Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.07.2017.
00:41
Z. Mirković - Vesti A

Leto u zavičaju: Za odmor mora da se ima

Šta očekuju u otadžbini? Da li im srce zakuca jače kada pređu granicu? Dožive li u zavičaju više radosti, ili razočaranja? Vraćaju li se punih baterija i emocija? Kako se deca provode u postojbini svojih roditelja, deka i baka?

Z. Mirković
Kud koji, mili moji: Srđan Stokić

Na sva ova pitanja odgovarali su reporterima "Vesti" naši ljudi rasuti širom Evrope.

Tokom leta naši zemljaci, koji žive i rade u Austriji, ne zaobilaze domovinu u svojim planovima za odmor.

- Ekonomsku krizu je naravno osetila i moja porodica, ali ne u toj meri da ne može sebi priuštiti odmor. Glavni razlog što žena i ja ovog leta nećemo imati pravo letovanje na nekoj letnjoj destinaciji jeste taj što sam tek počeo da radim u novoj firmi i nemam pravo na odmor - ističe Srđan Stokić iz Beča.

- Tako da ćemo žena i ja ovog leta dve nedelje svog odmora provesti u zavičaju i maksimalno iskoristiti čari koje pruža naš kraj i Srebrno jezero. A na zimu se nadam da ćemo otići na neku udaljeniju destinaciju - dodaje Srđan.

Stokić kaže da će u toku leta njegova porodica pokušati da za vikend ode negde gde se može pobeći od svakodnevnih obaveza.

- Što se dece tiče, ona rado odlaze u rodni kraj u posetu rodbini i da se malo odmore, ako se to za njih može nazvati odmorom, jer pravi odmor je kada se otputuje na letovanje. Deca neće biti uskraćena, tako da će i ćerka i sin prvo posetiti zavičaj, a potom sin ide sa društvom za Crnu Goru, a ćerka leti sa dečkom na Maldive - objasnio je Stokić.

- Što se tiče administrativnih pitanja, gužve na granici u vreme odmora i lošijih puteva, na to smo već navikli, ali nam sve to unosi nervozu i na sve nepogodnosti se psihički pripremamo pre polaska. Po meni, naša zemlja je krenula nabolje, pa se nadamo da će u skorijoj budućnosti za naš narod i za nas koji živimo van zemlje biti boljih uslova - nada se on.

Stokić ukazuje da i pored svih loših strana i problema dijaspora rado dolazi u zavičaj, jer voli svoj rodni kraj, a u vreme odmora niko o skupoći ne razmišlja.

Goran Batakov iz Beča kaže da će i ove godine odmor provesti u Grčkoj.

On dodaje da ekonomska kriza nije uticala na njegove planove i ističe da voli da obiđe i zavičaj jer njegovi žive dole.

Istovremeno, ukazuje da planira da izbegne gužve na granicama time što će koristiti avion.

Z. Mirković
Biće posla u bašti: Verica Stanić

- Deci je dole zabavno, ali žele i na more. Suprug i ja smo za Grčku, a deca hoće u Crnu Goru, zbog provoda. Prošle godine su prespavali veći deo godišnjeg. Mislim da ćemo morati da napravimo kompromis - nedelju dana kod rodbine i nedelju dana na moru. Jedino me plaši gužva na granicama. Ono što ćemo sigurno da rešavamo kad se vratimo biće minus u banci. Ali, tako je svake godine - kaže Verica Stanić iz Beča.

Ona dodaje da će u Srbiji provesti, kao i obično, deo odmora u razgovoru sa preduzetnikom oko loše izvedenih fuga, neravnih zidova, previsokih troškova.

Možda će, kako kaže, biti i neko veselje u kafani i puno posla u bašti.

Deca ne haju za more

Kao i svake godine, već smo započeli pripreme za odmor. Obavezno se prvo odvezemo do Srbije, gde obilazimo prijatelje i rodbinu, pa odatle idemo na more.

Deca obožavaju dolazak u otadžbinu, jedva čekaju da se vide sa drugarima i članovima porodice, pa se već dešavalo da, umesto sa nama na more, ostanu sa braćom i sestrama i uživaju u igri, dobroj hrani i opuštenom druženju - kaže Srđan Mijalković iz Beča.

On ističe da zbog trenutne političke nesigurnosti u Evropi i pretnji od islamskog terorizma ne planira da ide na daleke destinacije, već mu je česta odrednica Grčka, kako dodaje, ne samo zbog navedenog, već i zbog dobre turističke ponude.

- Prateći letnji problemi su gužve na putevima, vrućina i skupoća, ali pokušavamo da to izbegnemo, koliko se može, putujući u večernjim ili jutarnjim satima ili izbegavajući vikende. Bilo bi mnogo bolje kada bi granice EU bile fleksibilnije za građane Srbije, kao zemlje kandidata, što sada nije slučaj i prouzrokuje brojne probleme, gubitak vremena i stres - ukazao je Mijalković.

On je rekao da se kad su u Srbiji obavezno trude da posete neku od brojnih prirodnih i kulturnih lepota naše zemlje, od obilaska znamenitih manastira i istorijskih mesta, preko uživanja na planinama ili banjama, pa do posete brojnim festivalima, od Egzita, preko Guče, do roštiljijade.

Salcburg-Budva preko Zlatibora

Pripreme za predstojeće letnje odmore počinju mesec i više dana unapred. Zaboravilo se na prošlogodišnja granična čekanja, zastoje na putevima i vrućine. Čini mi se da još više se putuje i letuje od kada se priča o ekonomskoj krizi. Da ne bismo kvarili opšti prosek, i mi ćemo tri nedelje na letnji odmor.
Svakako, prva destinacija je zavičaj. Da se obiđe rodbina, proslavi neko rođenje, krštenje, punoletstvo ili venčanje. Zatim kao i ranijih godina jedno četiri do pet dana idemo na Zlatibor, pa onda malo do Budve. Svakako, tu su i jednodnevni izleti do Beograda, Guče, Vrnjačke Banje, Oplenac, Lisine... Ako se dobro isplanira odmor unapred, može se svuda stići i lepo provesti - poručuje Nenad Šulejić iz Salcburga.


SUTRA - Leto u zavičaju: Trninići ne mogu bez Arilja
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online