Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.09.2017.
21:55
Z. Marjanović - Vesti A

Igrište kod Kuršumlije čuva sećanje na svoje heroje: Precima grade spomen-sobu

Gotovo svako selo u Srbiji ima neku svoju priču o ljudima i događajima koja se čuva i prenosi sa kolena na koleno, ali, izgleda, da su u čuvanju sećanja na dane iz Velikog rata i heroje iz tog vremena najdalje otišli meštani planinskog sela Igrište u opštini Kuršumlija.

Z. Marjanović
Meštani koji rade: Pred spomenikom ratnicima

Iduće godine biće vek od Velikog rata i velikog stradanja srpske vojske, a meštani Igrišta čuvaju sećanje na 17 mladića koji su bez ikakvog poziva, zagrljeni, otišli pravo u velike bitke na Ceru, Kolubari, Suvoboru, Solunskom frontu, Kajmakčalanu...

Z. Marjanović
Inicijator podizanja spomenika: Života Jevremović

Zastava iznad sela

Omorike, spomenik i spomen-park, srpska zastava na jarbolu na brdu iznad sela, mnogo znače meštanima Igrišta. Ovog leta sećanje na srpske junake su dopunili i izgradnjom Spomen-sobe u kojoj će se čuvati predmeti i dokumenta iz vremena Prvog svetskog rata, koji su do sada sačuvani u seoskim kućama, a na velikoj terasi će biti prostor za održavanje seoskih svetkovina i kulturno-zabavnog programa, i to sve u čast heroja iz ovog sela i čuvara sećanja na njih.

- Od njih u selo su se vratila samo tri mladića ovenčana slavom i ordenjem za iskazano herojstvo, a 14 njih su zauvek ostali na bojištima Cera, Suvobora, u albanskim gudurama, na Krfu, ili u rovovima Solunskog fronta. Njihove žrtve i herojstvo meštani Igrišta su opevali u pesmama guslara i nikada ih nisu zaboravili. Naprotiv, ono što sada rade potomci ratnika primer je kako bi trebalo čuvati uspomene na sve naše imenovane i neimenovane heroje bez kojih danas ne bi bilo ni Srbije. Kako se ne bi zatrlo sećanje na izginule srpske ratnike iz ovog, ali i iz drugih sela, meštani Igrišta i njihovi potomci koji su se već odavno odselili osnovali su udruženje Gvozdeni puk, čiji je predsednik Života Jevremović, Beograđanin koji je, kako kaže, jednom nogom u prestonici, a drugom u Igrištu koje mu je u krvi. On dalje ističe:

- U Igrištu danas živi svega 25 duša, ali nije oduvek bilo tako. Ne znamo tačno koliko je na početku Prvog svetskog rata u našem selu bilo stanovnika, ali ako je bilo samo 17 prvopozivaca, pa ko zna još koliko drugopozivaca i trećepozivaca, onda se može samo zamisliti koliko je naroda bilo u selu. Znamo da je prema popisu iz 1953. godine selo imalo 519 stanovnika, ali je posle toga selo počelo da zamire jer su ljudi odlazili za boljim životom. Međutim, i mi koji smo otišli iz sela, kućne pragove i žrtve koje je selo dalo u odbrani Srbije u vreme Velikog rata ne zaboravljamo. Sve je počelo obeležavanjem 100-godišnjice Prvog svetskog rata kada se u Srbiji ta značajna godišnjica nije ni pominjala, i to tako što smo za naših 17 prvopozivaca zasadili isto toliko omorika - za svakog heroja po jednu. Potom smo osnovali udruženje Gvozdeni puk, pod čijim su se barjakom naši mladići borili i većina njih izginuli, a onda smo u znak sećanja na njih, ali i svih drugih heroja tog istinski herojskog vremena, podigli spomenik i uredili spomen-park. Na ovaj način, osim u guslarskim pesmama, sačuvali smo sećanje na to vreme i mladiće koji nisu znali za strah i koji su u ovo što danas imamo ugradili sve što su imali - svoje živote - kaže Jevremović.

Izlili temelje

- Već smo izlili temelj građevine, a do zime ćemo, verujem, uspeti da pokrijemo. U tome nam pomažu Srbijašume, koje će obezbediti građu za Spomen-sobu, a očekujemo pomoć i od preduzeća Simpo šik. Naravno, za sve ovo što smo do sada uradili, što radimo i što nameravamo da uradimo, imamo punu podršku i od lokalne vlasti u Kuršumliji, i to nam je od velike važnosti. Uostalom, i oni su, kao i mi, potomci velikih ratnika - kaže Života.

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online