Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 04.12.2011.
05:29
Press A

Evro “smrdeo“ još od početka

U danu kada su akcije skočile u očekivanju Samita EU i sastanka kancelarke Angele Merkel i predsednika Nikole Sarkozija, tvorac evra Žak Delor okomio se na svoje čedo, rekavši da su "Britanci bili u pravu".

Žak Delor

Akcije na evropskim berzama porasle su zahvaljujući optimizmu da bi na Samitu Evropske unije (EU) sledeće sedmice mogao da bude učinjen korak bliže ka rešenju za dužničku krizu u evrozoni, kao i neočekivanom padu stope nezaposlenosti u Sjedinjenim Američkim Državama u novembru na 8,6 odsto.


Ali to nije zaustavilo predviđanja da će jedinstvena evropska valuta uskoro propasti, a u hajku na ubogi evro uključio se - verovali ili ne - i njegov glavni arhitekta Žak Delor! On je za britanski "Dejli telegraf" rekao da su velike sile dozvolile same sebi da ne koordiniraju ekonomsku politiku, što je omogućilo nekim članicama evrozone da upadnu u začarani krug dugova.


Svi su bili slepi

Delor je, inače, bivši čelnik Evropske komisije - na tom je mestu proveo čak deceniju, od 1985. do 1995. - i odigrao je ključnu rolu u procesu lansiranja evra. A njegovi komentari nisu mogli da dođu u gorem trenutku po posrnulu valutu, jer sumnje da je postojeći sistem održiv nastavljaju da rastu.
 

* "Evro i EU su na ivici ponora"

U intervjuu "Telegrafu" Delro je, doduše pomalo se pravdajući, rekao da dužnička kriza nije proizašla iz same ideje o jedinstvenoj valuti, već iz "greške u sprovođenju" od strane političkih elita koje su nadgledale njegovo uvođenje. On tvrdi da su političari namerno žmurili na fundamentalne slabosti i neizbalansiranost ekonomija država članica.


- Ministri finansija nisu želeli da vide ništa s čim bi morali da se suoče - govori danas ovaj 86-godišnji Francuz.


On insistira da sve evropske zemlje moraju da snose barem deo krivice za dužničku krizu koja je dovela zajedničku valutu na rub propasti.


- Svako treba dobro da pogleda sebe i da se zamisli. A oni koji su govorili da moneta ne može da funkcioniše bez države, kao što su to bili Britanci... Pa, imali su dobre argumente - kaže on. - Reakcija trenutne generacije lidera Evropske unije je preslaba i prekasna. To je kombinacija zatucanosti nemačke ideje o monetarnoj kontroli i odsustva jasne vizije u svim drugim državama.


U petak je nemačka kancelarka Angela Merkel kazala da Evropa radi na osnivanju nove "fiskalne unije", koja bi mogla da disciplinuje članove u problemima. Predsednik Francuske Nikola Sarkozi složio se s njom da su potrebne velike promene u Evropskoj uniji, a njih dvoje - jedini spasioci i branitelji evra, čini se ovih dana - srešće se u ponedeljak kako bi pred veliki Samit EU, u četiri oka nacrtali taj plan.

POVEZANE VESTI

Nedelja 04.12.2011. 07:27
Bogati ce preziveti i biti jos bogatiji...propasce sirotinja. Kome god evro smrdi i plasi se propadanja, neka ustedjevinu podeli siromasnim, tako ce spasiti evric.
Nedelja 04.12.2011. 09:09
Прије сваког свјетског рата долази економско-монетарни крах па ће тако бити и овај пут(не мобилише се нико пуног стомака,благостања...)
Nedelja 04.12.2011. 07:06
Joj što me nerviraju ovi kvazi-stručnjaci. Ma jarane, da ja tebi objasnim, EVRO NEĆE PROPASTI! Bar za vrijeme tvog života!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online