживети, к`о бубрези у лоју. Ако их на време не похапсимо...
Četvrtak 03.05.2012. 16:43
Neeeeeeeeeeeeeeeeee sve ste rasprodali , u Srbiju nemamo u tom slucaju ni nasu banku , da li ste normalniii
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online