Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.09.2017.
08:10
A. Vučićević - Vesti A

Usekovanje glave Svetog Jovana: Dan strogog posta i molitve

Sveti Jovan Krstitelj se praznuje više puta u godini: 20. januara, 7. jula (Ivanjdan), 11. septembra (Usekovanje) i 6. oktobra kada se obeležava svetiteljevo začeće. Hrišćanski praznik Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja obeležava se kao podsećanje na stradanje ovog velikog svetitelja.

youtube.com/Televizija Hram
Na veliki praznik, po narodnim verovanjima, ne treba jesti hranu crvene boje

On je, po zapisima, simbol čvrste i nepokolebljive vere, poštenja, odvažnosti i istinoljubivosti. To je i bio uzrok njegovog stradanja jer je javno govorio o nemoralu i bludu cara Iroda, gospodara Galileje. Bio je oženjen ćerkom arapskog kneza Arete, koju je ubrzo oterao i sebi za ljubavnicu uzeo Irodijadu, ženu svog brata Filipa. Protiv ovog bezakonja ustao je Jovan Krstitelj i pred svima napao ovog bludnog vladara.

Za vreme jedne zabave u dvoru u Sevastiji Galilejskoj, pred gostima je igrala Salomija, ćerka Irodijadina i Filipova. Pijani Irod, zanesen vatrenim plesom, obećao je bratanici da će joj dati šta god da traži, a ona je poželela glavu Jovana Krstitelja na tacni. Irod je istog časa izdao naređenje, pa su Jovana posekli u tamnici i doneli njegovu glavu. Jovanovi učenici noću su uzeli telo svog učitelja i sahranili ga, a Irodijada je izbola iglom Jovanov jezik, pa glavu zakopala na neko nečisto mesto, beleže svete knjige.

Skinite crveni konac

U istočnoj Srbiji postoji interesantno verovanje vezano za praznik Usekovanje. Iako se crveni končić, prema sujeverju, vezuje oko ruke kako bi donosio sreću onome koga ga nosi, i štitio ga od uroka, 11. septembra se preporučuje da se skine. Razlog za to je crvena boja koja simbolizuje prolivenu krv Jovanovu, pa će ukoliko ga nosite, od tog dana sve ići naopako u životu.
 

Ovaj praznik provodi se u strogom postu i molitvi, a ne jede se i ne pije ništa crveno jer je to boja koja simbolizuje nevino prolivenu svetiteljevu krv. Posebna pažnja se posvećuje deci jer bi crvena hrana usporila napredak i razvoj, prema narodnim verovanjima. Tog dana vernici ne slave i ne vesele se, a po mogućstvu, u ruke ne uzimaju nož, da ne bi povredili rane Jovanove. zbegava se bilo kakav rad, kako napolju, tako i u kući.

Usekovanje se u hrišćanskom svetu obeležava i kao dan kada je osvećena crkva koju su na grobu Svetog Jovana Krstitelja podigli car Konstantin i carica Jelena.
Inače, Sveti Jovan Krstitelj rođen je šest meseci pre Hrista (7. jula) i zato je nazvan Preteča jer je ljude pripremao za dolazak Spasitelja. Svoju misiju ispunio je na dan Bogojavljenja, kada je u reci Jordan krstio Isusa Hrista i zato je crkva dan po Bogojavljenju posvetila njegovom spomenu.

Kazna stigla i Iroda

Kazna za zlodela stigla je cara Iroda. Prema verovanju, knez Areta, da opere čast svoje ćerke, udario je s vojskom na Iroda i potuče ga do nogu. Poraženi Irod je bio osuđen od kesara rimskog Kaligule na progonstvo najpre u Galiju, a potom u Španiju. Kao izgnanici Irod i Irodijada živeli su u bedi i poniženju, dok se zemlja nije otvorila i ne progutala ih. A Salomija izgubila je život u velikim mukama na reci Sikorisu (Suli).

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online