Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.04.2018.
17:40
Danas A

Radnici iz Niša: Vučića bi trebalo da bude sramota

Predstavnik Organizacionog odbora bivših radnika propalih društvenih preduzeća u Nišu Žarko Đorđević najavio je da će sutra u Beogradu biti održan sastanak predstavnika Vlade i delegacije ovih radnika na kojem bi "trebalo da se daju konačni odgovori o vremenu i načinu isplate njihovih zaostalih zarada", piše Danas.

V. Sekulić
Foto: Arhiva

"Vučiću nije tata ostavio budžet"

Protest bivših radnika, održan danas ispred Gradske kuće, na kojem je Đorđević najavio sastanak, obeležili su zvižduci aktuelnoj vlasti, a posebno predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, zbog njegovih prekjučerašnjih izjava vezanih za Niš i njegove građane.

U njihovim protestima, koji se inače organizuju već deset godina svakog petka, sa zahtevom da im se isplate zaostale zarade, odnedavno učestvuju i ratni vojni rezervisti iz rata na Kosovu 1999. godine, koji traže isplatu ratnih dnevnica.

- Aleksandra Vučića bi trebalo da bude sramota kritika koje je uputio radnicima propalih društvenih firmi iz Niša koji traže svoje zaostale i zarađene plate, građanima koji ne daju da njihov aerodrom na silu bude "poklonjen" državi, gradu Nišu… On bi trebalo da bude svestan da mu budžet nije ostavio tata, već da ga pune svi građani, pa i oni iz Niša - kazao je Dejan Milošević, predsednik Udruženja Toplički gvozdeni puk.

"Vučić nikad nije bio gladan"

On je posebno kritikovao Vučićevu izjavu da su "radnicima propalih društvenih preduzeća u Nišu ostali dužni dosovski lopovi", podsetivši da su Vučić i njegovi saradnici bili na vlasti i tokom devedesetih, kada su ta preduzeća propadala, a radnici ostajali bez radnih mesta i zarađenih plata. Takođe, Vučić je bio ministar u Vladi za vreme rata na Kosovu i Metohiji 1999. godine, kada je nastao dug za ratne dnevnice vojnih rezervista.

- Srbija nije ni "dosovska" ni "naprednjačka", već je država građana. Uostalom, njegovi naprednjaci su na vlasti u poslednjih šest godina, i da li su rešili probleme ovih radnika ili ratnih veterana? Nisu, ali su zato zaposlili 200 hiljada svojih stranačkih kadrova u državnoj upravi i javnim preduzećima na svim nivoima, za čije plate i troškove iz budžeta ode dve milijarde dinara. A za ove gladne radnike i veterane, kaže on, nema para - kazao je Milošević, dodajući da su "Vučić ne razume gladne ljude, jer nikada nije bio gladan".

Niški Centar za socijalni rad evidentirao je više od 9.000 bivših radnika društvenih preduzeća koja su nakon neuspešnih privatizacija i restruktuiranja otišla u stečaj. Radili su u 60-tak takvih preduzeća, među kojima su i ona najpoznatija - EI, MIN, Jastrebac, Niteks, Građevinar i druga. Na ime zaostalih zarada, prema preliminarnim projekcijama, duguje im se oko 4,5 milijardi dinara, ukoliko im se budu isplaćivali minimalci.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online