Utorak 11. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.07.2018.
02:00
Ž. Marković - Vesti A

Zlatne ruke Homolja

Sabor Vrela Homolja u Žagubici, 16. po redu, okupio je više od 1.200 učesnika iz Srbije i inostranstva, a u Turističkoj organizaciji ove opštine ističu da je uprkos kiši ovu manifestaciju u Braničevskom okrugu posetilo mnoštvo turista. U organizaciji sabora učestvovao je i poznati biznismen iz Beča Živojin Trifunović, poznat kao Žika Bomba. On je savetnik presednika opštine Žagubica i poznat je po tome što nesebično pomaže svoj rodni kraj.

- Ove godine nismo pozivali folklore iz dijaspore, jer smo znali unapred da vremenske prilike neće biti idealne, a uz to nedostaje nam i smeštajni kapacitet. Ali svakako planiramo da pozovemo i naša društva iz dijaspore - objasnio je Trifunović.

Na pitanje zašto se, kao neko ko je uspešan biznismen u Austriji i istaknuti predstavnik srpske zajednice u toj zemlji, toliko angažuje oko Žagubice, on je kazao da oseća obavezu prema matici i da je vezan za svoj rodni grad. On je organizovao i da KUD Homolje iz sela Suvi Do, proteklog vikenda, gostuje u "Šarenici" na RTS-u, gde je najavio sledeću veliku manifestaciju ovog kraja - Saksofonijadu, koja će se održati 18. jula.

- Savetovao bih zemljacima iz dijaspore, koji dolaze na odmor u domovinu, da obavezno posete i Žagubicu i okolinu. Imamo mnogo toga od homoljskih planina na kojima raste više od 80 lekovitih biljaka, do ogromnog gostoprimstva - rekao je on.

Trifunović kaže da je dolazak u Homolje zanimljiv i za decu iz dijaspore, jer tu mogu uživo da vide kravu ili tele i "shvate da mleko ne dolazi iz tetrapaka".

Kulturna baština

Na Saboru Vrela Homolja ove godine je nastupilo 30 kulturno-umetničkih društava iz Srbije, Rumunije, Bugarske i Republike Srpske. Svi oni su narodnom nošnjom i igrama na najbolji način promovisali kulturnu baštinu krajeva iz kojih su stigli u živopisno područje Srbije.

Vladan Lazić je istakao za "Vesti" da je manifestacija veoma značajna za ovaj kraj i da ima niz osobenosti koje potrebno negovati i čuvati:

- Sabor je jedinstvena turistička, privredna, sportska i gastronomska manifestacija, koja jednom rečju oslikava način života stanovništva Homolja. Prvog dana organizovali smo Deveti sajam meda i preduzetništva, izložbe slika i skulptura eminentnih imena domaćih i stranih umetnika, a u večernjim satima program "Srpski poj od iskona", u okviru koga su se predstavili vrsni interpretatori starih izvornih pesama. Drugi dan je bio ispunjen pesmom i igrom članova kulturno-umetničkih društava. Organizovali smo takmičenje u spravljanju tradicionalnih jela karakterističnih za područje opštine Žagubica, predstavili posetiocima ljude koji se i danas bave starim zanatima, ali smo mislili i na ljubitelje tradicionalnog pecanja pastrmke na samom izvoru reke Mlave, što je kao i obično predstavljalo pravu malu atrakciju.

Ovaj sabor predstavlja spoj tradicije i iskonskih vrednosti sačuvanih na prostorima Homolja do današnjih dana. Homoljski med je kao brend zaštićen Lisabonskom deklaracijom i postao je čuven u Evropi. Ove godine za posetioce iz svih krajeva EU i Skandinavije priređene su izložbe slika i postavke skulptura eminentih imena domaćih i stranih umetnika.
 

Evropa u malom

U Žagubicu su ove godine stigli učesnici i gosti iz Žagubici bratskih gradova: Pjotrkov Tribunalski u Poljskoj, Banje Herkulane iz susedne Rumunije i iz opštine Šamac, sa kojom je posle dugog niza godina ponovo uspostavljena saradnja. Bilo je to početkom juna kada su u prvoj poseti delegacije opštine iz Republike Srpske Žagubici trasirani putevi u duhu jačanja bratskih i partnerskih odnosa. Tada je bilo reči i o realizaciji konkretnih projekata kada je prekogranična saradnja u pitanju u smislu konkurisanja za fondove Evropske unije, što bi svakako ojačalo Žagubicu u privrednom smislu. Sve to upućuje na zaključak da manifestacija Vrela Homolja i celo područje tog dela Srbije ima prijatelje, saradnike i veoma ozbiljnu međunarodnu podršku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online