Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.05.2018.
18:18
A. Vučićević - Vesti A

Svatovi "Čiču" nose u Roršah

Kulturno-umetničko društvo "Vuk Stefanović Karadžić" iz švajcarskog grada Roršah pobednik je 23. evropske smotre srpskog folklora dijaspore i Srba. Ovaj ansambl izveo je koreografiju "Gorom jezde kićeni svatovi" pod umetničkom palicom Siniše Firlovića.

- Svake godine smo među prva tri ansambla. Presrećni smo što smo ove godine bili najbolji. Mislim da nas je na prvo mesto doveo način na koji smo izveli svadbeni običaj iz Jasenice, kojim smo se izdvojili u odnosu na ostale učesnike - rekao je Firlović za "Vesti".

Prelazni pehar uručio je ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić.

Prošlogodišnji šampion, KUD "Stevan Mokranjac" iz Beča i ove godine bio je u samom vrhu - osvojenim drugim mestom. Članovi "Mokranjaca" su u Banjaluku doneli prelazni pehar, čuvenog "Čiču". S tugom su se rastali od njega, nadajući se da će ga vratiti u Beč na nekoj od narednih Smotri.

V. Sekulić i Z. Vicelarević

Amerikanci "kupili" publiku

Posebnu pažnju ove godine privukao je dolazak učesnika iz Amerike. Udruženi ansambli Šumadija i Dukati i Biseri su uložili mnogo napora da stignu iz Milvokija i Čikaga do Banjaluke. Ovo je za njih bilo prvo učešće na Smotri, a svojom harizmom posebno su očarali posmatrače koji su im dodelili i specijalnu nagradu za najbolji ansambl po ukusu publike.

Smotra je počela svečanim defileom učesnika od Narodnog pozorišta u centru grada do tvrđave Kastel.

Smotru je ove godine svečano otvorio dr Dane Malešević, ministar prosvete i kulture RS , a svečanosti su prisustvovali i ministar za ekonomsku i regionalnu saradnju Zlatan Klokić, direktor policije RS Darko Ćulum, Vukman Krivokuća iz Uprave za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

V. Sekulić i Z. Vicelarević

Zeka u prvim redovima

Najinteresantniji posetilac ovogodišnje Smotre, koji je iz prvih redova pratio nastupe bio je i jedan zec. Njega je pronašla Tijana Milošević iz Slovenije tokom trajanja manifestacije iza bine, pa je u njenom krilu ispratio koreografije, a bio je i prava atrakcija među posetiocima na tribinama. Kasnije je jedna porodica iz Nemačke odlučila da ga povede kući i udomi.

- Ovo je izuzetan kulturni susret, odličan način da promovišemo posebnost srpske tradicije i mladima pokažemo bogatstvo srpskog folklora - rekao je Malešević.

Ulaznice paprene

Jedna od velikih zamerki posetilaca ovogodišnje smotre jeste visoka cena karte. Dvadeset kovertibilnih maraka, odnosno deset evra koštala je ulaznica za jedan dan manifestacije. Publiku su zbog toga činili mahom roditelji i bliža rodbina učesnika koji su došli iz rasejanja, dok je lokalno stanovništvo masovno odustajalo od posete na samom ulazu zbog skupe karte. Organizatori Smotre ističu da su svesni da je ulaznica skupa za standarde Banjaluke, ali nije mogla biti jeftinija s obzirom na troškove koje iziskuje organizacija Smotre.

Zlato, srebro, bronza

Zlatom su se, pored šampiona iz Roršaha i vicešampiona iz Beča, okitili i FMD Izvor iz Sent Galena, AKUD Mladost iz Temišvara, KUD Zavičaj iz Vintertura, SC Štutgart, ansambl Oro iz Pariza, KUD Maribor, SKD Sloga iz Manhajma, KUD "Knez Lazar" iz Gmundena, SKD "Sveti Sava" iz Gepingena i FA "Brankovo kolo", KUD Jugos iz Minhena.

Srebrne plakete pripale su ansamblima Sloga iz Štutgarta, Nova generacija iz Šorndorfa, Homolje iz Gosaua, "Dobrosav Radovanović Kikac" iz Bazela, Srbija iz Dortmunda, Biseri iz Dransija, "Ras" iz Lucerna, Izvor iz Noj Izenburga, "Vuk Stefanović Karadžić" iz Šenenverda, Mladost iz Leobersdorfa, Borac iz Solingena, "Karađorđe" iz Berna.

Bronzane plakete dodeljene su sledećim ansamblima: Kolo iz Esena, "Karađorđević" iz Rojtlingena, Sloga iz Ciriha, Jelek iz Arzinjana, "Čajevec" iz Banjaluke, KSZS iz Salcburga, Opanak iz Salcburga, Ostrog iz Linca, Dunav iz Hohajma, Kolo iz Nojhauzena, Zlatni opanak iz Berlina, "Vuk Karadžić" - Radovljica i udruženim ansamblima Šumadija i Dukat i Biseri iz Milvokija i Čikaga.

Specijalne nagrade:

Za najbolju rekonstrukciju narodne nošnje nagrađen je ansambl "Stevan Mokranjac" iz Beča.
Za najbolju originalnu nošnju nagrađen je ansambl "Vuk Karadžić" iz Radovljice.
Za najbolje koreografsko ostvarenje nagrađen je ansambl Oro iz Pariza.
Za najbolje stilsko izvođenje Sloga iz Manhajma.
Najboljeg ženskog solistu ima ansambl Mladost iz Temišvara.
Najboljeg muškog solistu ima ansambl Dransi iz Pariza.
Najboljeg kolovođu ima ansambl "Knez Lazar" iz Gmundena.
Nagrada za najbolje izvođenje antologijskog koreografskog ostvarenja pripala je KUD-u "Čajevec" iz Banjaluke.
Za najbolju koreografiju koja je bazirana na novim terenskim istraživanjima nagrađen je Kolovit iz Gradiške.
Za najbolje pevanje u koreografiji nagrađen je "Vuk Stefanović Karadžić" iz Šenenverda.
Za najbolji muzički aranžman nagrađen je KUD Maribor.
Specijalna nagrada za najbolji ansambl po ukusu publike UFA Šumadija i Dukati i Biseri iz Milvokija i Čikaga.
Specijalna nagrada za najboljeg koordinatora Smotre pripala je Zvezdanu Đuriću.


 

POVEZANE VESTI

FRANCUSKA Oro je naš život
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online