Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.07.2018.
00:44
K. Marković - Vesti A

Široko srce slavonsko

Srbi Slavonije, iz Melburna, okupili su se još jednom prošle subote u sali Crkve Sveti arhiđakon Stefan u Kizborou, na svom 20. po redu dobrotvornom druženju.

Solidarni Srbi Slavonije ni ove godine neće zaboraviti decu palih boraca, a posebno mlade koji studiraju pa svojim znanjem pomažu rodnu Slavoniju.

Opet se za Slavonsko veče tražila ulaznica više, pa su organizatori tokom večeri postavljali dodatne stolove i u pomoćnoj sali.

U gostima svojim zemljacima bili su i Slavonci iz Džilonga, Perta, Kanbere, Sidneja, Volongonga...

Među prisutnima su bili i iguman Teodor iz manastira Sveti Sava u Ilajnu, sveštenici SPC iz Vodonge, Džilonga i drugih delova Melburna.
 

Prilog i hramu u Okučanima

Poznati kao odlični domaćini, Slavonci su se pobrinuli da se svako oseća prijatno kod njih, a kao i proteklih godina, bila je obezbeđena i bogata trpeza, počev od slavonskog čorbanca, preko pečenja pa do obilja domaćih kolača.
Čist prihod sa jubilarne Slavonske večeri biće poslat studentima. Takođe ove godine deo novca biće poslat i za obnovu pravoslavnog hrama u Okučanima.

Pre početka, pomolio se protojerej-stavrofor Milorad Lončar Đurđević, koji je pozdravivši prisutne preneo blagoslove vladike slavonskog Jovana i episkopa Australijsko-novozelandskog Siluana. U ime organizatora prisutne je pozdravio Teodor Marić.

- Dan po dan, godina po godina, dođosmo do 20. jubilarne Slavonske večeri. Svih ovih godina okupljamo se da se sretnemo, zagrlimo, zapevamo i zaigramo. Tako i večeras, podsetićemo se odakle smo došli u Australiju i na trenutak i na teškoće koje smo imali u ovoj sredini, u koju smo sticajem okolnosti stigli. Najveći deo vas, stigao je ovde, tokom nesrećnog građanskog rata - podsetio je Teodor Marić.

On je istakao da ovakvim druženjima nastoje da sačuvaju poreklo, običaje i tradiciju.

- Zahvaljujući vama, vašoj podršci svih proteklih 19 godina, bili smo u prilici i da pošaljemo nešto materijalne pomoći đacima i studentima koji su ostali bez roditelja u prošlom ratu - ukazao je Marić.

Niz godina, Srbi Slavonije su i iz Melburna sakupljali i slali novac mahom za decu palih boraca iz stare domovine, kao i za Srbe osuđene u Hrvatskoj na zatvorske kazne.

Vremenom, ta potreba je prestala, pa su sada više okrenuti da svoje novčane priloge upućuju mladim studentima, ali i obnovi pravoslavnih hramova.

Prošle godine Organizacioni odbor Slavonske večeri iz Melburna uspeo je da pošalje 10.000 dolara, kojima je pomognuto čak 70 dece

- Svakom đaku, odnosno studentu, isplatili smo po 130 australijskih dolara. Nije to bila neka velika materijalna pomoć, ali pokušavamo sve što možemo da toj deci pružimo makar malo moralne podrške i da znaju da nisu zaboravljeni - istakao je Teodor Marić u ime ogranizatora večeri.


OVACIJE I APLAUZI FOLKLORNIM ANSAMBLIMA

Pesmom i igrom protiv zaborava
Prigodnim programom folklorni ansambl Morava, iz Crkve Sveti Đorđe u Sent Albansu, tradiconalnom slavonskom pesmom i igrom vratio je prisutne u njihov rodni kraj, zbog čega su igrači bili nagrađeni gromoglasnim ovacijama. U programu je učestvovao i ansambl Šumadija iz Crkve Sveti arhiđakon Stefan u Kizborou, koji su posetioci takođe počastili dugim aplauzima.
Iskusni orkestar Staro vino, pod upravom Petra Trifkovića, i pevač Aco Nikolić, pobrinuli su se da muzikom i pesmom razvesele prisutne. Naravno, veći deo njihovog subotnjeg programa bio je posvećen pesmama i igrama iz Slavonije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online