Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 26.01.2011.
12:48
Lj. Ivanović - Vesti A

Avionom iz Beograda za Čikago i Toronto

Direktni letovi između Čikaga i Beograda, odnosno Toronta i Beograda trebalo bi da budu uspostavljani od 2. juna, saznajemo u Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo. Na ovim relacijama dva puta nedeljno saobraćaće avioni Rajan Internešenel Erlajnsa, američke čarter kompanije, čije je kapacitete zakupila jedna beogradska turistička agencija.

Na leto u Beogradu: Boing 767 kompanije Rajan internešenel erlajns

- Čekamo samo da nam se dostavi čarter ugovor i dozvole će biti izdate za period od 2. juna do 29. oktobra kada se završava letnji red letenja. Oni planiraju da saobraćaju avionima Boing 767 - kaže za Vesti-online Katarina Andrić Milosavljević iz DCV-a.

Stiže i Kroacija

 

Ovoga leta prvi put će na beogradski aerodrom Nikola Tesla sleteti i avioni Kroacija erlajnsa. Avioni hrvatske nacionalne kompanije saobraćaće tokom leta na liniji Dubrovnik-Beograd. Prema Beogradu će saobraćati i italijanska lou kost kompanija Igls erlajns koji saobraća za Forli kod Bolonje.

Direktan aviosaobraćaj između Srbije i SAD prekinut je pre skoro dve decenije, tačnije, poslednji Jatov let za Čikago obavljen je 17. maja 1992, tačno 13 dana pre uvođenja sankcija UN prema SR Jugoslaviji. Samo je u kratkom periodu 2003. godine Uzbekistan ervejz saobraćao iz Taškenta preko Beograda do Njujorka.

Nekoliko godina kasnije u letnjem periodu je funkcionisala i linija Toronto - Beograd, ali kako Srbija nema "Kategoriju 1", odnosno dozvolu za direktan saobraćaj prema SAD, te Jat ervejz ni dan danas ne može da uspostavi linije prema SAD.

Jat je 2006. godine bio na korak od uspostavljanja linije prema severnoameričkom kontinentu, te se razmatralo iznajmljivanje Boinga 767-200, školovana je i posada, ali tada nije stigla potrebna dozvola vazduhoplovnih vlasti SAD i ceo aranžman nije zaživeo.

Stručnjaci procenjuju da između Čikaga i Beograda, odnosno Toronta i Beograda godišnje putuje najmanje 100.000 ljudi, te da direktna avionska linija svakako može biti konkurentna.

Uz novi zakon i prvu kategoriju i Jat ima šansu

 

Glavni uslov američkih vazduhoplovnih vlasti za dodeljivanje "Kategorije 1" Srbiji bilo je usvajanje novog Zakona o vazdušnom saobraćaju. Napokon srpski parlament je to i učinio prošle godine, tako da su sve šanse da naša zemlja dobije potrebne dozvole tokom 2011. godine. Kada dobijemo prvu kategoriju i kompanije iz Srbije moći će da lete ka SAD i Kanadi.

Petak 21.10.2011. 12:53
spremaju đakove para a posle i oni za njima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online