Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.05.2018.
00:22
Ekipa "Vesti" A

Hleb i so čekaju Grigorija

Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, koji je na upravo završenom prolećnom zasedanju Sabora Srpske pravoslavne crkve dobio na upravljanje Eparhiju frankfurtsku i sve Nemačke, oprostio se od svojih Hercegovaca i eparhije u kojoj je služio 25 godina. On je na dan Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, u emotivnoj besedi poručio "da će se vratiti jednog dana". Istovremeno, vernici i sveštenici u Nemačkoj izražavaju nepodeljeno zadovoljstvo imenovanjem novog episkopa.

Srna
Molitva: Vladika Grigorije sa vernicima u Mrkonjićima

U Mrkonjićima, rodnom selu Svetog Vasilija besedu vladike Grigorija sa suzama u očima su slušali i mladi i stari. Vladika je simbolično opisao zašto se na Saboru ponudio da ode u eparhiju u Nemačkoj i napusti Hercegovinu koju voli.

- Čovek se retko kad odmara i hladuje pod drvetom koje je sam zasadio. Takva je, valjda, pravda! Molim vas najponiznije i svim srcem da se molite i za mene Svetom Vasiliju, da ostane uz mene i na mom novom putu i u mojoj novoj službi i žrtvi.

Hiljade ljudi u Mrkonjićima

Mrkonjići su selo u vrletima Popovog polja koje ima svega 11 stanovnika i dvadesetak kamenih kuća. U selo nadomak Trebinja na dan Svetog Vasilija slili su se Hercegovci sa svih strana i ono je bilo ispunjeno narodom, vernicima i hodočasnicima. Na svakom koraku se čula ista rečenica: "Ode nam naš Grigorije."

Pola srca ostaje u Hercegovini

On se pomolio i Svetom Vasiliju, za koga kaže da ga je svojim životom naučio da se ne boji zmija i škorpija, da bude uz njega u tuđini:

- Sveti prethodniče, što sad idem u hladnu tuđinu, jer verujem da, s tvojim blagoslovom, mogu pomoći našem rasejanom narodu! Da im mogu pokazati da je naš Bog Hristos svuda, i da si ti sa nama, ma gde mi bili!

Na kraju je poručio Hercegovcima:

- Vrlo je moguće da je ovo drvo, braćo i sestre, zasadio Sveti Vasilije, ali se nije pod njim odmarao. Otuda i mi treba da razumemo da se čovek retko kad odmara i hladuje pod drvetom koje je sam zasadio. Takva je, valjda, pravda! Ne treba da vam kazujem da sam pola života proveo s vama. Možda je i suvišno napominjati da mi pola srca ostaje ovde i da ću se vratiti jednog dana da ovde umrem jer se ne mogu sahraniti u belom svetu samo s onom drugom polovinom!

Vesti
Prota Milan Pejić (prvi sleva)

U Hanoveru je vernicima na proslavi hramovne slave i Đurđevdana vest saopštio prota Milan Pejić.

- Vladika Grigorije je poznati vladika i dolazi iz otadžbine Svetog Save i mi se njegovom dolasku svi radujemo - rekao je sveštenik Pejić.

On navodi za "Vesti" da se izbor novog episkopa očekivao jer ga eparhija jedno vreme nije imala. O tome kako će teći procedura oko ustoličenja prota Pejić procenjuje da će novi episkop u Nemačku doći krajem avgusta ili početkom septembra.

Vesti
Danko Slavuljica

Pravi izbor

Danko Slavuljica, ktitor i predsednik Građevinskog odbora za vreme gradnje srpskog hrama u Hanoveru, smatra da je vladika Grigorije pravi izbor za episkopa u Nemačkoj.

- Vladika Andrej je tu bio privremeno i normalno je da je to pitanje trebalo da se reši. Među ljudima i upravama uvek postoje nesporazumi, ali to treba da se rešava hrišćanski i u skladu s crkvenim pravilima. Vladika Grigorije je jak čovek. U Tvrdošu je napravio vinograd i vinariju, a u Hercegovini gde za vreme rata nije bilo nimalo lako dobro se snalazio. On je pametan vladika i pametan Srbin i pravi je izbor za episkopa u Nemačkoj - kaže Slavuljica.

Vesti

Tihomir Panić, jedan od vernika koji nisu bili zadovoljni nekim odlukama dosadašnjeg administratora eparhije, vladike Andreja, kaže da će novog episkopa, kada prvi put dođe u Himelstir, ispred manastira dočekati hlebom i solju.

