Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 18.05.2011.
11:04
Press A

Traže novo povećanje putarina

"Putevi Srbije" zatražili su da se poveća cena putarine za još 11 odsto, iako vožnja od šest sati po našoj zemlji košta više nego mesec dana po Slovačkoj, Češkoj ili Rumuniji. "Putevi Srbije" tvrde da bi im prelazak na naplatu po sistemu vinjeta, kao u većini evropskih zemalja, doneo gubitke.

Putarina kroz Srbiju skuplja nego mesečna vinjeta u Češkoj

Saobraćajni stručnjaci tvrde da su putarine i sada preskupe za kvalitet naših drumova i da se više od 10 odsto nesreća dogodi upravo zbog nebezbednih puteva. Takođe, navode da bi poskupljenje "proteralo" veliki deo međunarodnog saobraćaja iz Srbije.


Za vožnju od Subotice do Leskovca, u dužini od 442 kilometra, vozači automobila sada plaćaju 1.490 dinara, što je nešto manje od 15 evra. A za 14 evra u Slovačkoj ili Poljskoj mogli bi da kupe vinjete i voze se čitav mesec, dok bi se u Rumuniji za 13 evra vozili mesec i po.


Cvetkovićev kabinet: Zahtev još nije stigao

 

U kabinetu premijera i ministra finansija Mirka Cvetkovića juče su nam rekli da još nije stigao zahtev za povećanje cena putarina.
"Kada bude stigao, moći ćemo da kažemo nešto više o njegovoj opravdanosti i da li će biti prihvaćen", kratko su nam odgovorili.

U naplati putarina postoji gomila nelogičnosti. Tako od Beograda do Šida ima šest naplatnih rampi, gde putarina košta od 70 do 340 dinara, u zavisnosti od pređene deonice. Međutim, oni koji iz Beograda krenu ka Novom Sadu platiće 240 dinara bez obzira na to da li će se sa autoputa isključiti kod Stare Pazove, Inđije ili Beške?! 

Isti problem muči i žitelje Bačke, koji na putu od Novog Sada do Subotice za putarinu moraju da izdvoje čak 330 dinara, bez obzira koliku deonicu pređu. To posebno "boli" žitelje Siriga, Zmajeva i Vrbasa, koji su od Novog Sada udaljeni svega 20, 30 i 45 kilometara, dok do Subotice treba voziti 100 kilometara. A cena je ista.


Direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak, međutim, kaže da nemaju drugi način za održavanje putne mreže osim poskupljenja putarina. "Mi održavamo oko 17.000 kilometara puteva po Srbiji sa onim što naplatimo na oko 500 kilometara autoputeva. Znamo da postoji veliki problem sa bezbednošću, a na nekim deonicama ništa nije pipnuto već 25 godina. S druge strane, moramo da vraćamo neke ranije dugove, plus ćemo uskoro morati da izdvojimo za Koridor 10 2,7 milijardi i još 650 miliona dinara za eksproprijaciju", objašnjava Drobnjak.

Sekretar za građevinu PKS Goran Rodić kaže da su nam putevi toliko zapušteni da neke više ne vredi ni krpiti!


"Zbog stanja na putevima dešava se da neke strane osiguravajuće kuće ne priznaju štetu strancima ukoliko im se nešto desi u Srbiji. Najlošije stanje je u centralnoj i južnoj Srbiji", navodi naš sagovornik, i dodaje da će se, ako putarine poskupe, međunarodni saobraćaj preusmeriti na Bugarsku i Rumuniju, s obzirom na niže cene u okruženju. 

POVEZANE VESTI

Sreda 18.05.2011. 11:57
Naravno da ce se svi preusmeriti na Bugarsku i Rumuniju. Pa ko, odakle i za sta da vam placa tolike sume, majmuni!?? Vinjete bi vam donele gubitke!?!?!??? Mozda i bi, ali samo privatne. Navukli ste se na foru duplih racuna (ima ih jos), dobra kinta, pa zasto biste nesto menjali. Jos bi sada i da podignu cene?!? Pa zamislite samo ustedu uvodjenjem vinjeta. Evo koliko u Ausriji placaju za vozila do 3,5t: http://www.asfinag.at/maut/typen-und-tarife ???????????????????????
Sreda 18.05.2011. 12:20
Carskim drumom za Stambol još vozi samo onaj ko ima mapu Evlije Čelebije turskog putopisca. Panevropski koridor 4 je gotov na jesen kada se otvori most Kalafat - Vidin koji malo kasni. Onda je priča definitivno gotova. Putnik kupi u Hamburgu evropsku vinjetu i piči do Stambola bez druge putarine, carine i hajdučije srpskih saobraćajaca. Putarima ostajemo za šišanje samo mi pa je i tarifa berberska.
Sreda 18.05.2011. 13:35
Dokle bre više Ivice???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online