Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 16.04.2012.
17:44
Beta A

Otvorena "Fijatova" fabrika u Kragujevcu

Kompanija "Fijat automobili Srbija" otvorila je u Kragujevcu novu fabriku automobila. Reč je o najvećoj investiciji u Srbiji u proteklih nekoliko decenija. Otvaranju prisustvovali premijer Srbije Mirko Cvetković i prvi čovek grupacije "Fijat-Krajsler" Serđo Markione.

Premijer Srbije Mirko Cvetković prisustvovao je otvaranju fabrike
 


U Kragujevcu je otvorena fabrika "Fijat automobili Srbija" (FAS), zajednički projekat Vlade Srbije i italijanskog "Fijata". To je najveća investicija u Srbiji u proteklih nekoliko decenija, vredna oko milijardu evra, od koje se očekuje da značajno doprinese oporavku domaće privrede.

"Okončan veliki projekat"

Premijer Srbije Mirko Cvetković kazao je u Kragujevcu prilikom svečanog otvaranja Fabrike automobila da je okončan jedan veliki projekat - gradnja fabrike i početak proizvodnje. Drugi deo projekta je, kako je dodao, da se sredstva uložena u kragujevačku fabriku počnu vraćati sa značajnim profitom.

"Uložili smo velike ljudske i finansijske napore u prethodnom periodu i zajedno sa Fijatom smo uspeli da pokrenemo proizvodnju. Imamo jednu od najmodernijih fabrika u svetu i model koji je ekskluzivno proizveden u Srbiji pa će se znak 'made in Serbia' naći na jednom kvalitenom automobilu", kazao je Cvetković.

Potpisivanje prvog modela "fijata 500 L" i izjave Mirka Cvetkovića i Serđa Markionea
Na prvi model "fijata 500 L" potpisali su se premijer Srbije Mirko Cvetković, vršilac dužnosti predsednika Srbije Slavica Đukić Dejanović, prvi čovek grupacije "Fijat-Krajsler" Serđo Markione i generalni direktor FAS-a Antonio Ćezare Ferara.
 

Premijer Cvetković i Markione su 29. septembra 2008. godine potpisali ugovor o osnivanju kompanije "Fijat automobili Srbija".


U zajedničkom privrednom društvu, gigant iz Torina ima 67, a država Srbija 33 odsto udela. U istoj srazmeri je ta velika investicija u Srbiji finansirana, a po istom principu deliće se i prihodi.


Fabrika automobila u Kragujevcu projektovana je za proizvodnju oko 300.000 automobila godišnje, a trenutno je opremljena za proizvodnju oko 200.000 vozila.


Kompleks u Kragujevcu prostire se na oko 1,4 miliona kvadratnih metara, od čega je više stotina hiljada kvadrata pod krovom, što je najveći objekat te vrste u jugoistočnoj Evropi.

 

Kalanović: Dinkić najzaslužniji za Fijat

Mlađan Dinkić je najzaslužniji za dolazak Fijata u Srbiju", rekla je danas članica Predsedništva Ujedinjenih regiona Srbije Verica Kalanović u Kragujevcu, gde je u
fabrici automobila obeležen početak serijske proizvodnje novog
modela Fijata 500 L. Ona je istakla da svaki region mora dobiti svoj Fijat i da je to
recept za oporavak čitave Srbije.

"Rad na novim investicijama, poput Fijata je rešenje za Srbiju, a ne čekanje Evropske unije, jer paralelno sa integracijama, mi moramo da rešavamo probleme u našim regionima", istakla je Kalanović i dodala da su evropske integracije dobar pravac za Srbiju, ali da građani boljitak očekuju odmah, a ne za nekoliko godina.

Kalanović je podsetila da su Dinkića mnogi napadali za Fijat, sumnjajući u taj projekat, ali da se danas svi utrkuju da se slikaju pored novog modela automobila.


Proizvodni pogoni "Fijata" u Kragujevcu

Kao podrška FAS-u u Kragujevcu, u istom gradu su i tradicionalni "Fijatovi" dobavljači i kooperanti: "Manjeti Mareli", SIGIT, HTL i "Džonson kontrol", koji su svoje pogone izgradili na mestu bivše kasarne u Grošnici, a nju je za potrebe kompanije ustupilo Ministarstvo odbrane Srbije.


Generalni direktor FAS-a Antonio Ćezare Ferara ranije je najavio da će serijska proizvodnja modela "fijat 500 L" početi u pogonima fabrike u Kragujevcu tokom sledećeg meseca.


Markione je početkom marta na svetskoj premijeri "fijata 500 L" na Međunarodnom salonu automobila u Ženevi rekao da će naredne godine "Fijat" prodati 160.000 automobila novog modela.


Kompanija "Fijat-Krajsler" je početkom februara saopštila da će početna cena modela "500 L" biti oko 16.000 evra, a da će se proizvoditi dve benzinske verzije tog vozila i jedna s dizel motorom.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.04.2012. 18:15
Koliko je uložio Fijat a koliko je odvojio od usta narod Srbije?
Ponedeljak 16.04.2012. 22:47
Proizvodis auto koji ne mozes da kupis, jaka vajda od fabrike.
Utorak 17.04.2012. 07:14
Markione je lukav, takvu ponudu nije mogao ni u Kini da dobije, jer i oni traze privilegije za svoju industriju i ucesce njihovih lieferanata. Zuti su sve uradili da bi narodu opet zamazali oci i prikrili sustinu prevare, prikazujuci da su jednu stvar uradili, doveli Fijat. Velki deo posla obavice italijanski roboti, a investicije se preko nadnica jevtinih montera na liniji, koji ce biti sretni da nesto rade, nece Srbiji nikad otplatiti. Ali zato Srbija ce dugo dugo jos vracati kredite, i prodavati planine i jezera, ovaj jedan koji je otisao u vidljivu prevaru, i hiljade nevidljivih koji su pretoceni u zuto.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online