Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 24.05.2018.
00:49
D. N. Petrović - Vesti A

Cipele za ceo svet

Ima samo 32 godine i nepune četiri godine staža u obućarstvu, a već je pravi majstor i jedan od najuspešnijih i najpoznatijih obućara u Sjenici, Sandžaku i zapadnoj Srbiji... Zove se Seid Tandir, a svi ga u Sjenici poznaju i oslovljavaju nadimkom Sejo. Poznaju ga i dalje, širom Srbije i Evrope, jer su njegove ručno izrađene cipele stigle do Beča, Minhena, Berlina, Moskve, Rjazanja, Petrograda...

D. N. Petrović
Ide očevim i dedinim stopama: Seid Tandir

Od pokojnog oca Nusreta, poznatog sjeničkog obućara, Sejo je nasledio malenu radnju u centru grada u kojoj su decenijama radili i od koje su pristojno živeli njegov deda Selim i pradeda Jusuf, od sve trojice povukao je po nešto, uz neosporni talenat za kreaciju i znanje koje je stekao gledajući kako otac Nusret pravi cipele, relativno brzo izrastao je u obućara koji pristojno živi od svog zanata.

Ovaj mladi Sjeničanin planira da uskoro ode u Budimpeštu kod jednog poznatog Mađara koji takođe ručno pravi cipele i prodaje ih - preko interneta. Nakon ovog usavršavanja i, kako kaže, "kupovine novih caka", vratiće se u Sjenicu gde će svoju radnju zameniti malo većim prostorom u kome će, uz pomoć nekih novijih tehnologija i nekoliko mladih radnika, i dalje ručno praviti cipele za probirljive kupce širom Evrope...

Singerici 105 godina

Sve je u Seidovoj radnji Kod Nuka isto kao i pre 50 ili 100 godina, jedina komplikovanija tehnika je singerica koju je njegov pradeda kupio pre 105 godina, još se, kaže, sa njom može napraviti savršen štep.

- Neću se odreći ručne izrade, ali moram nešto menjati i u tehničkom pogledu, singericu sigurno neću, ako ništa drugo biće u radnji ili pogonu da me podseća na vreme kada nas je sve u porodici hranila i školovala - kaže Seid.

- Igrao sam rukomet, rukometni sam trener, radio sam u ugostiteljstvu i trgovini, putovao po Evropi. Mogao sam da radim i neke druge možda lepše, čistije i unosnije poslove, ali ja sam se opredelio za obućarstvo i nastavak porodične tradicije - kaže majstor Sejo i dodaje:

- Za donošenje ove odluke bila su presudna tri momenta: prvo, kada je otac otišao u bolnicu, a meni ostavio radnju i mušterije. Nije mi bilo lako, kad se vratio iz bolnice moj Nusret je bio oduševljen cipelom koju sam ja, bez ičije pomoći, kreirao i ručno napravio... Rekao mi je da sam položio zanat i da je srećan zbog toga, i nažalost, bolest je bila jača, posle nekoliko dana preminuo. Drugi ključni momenat bila je jedna TV emisija o obućaru iz Londona koji sam ručno pravi cipele za poznate ličnosti. Tada sam i ja odlučio da radim nešto slično, važna je bila i podrška supruge Irine (treći presudan momenat), Ruskinje koju sam upoznao na Jadranu i sa kojom imam dvoje dece, sina Adija i ćerku Džanu. Ona mi je desna ruka, moj savetnik, kritičar i komercijalista, nalazi mi kupce u Rusiji i njenom rodnom Rjazanju, kad zatreba pomaže u radnji - priča ovaj mladi Sjeničanin.

U radnji Seida Tandira popravlja se obuća i sve od kože, ali se i prave nove cipele za posebne kupce...

- Nije da se hvalim, ali sve što vidim, što neko zamisli ili mi pošalje crtež ja to i napravim. Oni koji znaju za moj ručni rad obično pošalju skicu, a ja njima cipele... Najčešće se zahvaljuju, jer ono što im ja uradim ne mogu nigde da kupe - objašnjava Sejo i naglašava da upravo "skida" cipele za jednog naručioca iz Beča.

Modeli i za dame

- Ima čovek delimično deformisanu nogu, a hoće da se to ne vidi i da nosi moderne cipele. Naravno, da i to lako rešavamo. Javljaju se i probirljive dame kojima pravim lepe i unikatne cipele, bilo je i nekih poznatih ličnosti kojima sam izlazio u susret - objašnjava Seid i veli da se obućarstvom bavi i zbog toga što uživa praveći cipele i da se maksimalno daje svakom paru obuće.

D. N. Petrović
Najveća podrška: Supruga Irina

 

 

 

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online