- Sad ćemo dobiti novog vladiku i verski život u Himelstiru ponovo će procvetati. Moje mišljenje dele i Čedomir Ćetković, Ljubo Pilipovic, moj imenjak iz Zalcgitera i mnogi drugi kojima imena i ne znam. Svi vladici Grigoriju čestitamo i poručujemo mu da ga u Himelstiru s radošću očekujemo - poručuje Tihomir Panić, donator i manastirski parohijan iz Hamelna.

Dušan Ivanović je veliki donator manastira u Himelstiru i kaže da svi pričaju da je vladika Grigorije dobar čovek i dobar vladika.

- Meni nije poznat, ali ako se u manastiru ništa ne promeni, onda opet ništa od njegovih dobrih osobina. Sa srcem dočekujemo novog vladiku, jer se iskreno nadamo da će nam naš manastir biti vraćen i da ćemo ponovo moći da u njemu slavimo naše pravoslavne praznike, na srpskom jeziku i na način kako su to činili i naši preci.

Božo Erić pretpostavlja da će se ustoličenje novog episkopa dogoditi na Gospojinu "jer se i do sada tako radilo".

- Mi vladiku Grigorija čekamo raširenih ruku i punog srca, ali od njega očekujemo da po dolasku u Himelstir prvo popriča s narodom - kaže Erić.

Nemanja Kalinić iz Minhena je u Nemačkoj od 1972. godine i vrlo je privržen našoj crkvi.

Vesti

Da razgovara s narodom

Marko Tešić je u manastiru u Himelstiru za vreme četiri episkopa bez pogovora služio gotovo 40 godina.
- Svaki vladika koji je dolazio donosio je i nešto novo pa očekujemo da će nešto novo doneti i Grigorije. Čuli smo da je dobar arhijerej i čvrst čovek i nadamo se da će probleme rešavati bolje od svojih prethodnika. On jedino treba da s ljudima porazgovara i da stvari objasni.

- U našoj crkvi sam od vremena starog prote Alekse Todorovića, pa sveštenika Slobodana Milunovića i Đorđa Trajkovića i sve do danas. Mnogo sam toga video i doživeo i verujem da će novi vladika, koga mnogo hvale, konačno srediti stanje u eparhiji. Siguran sam da će povući više dobrih poteza, jer se prethodnih godina puno toga izdogađalo što nije bilo od koristi za crkvu i sve nas. Svedok sam vremena kada je nemačka policija dolazila u crkvenu portu, bilo je sudskih zabrana pa i tužbi nemačkim sudovima. Nadam se da će dolaskom vladike Grigorija svemu tome biti kraj i da od njega možemo očekivati dobre poteze na korist crkve i vernika.

Dr Božidar Mitić iz Nirnberga verujem da vladika Grigorije neće biti ništa manje uspešan kao vladika Eparhije frankfurtske i sve Nemačke u odnosu na sve što je učinio u Hercegovini.

- On je dobar duhovnik i sposoban u organizaciji i mislim da će vrlo brzo srediti sva negativna dešavanja u ovoj eparhiji i da će biti mnogo uspešniji od drugih vladika. Zato mi vernici treba da mu damo podršku i dočekamo ga raširenih ruku.

Vesti

Biće uspešan kao u Hercegovini!

Protojerej-stavrofor Đorđe Trajković sveštenik druge parohije u Crkvenoj opštini Minhen ocenjuje da je imenovanje vladike Grigorija za episkopa u Nemačkoj iznenađenje, jer je to malo ko očekivao, ali da je to dobro.
- Vladika Grigorije važi za mlađeg vladiku, ali ima dosta episkopskog staža, iskusan je. Mnogo toga je uradio u Hercegovini, pogotovo u normalizaciji odnosa između katolika i pravoslavaca. Mislim da on može da stabilizuje stanje u Eparhiji frankfurtskoj i sve Nemačke, jer pre njega su se promenile tri vladike u relativno kratkom roku, a znamo kako je bilo i kakvo je sada stanje. Ova eparhija dugo postoji i zato je važno da se u njoj stabilizuje stanje, ali i da se grade dobri odnosi sa drugim crkvama i državom Nemačkom i njenim institucijama. Verujem da će dobro snimiti stanje i da će raditi za dobro svih, da će dovesti do pozitivnih promena i svi se nadamo boljim vremenima. Zato mogu da kažem - dobro došao, vladiko!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online